سه شنبه, 18 ارديبهشت 1403

 



کاربینی (معماری داخلی)

               اوست که یگانه معمار هستی است و ما مخلوقاتش از او الهام میگیریم.

       

خانه ها برای زیستن است نه برای نگریستن . بنابراین کاربردشان مهمتر از شکل ظاهریشان می باشد, مگر آنکه هر دو نکته در یک خانه جمع شده باشد(فرانسیس بیکن)

تعریف خانه از دیدگاه بزرگان معماری

تادائو آندو

از میان تمام فضاهای پیرامون ما , خانه ملموس ترین فضای مرتبط با آدمی است . به طور روزمره از او تاثیر می گیرد و بر او تاثیر می گذارد . اولین فضایی است که آدمی احساس تعلق فضایی را در آن تجربه می کند . مجموعه حواس پنجگانه به طور دائم سرتاسر آنرا طی و در مدت کوتاهی بدان خو می گیرد .

خانه تنها مکانی است که اولین تجربه های بی واسطه با فضا در انزوا و در جمع در آن صورت می گیرد . خلوت با خود , همسر و فرزندان و دیگران , همه و همه بی تعرض غیر در آن ممکن می گردد خانه را می توان به عنوان فضایی سه بعدی که خانواده ای متشکل از تعداد معینی از افراد را در برگرفته است دانست. از آنجا که مقیاس خانه محدود به آن اندازه ای است که دست انسان بتواند به همه چیز برسد، معماری فضای سکونتی و هر آنچه که با آن در می آمیزد، با پوست انسان تماس می یابد. اما خانه نمی تواند مکان تجمع خصوصی نابی باشد چراکه در گستره ای وسیع تحت تاثیر شرایطی مانند شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است که پیش زمینه ای را شکل می دهند که چشم پوشیدن از آنها ممکن نیست. از آنجا که خانه عینیت بخش انبوه کنش های انسانی است، مسائلی را هم در تمامی جنبه های معماری در بر می گیرد.

 

همان گونه که میدانیم از زمانی که زندگی اجتماعی در چادر و سپس در غارها و بعذ از ان در بناها و در مجموع مد نیت و شهر نشینی شکل گرفت یقینا معماری داخلی و دکوراسیون ارزش و شان خاص خود را دارا بوده و در حال حاضر نیز مردمان در هر نقطه از جهان و با هر فرهنگ و هر مساحت و هر امکان ابه دنبال زیبا سازی و بهترین چیدمان محل سکونت خود هستند .

منازل دارای قسمتها ی گوناگو نی است که ما انها را به اسامی متفاوتی مینامیم برای مثال نشیمن یا هال یا اتاقهای مطالعه و خواب و پذیرایی و ....که در این جا توضیحاتی در خصوص جزییات انها به اختصار خواهم داد..

             اتاق نشيمن در هر خانه پر تردد ترین مكان است؛ بنابر اين بايد در تعيين دكوراسيون آن توجه بيشتري به خرج داد. اتاق نشيمن بايد محيطي گرم و دوستانه و در عين حال زيبا داشته باشد. با به كاربردن اندكي ذوق و سليقه و استفاده از چند مجسمه ، گلدان و تلویزیون و آباژورو کتابخانه و تابلو و .... مي توان از هر اتاق نشيمني محيطي دلپذير و زيبا و ترجیحا کارامد ساخت. براي تزيين اتاق نشيمن میتوانیم لوازم موجود در اتاق نشيمن را تغيير دهيم. نقطه اي را به عنوان مركز در نظر گرفته و مبلها را مقابل آن چیده ( مثل شومينه يا تلويزيون). همچنين مي توانيم به جاي اين كه كاناپه را به ديوار بچسبانيم آن را كمي با فاصله از ديوار قرار داده و پشت آن آباژوري زيبا يا گلداني گل قرار دهيم.در اتاق نشيمين خود، از رنگ هاي ملايم استفاده می كنيم. همان طور كه مي دانيد، رنگ ها تأثير مهمي در روحيه افراد دارند؛ پس با توجه به رنگ هاي استفاده شده، اتاق نشيمن را با انتخاب رنگ هاي ملايم و مناسب براي ديوارها، مهمترين اصل براي تعيين دكوراسيون اتاق نشيمن را به انجام می رسانیم.. اغلب دوست دارند كه اتاق نشيمنشان ن فضايي گرم و دوستانه داشته باشد و بايد گفت يكي از رنگ هايي كه اين خصوصيات را دارد، رنگ های گرم است. با استفاده از سايه هاي مختلف رنگهای گرم مي توان اتاق نشيمني زيبا و دلپذير ساخت.

- براي تزيين اتاق نشيمن مي توانيم از وسايل كوچك و زيبا استفاده كنيم مثلاً در كنار كاناپه ميز گرد كوتاهي قرار دهيد و روي آن چند جلد مجله يا كتاب بگذاريم. همچنين سعي كنيم در گوشه و كنار از گلدان هاي گل استفاده تا فضا نشاط انگيز شود.

