چهارشنبه, 05 ارديبهشت 1403

 



حسابداری در بانک سپه

           

 بسمه تعالی

              

حسابداری در بانك سپه

07 copy

انواع حسابداری

مهمترین شاخه های حسابداری عبارتند از حسابداری صنعتی، حسابداری مالی، حسابرسی، حسابداری دولتی و حسابداری مدیریت.

حسابداری صنعتی

این حسابداری که بتدریج و پس از انقلاب صنعتی روی داد در جهت نیاز به دانستن بهای تمام شده محصولات تولیدی بود. در این نوع از حسابداری هدف اصلی سیستم دانستن بهای تمام شده یک واحد از نظر تمامی عوامل هزینه می‌باشد. همزمان و همراه با تکامل ابزارها و شیوه های تولید، در سده های بعد، روشها و شیوه‌های هزینه‌یابی پیشرفته‌ای ابداع و بکار گرفته شد که هزینه عملیات را بدرستی شناسایی نماید.

حسابداری صنعتی امروزه ثمره این فرایند شتاب آمیز تکاملی است که اصولا" همان هدف اندازه گیری و گزارش بهای تمام شده محصولات، خدمات و فعالیت‌ها را دنبال می‌کند.

حسابداری مالی

این نوع از حسابداری را می توان حسابداری گزارش نیز نامید. زیرا هدف اصلی در این نوع از حسابداری، تهیه صورتهای مالی اساسی می‌باشد که مورد نیاز استفاده کنندگان از این صورتهای مالی است. شاید بتوان گفت که دلیل اصلی پیدایش این نوع حسابداری، اصل تفکیک شخصیت می‌باشد. این اصل امکان مشارکت صاحبان سرمایه ای را که به تجارت نمی پرداختند ممکن ساخت و به این شکل باعث رشد و توسعه بنگاه های تجاری شد. این نوع از مشارکت باعث پیدایش سهام و بازار بورس شد. البته دلیل اصلی ایجاد بازار بورس را می توان، افزایش شمار شرکتهای سهامی دانست.
یکی دیگر از موضوعات اصلی که در این دوران تأثیر اساسی بر رشته حسابداری گذاشت برقراری مالیات بر درآمد بود. این نوع از مالیات که در اغلب کشور های صنعتی اروپا وسیله ای برای تأمین عدالت اقتصادی است از اوایل قرن نوزدهم ایجاد و به تدریج جزئی از نظام مالیاتی کشورها شد. تعیین مالیات بر درآمد مستلزم شناخت دقیق سود خالص بود و لازمه این شناخت نگهداری حسابها و دفاتر منظم و تهیه صورتهای مالی که میزان سود را به درستی نشان دهد. به این ترتیب دولتها به صورت یکی از اصلی ترین استفاده کنندگان از صورتهای مالی مؤسسات درآمدند

دیگر استفاده کنندگان از این صورت‌های مالی عبارتند از بانکها، اعتبار دهندگان، بستانکاران بلند مدت و کوتاه مدت، فروشندگان، مشتریان، کارکنان، سرمایه‌گذاران بالقوه، کارگزاران بازار سرمایه، جامعه و مدیریت مؤسسه.

حسابداری دولتی

اندیشه کنترل عمومی بر هزینه های دولت از اواخر قرن نوزدهم میلادی به بعد پدید آمد و دولتهای برخی از کشور های اروپایی مکلف شدند که درآمدها و هزینه های سالانه خود را پیش بینی و به تصویب مجلس نمایندگان برسانند و بدین ترتیب، تنظیم و تدوین بودجه دولت متداول گردید پیدایش و رواج سیستم بودجه، سیستم حسابداری متناسبی را طلب می کرد که این جریان به پیدایش حسابداری دولتی به صورت رشته‌ای متمایز انجامید.

حسابداری مدیریت

در اواخر قرن نوزدهم مدیریت علمی به عنوان رشته‌ای خاص توسط فردریک تیلور مطرح گردید. مدیریت علمی بطور بسیار خلاصه، روش برخورد منظم و منطقی با مسائل سازمان‌ها به منظور یافتن مناسب‌ترین راه برای انجام هر کار است و بر کسب اطلاع دقیق و کامل از آنچه می‌گذرد و نتایجی که بر اثر هرگونه تغییر حاصل می‌شود تأکید دارد. این نوع از مدیریت نیاز زیادی به اطلاعاتی از قبیل بهای تمام شده محصولات و خدمات، مقدار تولید، هزینه اجزاء مختلف تولید، قیمت فروش محصولات و خدمات و ظرفیت منابع مختلف نظیر ظرفیت تولیدی ماشین آلات و تجزیه و تحلیل این اطلاعات داشت. این جریان، نیاز به اطلاعات و بخصوص اطلاعات مالی را فزونی بخشید. افزایش استفاده مدیران از اطلاعات مالی موجب شد که روشهای هزینه یابی تولیدات، خدمات و فعالیتها بهبود و توسعه یابد و اطلاعات مفصل تری از جنبه های مختلف مالی فعالیت‌ها فراهم آید.

بدین ترتیب، حسابداری مدیریت به عنوان رشته‌ای خاص در اوایل قرن حاضر شکل گرفت.


حسابداری منابع انسانی

یکی از مباحث جدید در دانش حسابداری، نگرش نوین به منابع انسانی به عنوان یکی از موثرترین عوامل مولد در ایجاد درآمد موسسات است. در این مبحث، ارزش اقتصادی منابع انسانی به مثابه دارایی با اهمیت موسسه تلقی و امکان ارایه آن در صورت‌های مالی مطرح می گردد.

تعریف حسابداری منابع انسانی

حسابداری منابع انسانی عبارت‌است از شناسایی و ارزیابی منابع انسانی موسسه و گزارشگری به اشخاص ذینفع. در این تعریف سه بخش اساسی پیرامون منابع انسانی وجود دارد:

  1. ـ شناسایی: تشخیص کمیت و کیفیت آن و تهیه آمار مناسب.
  2. ـ ارزیابی: اندازه گیری ارزش اقتصادی و تعیین میزان مالی آن.
  3. ـ گزارشگری: تنظیم و ارایه گزارش‌های مالی مناسب در مورد آن.


