دوشنبه, 07 خرداد 1403

 



موضوع: پاسخ به سوال هفته

پاسخ به سوال هفته 10 سال 9 ماه ago #20927

  • شهره شاه ميرزايي
  • شهره شاه ميرزايي's Avatar
1-تاریخچه اقتصاد فرهنگ را بیان کنید؟

هر چند تولید و مصرف محصولات فرهنگی در میان فعالیتهای بشر سابقه طولانی دارد درخصوص اقتصاد فرهنگ کارهای جدی به تازگی آغاز شده است. رشته مطالعاتی اقتصاد فرهنگ در گذشته از دید اقتصاددانان برجسته پنهان مانده بود. در سال 1959 میلادی برای اولین بار اقتصاددان معروف آمریکایی گالبرایت بحث تقابل اقتصاد و هنر را در مقاله ای مطرح کرد و به مباحثی مانند وصیت اقتصادی هنرمندان و نقش طراحی هنری در افزایش کالای صنعتی پرداخت. بعد از او اقتصاددان دیگری به نام رابینز درخصوص اقتصاد فرهنگ به تحلیل نقش اقتصاصدی دولت از فعالیتهای فرهنگی و تأمین مالی موزه ها پرداخت. در سال 1966 میلادی در واقع سال آغاز اقتصاد فرهنگ است که کتابی به نام هنرهای نمایشی و تناقص نوشته شده که در آن با استفاده از ابزارهای معمول به بررسی اقتصادی حوزه فرهنگ و اقتصاد پرداختند.
اولین انجمن اقتصاد فرهنگ در سال 1973 به وجود آمد و در سال 1977 اولین مجله اقتصاد فرهنگ انتشار یافت و بعد از آن مطالعات درخصوص اقتصاد و فرهنگی غنی تر شد.


2- منظور ازضرورت توجه به اقتصاد فرهنگ چیست؟

-اهداف اقتصادی: بدین ترتیب که فرض مهم در اقتصاد آن است که با منابع محدود نیازهای نامحدود را برطرف سازیم یعنی به نحوی تخصیص یابند که اولاً به جا و مناسب باشد و ثانیاً بیشترین نتایج منابع به عمل آید. در فرهنگ نیز مانند جنبه های دیگر جامعه با کمبود منابع مواجه بود و ضرورت دارد که درباره اختصاص بهینه منابع جهت نیازهای جامعه توجه کافی داشته باشیم.
- با توجه به اینکه اقتصاد فرهنگ از مقوله اقتصاد بخش عمومی است بنابراین بخش خصوصی و از طرفی بسیاری از فعالیتهای فرهنگی را نمی توان به بخش خصوصی واگذار کرد که این بخشها معمولاً در اختیار دولت است.
- در دنیای مدرن امروزی اثر فرهنگ به کالای فرهنگی تبدیل شده است یعنی باید با توجه به نیاز مصرف کننده تولید شود و دیگر خصوصیات اثر فرهنگی از قبیل منحصر به فرد بودن، غیر قابل انتشار بودن مد نظر نیست و این به عت تجاری شدن بخش فرهنگ است که بایستی به عرضه و تقاضای محصولات فرهنگی توجه خاصی نمود.
- پدیده جهانی شدن فرهنگ یکی دیگر از علل ضرورت توجه به بخش فرهنگ است. جهانی شدن با ویژگیهای شتابنده مستمر و پیوسته نیازمند به یکسان سازی تولیدی در عرضه کالاهای فرهنگی است. در واقع جهانی شدن موجب تغییر اصل سنت به مدرنیته است.
- با توجه به تغییر رویکرد به حقوق و سیاست به وجود آمدن موج دموکراسی و تداوم آن و تشدید توجه به افکار عمومی نیازمند آن است که بیش از گذشته به مخاطبان یعنی مصرف کنندگان محصولات فرهنگی توجه داشته باشیم که با این هوامل می توان افزایش جمعیت، افزایش سطح سواد عمومی و تحول آموزش عالی را افزود.



3- تعریف اقتصاد فرهنگ را بیان کنید؟

اقتصاد فرهنگ شاخه ای کاربردی از علم اقتصاد است که حیطه موضوعی آن کاربرد اصول، نظریات و مفاهیم علم اقتصاد در جهت تجزیه مسائل اقتصادی بخش فرهنگ و در نهایت ارائه خط و مشی های سیاسی در جهت بهبود مدیریت فعالیتهای فرهنگی است.
مهمترین موضوعاتی که در اقتصاد فرهنگ به آن می پردازیم عبارت است از:

1- بررسی نقاط اجتماعی محصولات فرهنگی
2- رشد و گسترش صنایع فرهنگی مانند مطبوعات، کتاب، فیلم، سینما و تلویزیون و غیره.
3- بررسی میزان بودجه اختصاص یافته به بخش فرهنگ چه در زمان رونق اقتصادی و چه در زمان رکود اقتصادی
4- بررسی سطح، نوع و کارایی یارانه هایی که به بخش فرهنگ اختصاص می یابد.

مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.
مدیران انجمن: ابراهیم عزیزیان فام