کتابخانه نیز علیرغم مرسوم نبودن میتواند علاوه بر پر نمودن محیط اتاق فضای موجود در اتاق را تغییر و به سمت و سوی جوی فرهنگی پیش ببرد و افراد با کتابها و نویسندگان ان اشنا و در صورت تمایل نیز کتابی انتخاب و با ان سرگرم شوند و به تعبیری با تعبیه کتابخانه ای زیبا و شکیل در محل اتاق نشیمن ا ین افرهنگ را تعمیم داد.

مجسمه هاي زيبا، نقش مهمي در آراستگي اتاق نشيمن دارند. گوشه هاي اتاق و روي ميزها بهترين مكان براي قراردادن مجسمه ها هستند. البته چنانچه اتاق نشيمن كوچك باشد. بهتراست از مجسمه هاي كوچك به تعداد كم و يا تنها يك مجسمه بزرگ استفاده گردد..آباژورها و چراغهاي روميزي، از ديگر لوازمي هستند كه در زيبايي محيط تأثير بسزايي دارند. بهتر است آنها را در گوشه هاي اتاق و كنار مجسمه ها قرار دهيم.تابلوهای نقاشی یا خطاطی با سبکهای مختلف هنری نیز علاوه بر پر نمودن محیط با سلیقه و دقت و بر اساس اندازه فضا می تواند نقش بسزایی در لطافت طبع ساکنین وحضار داشته باشد پس تزيين خانه و بويژه اتاق نشيمن به ما اجازه مي دهد تا از قدرت ذوق و خلاقيت خود به بهترين شكل استفاده كنيم. توجه كنيم که ذوق و سلیقه ما تاثير زيادي در زيبايي فضاي خانه خواهد داشت و گران بودن این وسایل دلیلی بر برتری چیدمان و زیبایی محیط نیست.

 

رنگ امیزی و ترتیب انتخاب رنگها در نشیمن :

این عامل مهم می تواند در تمامی ابعاد بسیار موثر باشد.علاوه بر انعکاسات مناسب، سطوح باید دارای رنگ های مناسبی باشند. به طور کلی رنگ ها نباید قوی یا خیلی ضعیف باشند. رنگ های قوی می توانند باعث خستگی مفرط چشم شوند. رنگهای ضعیف نیز به همین صورت باعث خستگی چشم می شوند.ترتیب رنگ ها در قسمت اصلی داخل نشیمن بایستی ساده و غیر مزاحم باشد. تزیینات به کمک چشم به شکل صفحات آویزان از دیوار مثل تقویم و ... محیطی که از نظر بصری رضایت بخش است، ایجاد مینمایند. از پنجره ها نیز برای این منظور استفاده می شود.رنگ های گرم عبارتند از: قرمز، زرد، کرم، قهوه ای ورنگ های سرد عبارتند از: آبی ها و سبزها و طبعا انتخاب رنگ در محیط به احساسی که تمایل به ایجاد آن داریم بستگی دارد. رنگ های گرم از لحاظ بصری مهیج هستند؛ در حالی که رنگ های سرد، آرامبخش و متعادل هستند. تاثیر دیگر رنگ های گرم یا سرد روی اندازه های ظاهری اتاق است که کوچک تر و بزرگ تر از مقدار واقعی به نظر برسند. رنگ های گرم باعث کوچک تر به نظر رسیدن اتاق می شوند؛ در حالی که رنگ های سرد، اتاق را بزرگ تر نشان می دهند.

انتخاب رنگ نور منبع نور به عوامل زیر بستگی دارد:

۱ -کاری که در ناحیه تامین روشنایی نشیمن انجام می دهیم

۲ - شرایط داخل نشیمنمانند ابعاد و فیزیک محل

۳ - سازگاری با سایر منابع نوری موجود مثل لامپ های نور زرد یا سفید در نشیمن

برخی از کارهایی که در ناحیه تامین روشنایی نشیمن انجام می گیرند، نیاز به منابع نوری با بازده رنگ بسیار خوب دارند.

انتخاب دمای رنگ به شدت روشنایی بستگی دارد. در شدت روشنایی کم، نیاز به دمای رنگ پایین است و در شدت روشنایی زیاد، نیاز به دمای رنگ بالا ست.