حسابداری در ایران

حسابداری در ایران امروز، با تعریف ها، مفاهیم و بازتاب عملکرد گسترده‌اش، جایگاه مناسبی در نظام مالی و اقتصادی یافته است. بازتاب این امر را می توان در توجه خاص مدیران به حسابداری و استفاده از اطلاعات مالی در تصمیم‌گیریها و سیاست‌گذاری‌های استراتژیک موسسه‌ها و شرکت‌های تحت نظارتشان مشاهده کرد. در سطح کلان نیز شاهد اعتماد و اتکای نظام مالی کشور به رسیدگی‌های حسابرسان، بررسی اسناد و مدارک فعالیت‌های مالی به وسیله آنان و قضاوت نهایی ایشان هستیم که در قالب گزارش حسابرسی منتشر می شود.

نخستین انتشارات مستقیم به حسابداری و حسابرسی در ایران بخشنامه ۱۳/۱۱/۱۳۱۴ می‌باشد که برای بار اول از اصطلاحاتی از قبیل بیلان ( ترازنامه ) بدهکار و بستانکار صحبت می شد که خود مقدمه‌ای برقوانین مالیاتی سالهای بعد بود.

همچنین در سال ۱۳۲۲ قانون مالیات بر در آمد تدوین شد. با وجود اینکه این قانون هرگز به مورد اجرا گذاشته نشد ولی اصطلاحاتی از قبیل هزینه و درآمد در آن به کار رفته بود. حسابداری به روش جدید در ایران بیشتر به مؤسسات خارجی که در ایران مشغول به کار بودند، موسوم شد. این مؤسسات عبارت بودند از شرکت سابق نفت بانک شاهی و سایر مؤسسات و بانکهای خارجی. سپس نیز در بانک ملی ایران و سایر بانکهای ایران رواج یافت.

انجمن حسابداران خبره که در سال ۱۳۵۳ بوجود آمده بود، در آذرماه ۱۳۵۰ لایحه تأسیس شرکتهای سهامی حسابرسی به تصویب کمیسیون های مجلسین رسید. این شرکت در حال حاضر عملیات حسابرسی کلیات مؤسسات دولتی مستقل و نیمه مستقل (سازمان های دولتی به غیر از وزارت خانه ها و شرکتها ) مؤسساتی که از دولت کمک مالی دریافت می‌کنند را عهده‌دار می‌باشد.

ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری برای استفاده کنندگان برون سازمانی

اطلاعات حسابداری که به تصمیم گیرندگان برون سازمانی ارایه می‌شود در قالب گزارش‌ها و صورت‌های مالی است که شامل صورتحساب سود و زیان، ترازنامه و صورت جریان وجوه نقد است که به علت نقش نداشتن استفاده‌کنندگان در تهیه این گزارش‌ها، مجامع دولتی و موسسات علمی و حرفه‌ای حسابداری، واحدهای گزارشگر را به رعایت اصول و استانداردها موظف می کنند تا استفاده کنندگان با اعتماد کامل، این نوع اطلاعات و گزارش‌ها را برای تصمیم گیری مورد استفاده قرار دهند. همچنین این گزارش‌ها و اطلاعات باید از ویژگی‌های کیفی خاصی برخوردار باشند تا برای تصمیم‌گیری، مفید و قابل استفاده باشند.

ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری برای استفاده کنندگان درون سازمانی

مربوط بودن:

مربوط بودن یکی از ویژگی‌های مهم اطلاعات حسابداری است. کلیه اطلاعاتی را که در تصمیم گیری نسبت به یک مساله موثر واقع شود، اطلاعات مربوط می‌نامند. بنابراین، مربوط بودن را می‌توان در قالب تأثیر اطلاعات حسابداری بر تصمیم‌های استفاده کنندگان در مورد ارزیابی نتایج رویدادهای گذشته و پیش بینی آثار رویدادهای فعلی یا آتی و یا اصلاح انتظارات آنان بیان کرد. اگر چه این ویژگی در تهیه گزارش‌های برون سازمانی و درون سازمانی اهمیت زیادی دارد، اما اهمیت آن در بررسی‌های درون سازمانی بیشتر است.

به موقع بودن:

به موقع بودن یعنی این که اطلاعات حسابداری در زمان مناسب در دسترس استفاده کنندگان قرار گیرد زیرا بسیاری از انواع اطلاعات به ویژه اطلاعات مالی، با گذشت زمان به سرعت ارزش و فایده خود را از دست می‌دهند. ویژگی به‌موقع بودن اطلاعات، در مورد گزارش‌های درون سازمانی به مراتب از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا این‌گونه اطلاعات، اغلب برای کنترل و اعمال نظارت بر عملیات روزانه به کار می‌رود.

اهمیت:

اهمیت به این مفهوم به کار می‌رود که اطلاعات حسابداری باید به صورت خلاصه از انبوه اطلاعات، استخراج و ارایه گردد به نحوی که برای استفاده کنندگان معنا داشته باشد. اگر اطلاعات بیش از حد متعارف ارایه شود اطلاعات مرتبط با تصمیم گیری، در میان انبوه اطلاعات گم خواهد شد و استفاده کنندگان نخواهد توانست تصمیم گیری صحیحی انجام دهند. به عبارت دیگر همان گونه که اطلاعات کم موجب می گردد که پیش‌بینی و تصمیم‌گیری صحیحی انجام نگردد اطلاعات با جزییات زیاد و غیر مهم نیز، تصمیم‌گیری را مشکل خواهد کرد. بنابراین اهمیت محدودیت گزینش اطلاعات قابل افشا را ایجاد می‌کند.

قابل مقایسه بودن:

قابل مقایسه بودن به این معناست که اطلاعات تهیه شده در یک شرکت یا شرکت‌های متفاوت بر اساس اصول، روش‌های حسابداری، طبقه‌بندی، نحوه افشای حقایق و چارچوب مشابه ارایه شود تا خصوصیات مشابه آنها، مقایسه آنها را امکان‌پذیر سازد.

صحیح بودن: صحیح بودن به معنای ارایه واقعیت‌ها در قالب کمیت‌های قابل اندازه گیری با دقت کافی است. برای این‌کار لازم است حسابداران بدانند چه چیزی را اندازه‌گیری می کنند که نشان‌‌دهنده موضوع مورد سنجش و اندازه گیری است.

. حسابهای داخلی

در حسابداری یکی از طبقه بندیهای مشهور ، طبقه بندی حسابها بر اساس 5 گروه دارائیها ، بدهیها ، سرمایه ، هزینه و درآمد می باشد که بر این اساس هر یک از حسابها جزء یکی از این گروهها طبقه بندی می شوند اما در سیستم بانکی بعلت کثرت حسابها در سطح کل ، از گروه بندیهای خاص استفاده می شود که یکی از این گروه بندیها تفکیک حسابها به اقلام زیر خطی و بالای خطی بود که قبلاً در مورد آن چند پست مطلب نوشتم اما یکی دیگر از گروه بندیها که گروه بندی بانک مرکزی می باشد دارائیها را به 19 گروه بالاخطی و بدهیها را به 13 گروه بالاخطی طبقه بندی می نماید امروز می خواهم در مورد یکی از این گروه ها که هم در دارائیهای بالاخطی و هم در بدهیهای بالاخطی مشترکاً وجود دارد صحبت کنم

گروه " حسابهای داخلی " هم در دارائیها و هم در بدهیها وجود دارد می خواهیم بدانیم کدام سرفصلها و حسابها جزء این گروهها طبقه بندی می گردند. در گروه حسابهای داخلی ، صرفاً حسابهائی قرار می گیرند که یا ماهیت دو گانه دارند و یا هنوز سرفصل قطعی آنها مشخص نگردیده است و پس از اینکه سرفصل قطعی آنها مشخص شد می بایست به سرفصل اصلی منتقل شوند برای شفاف شدن موضوع مثالی می زنم

فرض کنیم یک مشتری که تسهیلاتی را از شعبه الف دریافت کرده است برای پرداخت قسط به شعبه ب مراجعه کند ( در این مثال فرض این است که سیستم تسهیلات بصورت آن لاین و متمرکز نمی باشد ) وقتی مشتری قسط را در شعبه ب پرداخت می کند از منظر حسابداری باید حساب " صندوق " بدهکار و حساب " تسهیلات " که به مثابه حسابهای دریافتنی می ماند بستانکار شود اما از آنجائیکه شعبه ب تسهیلات را پرداخت ننموده است بنابراین می بایست وجه قسط را دریافت و از طریق یک حساب واسطه قسط را به شعبه الف منتقل نماید بنابراین شعبه ب با دریافت وجه سند زیر

را صادر می نماید

                                           بدهکار : صندوق

                                           بستانکار : حساب بین واحدها ( حساب مرکز(

بنابراین در حقیقت می بایست حساب " تسهیلات " بستانکار شود و چون شعبه ب تسهیلات را پرداخت نکرده لذا مانده بدهکار تسهیلات نزد شعبه ب وجود ندارد که بخواهد آنرا بستانکار نماید از اینرو آنرا در حساب واسطه ای جهت انتقال به شعبه الف عمل می نماید با صدور سند فوق یک نسخه از سند به شعبه الف ارسال می شود و شعبه الف با دریافت سند به ترتیب زیر عمل می نماید .

                                       بدهکار : حساب بین واحدها ( حساب مرکز(

                                       بستانکار : حساب تسهیلات

حال فرض کنید نسخه دوم هنوز بدست شعبه الف نرسیده باشد در این حالت سرفصل " حساب مرکز" با مانده بستانکار در تراز بانک وجود خواهد داشت اما آیا به نظر شما این حساب که بستانکار می باشد بیانگر یک بدهی بانک می باشد قطعاً جواب منفی است چون این حساب می بایست به بستانکاری تسهیلات منتقل می شده یعنی کاهنده دارائی است نه یک بدهی برای همین حساب مرکز را حساب داخلی می گویند یعنی حسابی که می بایست صفر شود و در حساب اصلی دیگری تاثیر بگذارد

از جمله حسابهای داخلی می توان به "حساب مرکز به ریال " " حساب مرکز به ارز " " حساب شعب به ریال " " حساب شعب به ارز " " حساب بدهکاران داخلی ارز و ریال " " حساب بستانکاران داخلی ارز و ریال " " حساب وضعیت ارزی " " حساب ارزش ریالی مبادلات ارزی " اشاره نمود

نکته پایانی اینکه در بانکهائی که ( معمولاً بانکهای خصوصی اینگونه اند) از سیستم حسابداری متمرکز بهره می برند با توجه به خاصیت سیستم حسابداری متمرکز همواره رویدادها در زمان ایجاد در حسابهای اصلی خود قرار می گیرند و بنابراین کمتر در این نوع بانکها حسابهای داخلی بعنوان واسطه قرار می گیرند. و دیگر اینکه یادمان باشد حسابهائی مثل " بدهکاران موقت " یا " بستانکاران موقت " جزء حسابهای داخلی نیستند زیرا علیرغم اینکه این حسابها نیز واسطه قرار می گیرند اما وجوه این حسابها در صورت قطعیت متعلق به بانک نمی باشد یعنی وجوه بستانکاران موقت به حساب در صورت قطعیت به افراد خارج از بانک تعلق می گیرد و ما گفتیم که حسابهای داخلی حسابهائی هستند که پس از قطعیت به حسابهای بانک وارد می شوند

به نظرم برای این موضوع همین حد توضیح کافی باشد

اجزا و عناصر تشکيل دهنده مدل حسابداري بانکها

  • دارايي
  • بدهي
  • سرمايه
  • درآمد
  • هزينه

­­­

  • داراييها Assets            

منافع اقتصادي احتمالي آتي که به وسيله يک واحد اقتصادي مشخص درنتيجه معاملات يارويداد هاي گذشته بدست آمده يا درکنترل قرار گرفته است.

بطور کلي اموال، مطالبات وساير منابع متعلق به يک موسسه که در نتيجه معاملات ، عمليات مالي يا ساير رويداد ها ايجاد شده و قابل تقويم به پول و داراي منافع آتي است دارايي ناميده مي شود.