. این انتخاب ا قطعا پیرو این مسئله است که نور روز معادل دمای رنگ بالا با شدت روشنایی زیاد پنداشته می شود،. انتخاب صحیح منابع نوری و ترتیب رنگ ها یک امر تجربی است، زیرا در مورد اینکه رنگ های مختلف در زیر نور منابع نوری مختلف و در محیط های مختلف نشیمن از نظر جغرافیایی چگونه به نظر خواهند رسید جز با تجربه شخصی نمی توان نظر داد.رنگ نور آن تاثیر حسی است که به وسیله مجموعه طول موج های مختلفی که توسط چشم دریافت می شود، ایجاد می گردد. رنگ نور را نباید به عنوان یک مشخصه سطوح منعکس کننده نور تلقی کرد. رنگ نورهای منعکس شده از سطوح، به انتخاب نوع منبع نوری بستگی دارد. نهایتاً اینکه تصمیم گیری در مورد اینکه یک سطح رنگی در زیر نور یک منبع نور خاص چه رنگ به نظر خواهد رسید با استفاده از تجربیات عملی ممکن می گردد.

                   نمونه هایی از دو فضا در زیر اورده شده که به اختصار در مورد ان توضیح میدهم:

     نمایه اول : نشیمنی است که با نور طبیعی و بهره گیری از تضاد چیدمان رنگ وسایل و دیوارها

ترکیب زیبایی را به ما ارائه داده است . دیوارها   و کف و پرده ها رنگ کرم روشن و کاناپه شکلاتی رنگ است که زیبا و پسندیدنی است.

     نمایه دوم تصویری از نور مصنوعی مستتر است زمینه های سوژه شامل دیوارها و پرده ها تیره (طوسی ) و کف قهوه ای روشن است وکاناپه ها در دو رنگ متضاد سپید و روشن چیده و بسیار

شیک و چشمگیر است.

OTAGH KHAB 7

PAZIRAEI

 

اتاق‌خواب،

یكی از بخش‌های مهم و اساسی خانه است و محلی است که باید برای افراد خلوت وآسایش واقعی جسمی و روحی انسان را فراهم ‌كند و باید در بنا بیشتر مورد توجه باشد لذا لازم است تادرطراحی فیزیکی و چیدمان وسایل ورنگها دقت بیشتری نماییم. بهترین رنگ دیوار برای اتاق‌خواب، رنگ‌های ملایم سبز، بژ و کرم است. رنگ اتاق‌خواب باید رنگ ملایم باشد وفراموش نکنیم که ملایم‌ترین توتالیته رنگ ، باید در اتاق‌خواب دیده شود. مثلا اگر مایل به رنگ نارنجی هستیم، لزومی ندارد که روتختی و پرده‌های اتاق‌خواب را نارنجی کنیم چون با این رنگ گرم و تند، خواب را زایل می کنیم .تخت خواب دیوارها و کف را خوش‌رنگ انتخاب کنیم.پرده‌ها را از حریر نازک که به راحتی آن‌ها را کنار بزنیم و از چشم‌انداز بیرون لذت ببریم ودر فصل تابستان با روتختی‌ها و کوسن‌هایی با رنگ‌های سرد و در زمستان با مجموع رنگ‌های گرم، اتاق‌خواب را تزیین کنیم. همخوانی رنگ‌ها با فرش و پرده‌ها زیبایی اتاق خواب را دوچندان میکند.

       کوسن‌ها، یکی از نمادهای آرامش‌بخش اتاق‌خواب است. هرچه تعداد کوسن‌ها بیشتر باشد و با نظم روی تخت چیده شوند، وقتی در اتاق را باز می‌کنیم، تصویر بهتر و آرام‌تری از غرق شدن در تخت و خواب آرام خواهیم داشت.

       اگر اتاق‌خواب بالکن دارد،. کنار پنجره‌های اتاق رو به بالکن، چند گلدان گل بگذاریم و در طول روز پرده را کنار بزنیم. یک میز و صندلی چوبی را هم در بالکن بگذاریم تا نیمه‌های شب وقت‌های بی‌خوابی، به آن پناه ببریم.

         وجود کتابخانه در اتاق‌خواب، چندان مناسبت ندارد اما چون مطالعه نیاز روح ادمی است کتابخانه ای کوچک و شکیل تهیه وجهت مطالعه چند کتاب قبل از خواب، کنار تخت بگذاریم.

         یک میز کوچک عسلی با پایه‌های کوتاه که روی میز را با قاب عکس عزیزانمان ، شمع یا مجسمه‌های کوچک تزیین کنیم که با این کار یک گوشه‌ دنج در اتاق‌خواب برای خود می‌سازیم.

نمایه هایی از اتاق خواب را در پایان ملاحظه میکنیم:

1

 

2

در پایان لازم است از مطالب سایت اختصاصی سرکار خانم سمیه که به عنوان یکی از منابع مهم در الهام گیری این مقاله بنده را یاری نمودند سپاسگزاری نمایم.

همچنین از اساتید محترم که بضاعت ا ندک علمی اینجانب را مطالعه مینمایند تشکر نموده

امیدوارم با رهنمودهایشان قدرت ادامه مسیر را با دیدی بازتر بر من ببخشند.

                         

      

 

نويسنده : علی نشوادیان

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.