اهم سرفصل حسابهاي دارايي بانکها

  • حساب وجه نقد
  • حساب وجوه در راه
  • حساب تمبر مالياتي
  • حساب سپرده قانوني
  • حساب مطالبات از دولت
  • حساب جاري نزد بانکها
  • حساب تسهيلات اعطايي قرض الحسنه
  • حساب تسهيلات اعطايي مضاربه
  • حساب تسهيلات اعطايي جعاله
  • حساب تسهيلات اعطايي فروش اقساطي
  • حسابهاي مربوط به اعطاي تسهيلات مسکن
  • حساب موجودي انبار کل
  • حساب اموال منقول
  • حساب اموال غير منقول
  • حساب سرقفلي
  • حساب هزينه بهسازي و نوسازي ساختمانهاي استيجاري بانک
  • حساب بدهکاران داخلي
  • حساب شعب
  • حساب مرکز
  • حساب پرداخت چکهاي فروخته شده بانک
  • حساب پرداخت چکهاي صادره ي ساير بانکها

اجزا و عناصر تشکيل دهنده مدل حسابداري بانکها

  • بدهيها                      Liabilities

امکان ازدست دادن منافع اقتصادي درآينده،ناشي ازتعهدات کنوني يک واحد اقتصادي مشخص مبني بر انتقال داراييها يا ارايه خدمات به واحدهاي تجاري ديگر درآينده که درنتيجه معاملات يا رويدادهاي گذشته انجام شده است.

يا به عبارتي تعهداتي که يک موسسه در مقابل اشخاص و موسسات ديگر دارد و از معاملات در رويداد هاي گذشته ناشي شده اند و بايد از طريق پرداخت پول،تحويل کالا، انجام دادن خدمات يا انتقال ساير اقلام دارايي تسويه شوند، بدهي ناميده مي شود.

اهم سرفصل حسابهاي بدهي بانکها

  • حساب قرض الحسنه جاري(ريالي)
  • حساب قرض الحسنه پس انداز(ريالي)
  • حساب سپرده سرمايه گذاري بلند مدت
  • حساب سپرده سرمايه گذاري کوتاه مدت
  • حساب سپرده سرمايه گذاري کوتاه مدت ويژه
  • حساب سپرده قرض الحسنه جاري بانکها
  • حساب انواع چکهاي فروخته شده
  • حساب حواله هاي عهده شعب
  • حساب مانده هاي مطالبه نشده
  • حساب سپرده نقدي ضمانت نامه
  • حساب پيش پرداخت مشتريان بابت ساير تسهيلات در بخش خصوصي و دولتي
  • حساب مضاربه وجوه دريافتي
  • حساب سود سالهاي آينده تسهيلات
  • حساب سود تسهيلات تکليفي به تعهد دولت
  • حساب بستانکاران داخلي
  • حساب بستانکاران موقت
  • حساب شعب
  • حساب مرکز

اجزای سرمایه در بانکها

  1. سرمایه پایه در بانکها عبارتند از مجموع سرمایه اصلی و سرمایه تکمیلی
  • سرمایه اصلی:
  • سرمایه پرداخت شده +اندوخته قانونی+ سایر اندوخته ها(به استثناء اندوخته تجدید ارزیابی دارائیهای ثابت و سهام متعلق به بانک)+ صرف سهام + سود انباشته (بدیهی است در صورت زیان می بایست مبلغ از سرمایه اصلی کسر شود)
  • سرمایه تکمیلی:
  • این سرمایه شامل

ذخائر مطالبات مشکوک الوصول (عام) + اندوخته تجدید ارزیابی دارائیهای ثابت + اندوخته ناشی از تجدید ارزیابی سهام

  • نکته قابل توجه در محاسبه سرمایه پایه این است که در هنگام استفاده از مبلغ سرمایه پایه در فرمول نسبت کفایت سرمایه برخی محدودیت ها اعمال می شود از جمله اینکه مجموع سرمایه تکمیلی می تواند حداکثر برابر سرمایه اصلی باشد و مازاد بر آن در سرمایه پایه جهت محاسبه نرخ کفایت سرمایه محسوب نمی گردد از دیگر محدودیتهای موجود می توان به عدم احتساب سرقفلی و سرمایه اختصاص یافته به موسسات بانکی تابعه (درصورتی که تلفیق نشده باشد) و سرمایه گذاری در سهام سایر موسسات بانکی اشاره نمود به طوریکه امکان احتساب این اقلام در هنگام تهیه نسبت کفایت سرمایه مقدور نمی باشد.
  1. 909089
  • هزينه ها                                               Expenses

عبارتست ازجريان خروج داراييها يا ساير موارد استفاده از داراييها يا ايجاد بدهيها طي يک دوره که به منظورتوليد وتحويل کالا،ارايه خدمات يا انجام ساير فعاليتها دراجراي عمليات اصلي و مستمرواحد تجاري صورت مي گيرد.

اهم سرفصل حسابهاي درآمد بانکها

  • حساب وجه التزام دريافتي ازمحل تسهيلات اعطايي در قالب عقود اسلامي
  • حساب سود دريافتي تسهيلات
  • حساب کارمزد دريافتي
  • حساب درآمد هاي متفرقه
  • درآمدها                                                                       Revenues

جريان ورود دارارييها يا ساير موارد افزايش داراييهاي يک واحد تجاري ويا تصفيه بدهيهاي آن طي يک دوره مالي که ناشي ازتحويل کالا،ساخت دارايي براي مشتريان،ارايه خدمات ،يا ساير فعاليتهاي انتفاعي است که دراجراي عمليات اصلي ومستمر واحد تجاري انجام مي گيرد.

اجزا و عناصر تشکيل دهنده مدل حسابداري بانکها

  • حقوق صاحبان سهام يا خالص داراييها         Equity, or Net Assets

حق باقيمانده بر دارايي هاي واحد اقتصادي پس ازکسر بدهيها.دريک واحد تجاري حقوق صاحبان سرمايه،حقوق مالکان آن است.

  • سرمايه گذاري صاحبان سرمايه               Investments by Owners

افزايش درخالص داراييهاي يک واحد اقتصادي مشخص ناشي ازانتقال منابع اقتصادي به آن توسط صاحبان سرمايه به منظور افزايش حقوق مالکيت. داراييها متداولترين اقلامي هستند که به عنوان سرمايه گذاري مالکان شرکت دريافت مي شود،ولي امکان دارد اين دريافت به صورت خدمات،قبول يا تبديل بدهيهاي شرکت باشد.

روش ثبت و نگهداري حسابها در سيستمهاي مکانيزه حسابداري

درسيستمهاي کامپيوتري حسابداري، دفاتر روزنامه، کل و معين بعنوان گزارشهاي خروجي سيستم و توسط کامپيوتر تهيه مي شود. علاوه براين انواع ترازهاي آزمايشي، صورتهاي مالي و حتي گزارشهاي تحليلي از وضعيت مالي موسسه توسط کامپيوتر تهيه و دراختيار استفاده کنندگان قرار مي گيرد.

موضوع مهم دراجراي اين سيستمها، تشخيص صحيح حسابهاست.

طبق قوانين مالياتي ايران، کليه شرکتها و اشخاص حقوقي علي رغم استفاده از سيستم مکانيزه مي بايست دفاتر روزنامه و کل را به صورت دستي نيز نگهداري کنند.در اين موسسات بجاي ثبت روزانه وقايع مي توان خلاصه اي از عمليات يک ماهه موسسه را در دفاتر روزنامه و کل ثبت نمود.

طريقه ثبت اسناد در دفاتر روزنامه و كل

الف ) شعب پس از جمع آوري اسناد ( اعم از نقدي يا انتقالي ) در مقاطع مختلف در طول روز بر حسب نوع تفكيك جمع بندي و به طور مسلسل شماره گذاري و جهت صدور سند كلي از فرم انتقالي نمونه مربوطه سند حسابداري داخلي استفاده مي گردد . بديهي است جهت اسناد نقدي و انتقالي سندحسابداري داخلي جداگانه صادر مي گردد .

ب) به منظور كنترل گردش عمليات نقدي و مطابقت مانده خلاصه دفتر كل با موجودي صندوق شعب موظفند صورت وضعيت از حساب صندوق تهيه نمايند . پس از كليه اسناد روز در دفتر روزنامه ، جمع بندي شده و به خلاصه دفتر كل استخراج مي گردد .

ج ) دفتر روزنامه يكي از مهمترين دفاتر شعبه بوده و داراي ارزش قانوني مي باشد . لذا هر گونه خط خوردگي و تراشيدگي و محو اقلام به وسيله لاك در دفتر مزبور قانونا ممنوع مي باشد . چنانچه احياناً رقمي در دفتر روزنامه اشتباه ثبت شود بايستي به اطلاع مسئولين شعبه نسبت به درج رقم صحيح اقلام و در ستون ملاحظات رقم صحيح به تائيد و امضاء مسئولين ذي ربط برسد .

د) چون در روش فعلي اسناد كلي ، اسناد نقدي محسوب نمي شود لذا لزومي به انعكاس آنها در ماشين تحويلداري نمي باشد جهت روشن شدن موضوع و چگونگي صدور اسناد حسابداري داخلي و طريقه ثبت آنها در دفاتر روزنامه مثال صفحه بعد را براي روشن شدن موضوع حل مي نمائيم .

اعتبار اسنادی و عملیات بانکی

ترتيب مراحل

شرح

هدف

در طول دوره مالي

مرحله1: جمع آوري اطلاعات

ستخراج اطلاعات مالي از اسناد و مدارک اوليه مربوط به معاملات و عمليات مالي

مرحله2: تجزيه و تحليل اطلاعات مالي

بررسي و تعيين آثارمالي هررويداد بردارايي،بدهي وسرمايه وتشخيص حساب يا حسابهاي بدهکار و بستانکار

مرحله3: ثبت معاملات دردفترروزنامه

ثبت آمار مالي عمليات به ترتيب تاريخ وقوع و ماهيت آنها با بدهکار و بستانکارکردن حسابهاي مربوط در دفتر روزنامه

مرحله4: نقل اقلام ازدفتر روزنامه به شيفريه

انتقال مبالغ بدهکار و بستانکار در حسابهاي مختلف و آزمون تساوي اقلام بدهکار و بستانکار در هر يک از عمليات نقدي و انتقالي و تعيين مانده حساب صندوق

مرحله5: نقل اقلام ازشيفريه به ترازآزمايشي

آزمون تساوي اقلام بدهکارو بستانکار نقل شده به حسابها با تهيه فهرستي از عناوين و مانده حسابهاي دفتر کل

مرحله6: نقل اقلام ازترازآزمايشي به دفترکل

طبقه بندي اطلاعات مالي در حسابهاي مختلف باانتقال مبالغ بدهکار وبستانکار ثبت شده در تراز آزمايشي به حسابهاي مربوط در دفترکل

درمقاطعي ازدوره مالي

مرحله7: تعديل حسابها

(ثبت تعديلات در دفتر روزنامه و انتقال آن به شيفريه،تراز آزمايشي ودفترکل)

تعديل حسابهاي مختلف بر مبناي ثبت اسناد بين واحدهاي ارسالي از مرکز

درپايان دوره مالي

مرحله8: تهيه صورت سود و زيان

(تابلو سود و زيان)

جميع و تلخيص اطلاعات مالي و تهيه صورت سود و زيان

رحله9: بستن حسابهاي موقت صدور سند حسايداري

بستن حسابهاي موقت وانتقال آن به حساب مرکز و صدور سند بين واحدها براي انتقال سود و زيان شعبه به حساب سرمايه و نهايتا تعيين نتيجه نهايي عمليات بانک

مرحله10: تهيه تراز زمايشي اختتامي

آزمون توازن مانده حسابهاي دارايي با مانده حسابهاي بدهي و سرمايه

 

 

 

 

 

 

منابع و مصارف در بانکها

منابع چیست ؟

اصولاً تمامی سرفصلهای سمت چپ ترازنامه که ماهیت بستانکار دارند منابع بانک تلقی می گردند ( دقت کنید ترازنامه را می گویم نه تراز چون در تراز درآمدها و سود سالهای آتی تسهیلات هم در سمت چپ درج می شود اما منابع نیستند) اما سیستم بانکی کشور در هنگام ارائه گزارش منابع ، صرفاً منابعی را گزارش می کند که از جامعه جذب نموده است و این منابع را نیز یک طبقه بندی خاص که خواهم گفت گزارش می نماید


نحوه طبقه بندی منابع در گزارشات سیستم بانکی :

منابع را برای گزارشدهی به 2 طبقه عمده گروه بندی می نمایند

الف - منابع موثر :

این منابع شامل حسابهای جاری ، پس انداز ، سپرده های کوتاه مدت و سپرده های بلند مدت می باشد

ب - منابع غیر موثر :

که به آن سایر منابع هم گفته می شود این منابع شامل حسابهای سپرده ضمانتنامه ها ، پیش دریافت اعتبارات اسنادی ، پیش دریافت بابت معاملات ، بستانکاران متفرقه ، حواله های عهده ما ، حواله هاب عهده شعب ، خالص چکهای بانکی فروخته شده ، مانده های مطالبه نشده ، وجوه اداره شده مصرف نشده می باشد

مصارف نیز در هنگام ارائه گزارش به مانده حسابهای تسهیلات ، مطالبات ، سرمایه گذاریها و مشارکتها ، بدهکاران ، پیش پرداختها و اصولاً تمام حسابهای با ماهیت بدهکار به استثناء هزینه ها و موجودیهای نقد اعم از وجوه نقدی و وجوه نزد سایر بانکها و بانک مرکزی جزء مصارف هستند تنها نکته مهم در هنگام تهیه مصارف این است که تسهیلات باید خالص گزارش شود یعنی باید از مانده تسهیلات (عقود مبادله ای ) سود سالهای آتی کسر گردد.

در پایان باید بگویم فراموش نکنیم سرمایه یا حقوق صاحبان سهام نیز منابع بانکها هستند اما معمولاً در گزارشات بانکی درج نمی شوند

انواع عمليات بانکها

  • عمليات نقدي
  • عمليات انتقالي
  • عمليات نقدي : دراين عمليات حتما يکطرف عمليات با حساب صندوق سروکار دارد
  • انواع عمليات نقدي عبارتند از:

الف عمليات واريز وجه به صندوق از طريق اسناد زير:

حواله دريافت، حواله خريد ايران چک، حواله چک بانکي، حواله چک بين بانکي، بخش نقدي جاري، قبض انواع حسابهاي پس انداز، حواله تلفني(کتبي) و قبض دريافت اقساط وام

ب- عمليات برداشت وجه نقد ازصندوق ازطريق اسناد زير:
حواله پرداخت، آگهي پرداخت، ايران چک، چک، قبض انواع حساب پس انداز سپرده هاي سرمايه گذاري، سند هزينه و چکهاي بانکي

  • عمليات انتقالي:

اين عمليات کليه اقلام ترازنامه را و سود وزيان بجز حساب صندوق را دربر مي گيرد.

عمليات انتقالي به وسيله اسناد زير صورت مي گيرد:
سند انتقالي، آگهي بدهکار، آگهي بستانکار، قبض وصولي چکها، سند حسابداري بين واحدها، فرم يادداشت حواله جات مخابره اي و نمونه يادداشت تلفني بروات عهده شهرستان

اسناد حسابداری در تسهیلات تبصره ای

تسهیلات تبصره ای ، تسهیلاتی هستند که بانکهای دولتی بر اساس تبصره های مندرج در قانون بودجه می بایست به اشخاص و یا در بخشهای خاص پرداخت نمایند یکی از ویژگیهای این نوع تسهیلات این است که معمولاً پرداخت بخشی از سود این نوع تسهیلات بعنوان یارانه توسط دولت تقبل می گردد که با توجه به این ویژگی خاص اسناد حسابداری این نوع تسهیلات با سایر تسهیلات کمی متمایز می باشد که در این پست مطلب می خواهم در مورد حسابداری این گونه تسهیلات صحبت نمایم .
فرض کنید تسهیلاتی به مبلغ 40000000 ریال را با نرخ 12% قرار است به شخصی پرداخت نمائیم این تسهیلات در قالب تبصره ای می باشد که طی آن 8% سود توسط دولت تعهد شده است و مشتری فقط باید 4 % سود بعلاوه اصل را بازپرداخت نماید مدت بازپرداخت تسهیلات 36 ماهه و طی اقساط برابر پرداخت انجام شده است .اینک اسناد مرتبط با این مثال .


محاسبات مربوط به این مثال


اصل تسهیلات = 40000000 ریال

مدت بازپرداخت = 36 ماه

نرخ تسهیلات = 12%

نرخ سود سهم مشتری = 4%

نرخ سود سهم دولت = 8%

سود سالهای آتی سهم دولت = 4934000

سود سالهای آتی سهم مشتری = 2466000

یادآوری می شود برای تسهیل کار با فرمول قدیم محاسبات را انجام داده ام زیرا قصدم رویه

سابداری تسهیلات است نه نحوه محاسبه ارقام

اسناد حسابداری مرتبط با پرونده

نکته :

علامت - به معنای نشان دادن معین حساب است اما علامت / به معنای " یا " می باشد

زمان پرداخت تسهیلات 


بدهکار : تسهیلات تبصره ای- بخش خصوصی            ( بمیزان اصل + سود آتی سهم مشتری)

بدهکار : مطالبات از دولت - سود آتی دولت                ( بمیزان سود آتی سهم دولت)

بستانکار : سود سالهای آتی سهم مشتری                  ( بمیزان سود آتی سهم مشتری)

بستانکار : سود سالهای آتی در تعهد دولت                 (بمیزان سود آتی سهم دولت)

بستانکار : صندوق - حساب مشتری                         ( بمیزان اصل تسهیلات)


زمان پرداخت قسط توسط مشتری

یادمان باشد قسط این تسهیلات شامل اصل و سود سهم مشتری می باشد و سود سهم دولت در قسط لحاظ نمی گردد بنابراین وقتی مشتری قسط می دهد


بدهکار : صندوق                                            (بمیزان قسط)

بستانکار : تسهیلات تبصره ای                                               ( بمیزان قسط)

بدهکار : سود سالهای آتی سهم مشتری                               ( بمیزان سود قسط(

بستانکار : درآمد معاملات)                                                   بمیزان سود قسط(

بدهکار : مطالبات از دولت -سود آتی                                (بمیزان سود محقق شده سهم دولت

بستانکار :مطالبات از دولت - سود محقق شده                     (بمیزان سود محقق شده سهم دولت

بدهکار : سود سالهای آتی در تعهد دولت                     (بمیزان سود محقق شده سهم دولت (

بستانکار : درآمد معاملات / درآمد معوق                           (بمیزان سود محقق شده سهم دولت)


اسناد زمان تسویه نیز بسیار ساده است دوستانی که علاقه مند هستند اسناد تسویه را برایم ایمیل کنند نکته دیگر این که این تسهیلات فقط در بانکهای دولتی وجود دارد

تا اینجا متوجه شدیم سرفصل "مطالبات از دولت " 2 معین دارد البته این سرفصل 5 معین دارد که بعداً به مابقی معینهای آن می پردازم

میزان استهلاک دارائیهای ثابت در بانکها

دارائیهای ثابت در بانکها معمولاً در قالب دو گروه اموال منقول و اموال غیر منقول طبقه بندی شده و روش استهلاک در هر گروه به شرح ذیل می باشد

1- اموال غیر منقول ( ساختمانها ) به روش نزولی و با نرخ 7% مستهلک می شود
2-
اموال منقول : که خود به 5 زیر گروه وسائط نقلیه (موتور سیکلت ) ، وسائط نقلیه ( خودرو ) ، اثاثیه و منصوبات ، تجهیزات کامپیوتری و ماشین آلات خاص بانکی تقسیم و به شرح ذیل مستهلک می شوند

الف - وسائط نقلیه ( موتور سیکلت ) : به روش نزولی با نرخ 30%

ب - وسائط نقلیه ( خودرو ) : به روش نزولی با نرخ 35 %

ج - اثاثیه و منصوبات : به روش خط مستقیم و با عمر 10 ساله

د - تچهیزات کامپیوتری : به روش خط مستقیم و با عمر 3 ساله

ه - ماشین آلات خاص بانکی : به روش خط مستقیم و با عمر 10 ساله

سند حسابداری سپرده قانونی

در پست مطلبهای قبلی در رابطه با دلائل اخذ و میزان سپرده قانونی مترتب با منابع بانکها اعم از دولتی یا غیر دولتی صحبت کردیم اینک اسناد مربوط به تودیع این سپرده ها به بانک مرکزی را درج می کنم البته این اسناد برای همکاران خوبی که در ستاد بانکها این عمل را انجام می دهند بسیار ساده می باشد اما چون همکاران عزیز در شعب بانکها از آنها اطلاعی ندارند آن را ذکر می کنم .
فرض کنیم مانده منابع کل شعب یک بانک در پایان هفته برابر 1000 ریال شده باشد این اطلاعات از طریق سیستمهای متمرکز یا از طریق سیستم انتقال و تلفیق تراز شعب کل کشور به دست اداره مرکزی می رسد در آنجا میزان سپرده قانونی منابع را محاسبه می نمایند )نرخ هر یک از منابع را قبلاً گفتم( فرض کنیم سپرده قانونی 1000 ریال منابع ، معادل 50 ریال می شود حال اداره مرکزی باید سند زیر را صادر نماید.

                                               بدهکار : سپرده قانونی                  50


                                               بستانکار : حساب جاری نزد بانک مرکزی               50


و سپس در پایان هفته بعد اگر منابع افزایش یابد بمیزان افزایش در منابع سند مزبور صادر و اگر کاهش یابد می بایست سند مزبور برعکس صادر شود به عبارتی همواره این سند بر اساس سپرده قانونی مشمول ، تعدیل می گردد.

راستی از 2 تیرماه سالجاری سپرده مشمول حسابهای جاری دولتی که نرخ آن 88% بوده است برابر 100 % شده است

 

 05

 

عمليات حسابداري سپرده گذاري كوتاه مدت :

الف) نحوه ثبت و نگهداري اطلاعات حساب سپرده گذاري كوتاه مدت :

ثبت اقلام دريافتی ، پرداختی و نگهداري اطلاعات حساب سپرده و سرمايه گذاري كوتاه مدت با توجه به امكانات شعبه در تهران و شهرستانها بشرح زير است .

1- در شعب تهران :

شعبي كه عمليات آنها با ماشين 9100 و 2292 انجام مي گيرد عمليات دريافت و پرداخت حسابهاي مذكور بدون استفاده از كارت و يا دفتر صورت مي گيرد و اطلاعات بصورت كاست روزانه به مركز محاسبات ارسال مي گردد .

شعبي كه عمليات آنها بصورت دستي انجام مي گيرد عمليات دريافت و پرداخت اينگونه شعب در نمونه هاي مربوطه در دو نسخه ثبت روزانه به مركز ارسال مي گردد و اطلاعات توسط آن اداره نگهداري مي شود .

2- شعب شهرستان ها عمليات حسابداري به قرار زير است :

1- در شعبي كه عمليات آنها با ماشين هاي 80386 و يا 80486 مي باشد عمليات دريافت و پرداخت حسابهاي سپرده گذاري كوتاه مدت بدون استفاده از كارت و يا دفتر صورت مي گيرد و اطلاعات در خود شعبه نگهداري مي شود .

2- در شعبي كه عمليات آنها بدون ماشين و بصورت دستي انجام مي گيرد علاوه بر ثبت عمليات دريافت و پرداخت در كارت نمونه جهت نگهداري اطلاعت در مركز محاسبات طبق دستورالعمل مربوطه بايستي نمونه 708 را نيز تكميل و بموقع به اداره محاسبات ارسال دارند .

توجه :

مسئولين ، كارمندان و تحويلداران بايستي از دادن دفترچه سپرده سرمايه گذاري كوتاه مدت به مشتريان قبل از كنترل عمل دريافت ، پرداخت و امضاء خودداري نمايند بديهي است در صورت بروز هر گونه سوء استفاده مسئولين و كارمندان و تحويلداران جوابگو مي باشند .

نحوه محاسبه و پرداخت سود علي الحساب سپرده هاي سرمايه گذاري كوتاه مدت :

به منظور سهولت در محاسبه و تسريع در پرداخت سود علي الحساب سه ماهه سپرده هاي سرمايه گذاري كوتاه مدت زمان محاسبه مورد سه ماهه مقاطع زماني پايان خرداد ء شهريور ء آذر و اسفند ماه هر سال در نظر گرفته شده است كه با توجه به اطلاعات ارسالي از شعب توسط اداره محاسبات الكترونيك محاسبه و به مانده سپرده ها اضافه و كلي ليست جهت اطلاع و اقدام به شعب ارسال خواهد شد . شعب به محض وصول ليست فوق الذكر عمليات زير را در حساب ها بمبلغ سود متعلقه منعكس تا مانده ليست محاسبه با دفاتر شعبه تطبيق نمايد .

بدهكار : حساب سود پرداختن كد ...............................

بستانكار : حساب سپرده سرمايه گذاري كوتاه مدت

بديهي است كل مبلغ سود در دفتر نمونه مربوطه پس از عمليات روزانه ثبت تا مانده حساب سپرده سرمايه گذاري كوتاه مدت دفتر كل شعبه به مانده دفتر نمونه 708 مطابقت نمايد و از ثبت سود سپرده ها بصورت ريز در دفتر 708 خودداري و فقط هنگام مراجعه سپرده گذار مبلغ سود در دفتر چه حساب سيزده سرمايه گذاري كوتاه مدت مشتري ثبت مي گردد .

چنانچه حسابي تا تاريخ وصول ليست سود علي الحساب سه ماهه و يا طي دوره مسدود گرديده لكن در ليست ارسالي داراي مانده باشد ( سهم سود ) مبلغ مذكور به شرح زير از حساب سپرده سرمايه گذاري كوتاه مدت خارج و در حساب بستانكاران متفرقه قابل پرداخت به صاحب سپرده نگهداري و نسبت به پرداخت آن اقدام نمايند . مسئولين شعب موظفند در امر پرداخت سود به صاحب سپرده هاي كوتاه مدت نظارت نمايند تا بدينوسيله از پيش آمد هاي سوء احتمالي جلوگيري گردد .

     بدهكار : حساب سپرده سرمايه گذاري

بستانكار : حساب بستانكاران متفرقه

بنابراين از اين پس شعب راساً مجاز به محاسبه و پرداخت سود علي الحساب به سپرده هاي كوتاه مدت نبوده و فقط نسبت به پرداخت سود محاسبه شده توسط اداره محاسبات الكترونيك اقدام نمايند

ج ) نحوه محاسبه و پرداخت سود قطعي سپرده هاي سرمايه گذاري كوتاه مدت :

سود قطعي پس از اعلام نرخ از طرف بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران توسط اداره محاسبات الكترونيك در پايان سال محاسبه و ليست مابه التفاوت به شعب ارسال خواهد شد .

نرخ سود و طريقه پرداخت آن در سرمايه گذاري بلند مدت :

الف ) نرخ سود هر سال هنگامي كه از جانب بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران اعلام گرديد به اطلاع شعب خواهد رسيد

ب) سود سپرده هاي بلند مدت در پايان هر ماه از جانب شعب محاسبه و حسب تقاضاي مشترك هنگام افتتاح حساب پرداخت مي گردد .

ج) چون بندرت اتفاق مي افتد كه سپرده گذاران در ابتداي ماه نسبت به افتتاح حساب اقدام نمايند بنابراين جهت حفظ مواجد ماهانه اولين پرداخت سود در صورتيكه كمتر از يكماه باشد بصورت روز شمار محاسبه و به متقاضي طبق تقاضا پرداخت مي گردد . هنگام محاسبه اولين سهم سود در صورتي كه كمتر از يكماه از افتتاح آن گذشته باشد ، سال 365 روز در نظر گرفته مي شود .

د) سودهاي پرداختني به شرح زير ( ب ) و ( ج )‌بصورت علي الحساب بوده و در صورتي كه سپرده گذار تا پايان سر رسيد نسبت به برداشت از حساب و فسخ قرارداد سپرده سرمايه گذاري بلند مدت اقدام بنمايد سود سپرده هاي سرمايه گذاري 1،2،3،4،5 ساله محاسبه و هر ماه يكبار تا پايان مدت قرارداد پرداخت مي گردد . اگر سپرده گذار قبل از سررسيد به برداشت از حساب اقدام نمايد ، پرداخت سود به آنها از ابتدا ء به شرح زير محاسبه و در صورتي كه در مجموع اضافي پرداخت شده باشد از سپرده گذار اخذ مي گردد

1- درصورتی که سپرده های 1،2،3،4،5 سال قبل از پايان سال اول برداشت گردد سودی معادل نيم درصد در سال کمتر از سود سپرده های کوتاه مدت به سپرده گذارپرداخت خواهد شد .

2- در صورتی که سرمايه گذاری 1،2،3،4،5 ساله پس از گذشت يکسال و قبل ازپايان سال دوم برداشت گردد سودی معادل نيم درصد در سال کمتر از سود سپرده های يکساله به سپرده گذار پرداخت خواهد شد .

3- در صورتي که سپرده ها ي سرمايه گذاري3،5 ساله پس از گذشت دوسال قبل از پایان سال سوم برداشت گردد سودی معادل نيم در صد در سال کمتر از سود سپرده گذاری دوساله به سپرده گذار تعلق مي گيرد.

4- در صورتي که سپرده های سرمايه گذاری 5 ساله پس از گذشت سه سال و قبل از پايان سال پنجم برداشت گردد ، سودی معادل نيم درصد درسال کمتر از سود سپرده گذار خواهد شد .

5- از تاريخ انقضاي سررسيد در صورتی که صاحب حساب هنگام افتتاح حساب اجازه تمدید آن را به بانک نداده باشد سودی به آن تعلق نخواهد گرفت .

عمليات حسابداري سپرده سرمايه گذاري بلند مدت :

الف : نحوه ثبت و نگهداري حساب سپرده هاي سرمايه گذاري بلند مدت به ترتيب زير مي باشد .

1-  پس از تكميل كارت افتتاح حساب و قرار دادسپرده ، وجه سپرده با صدور سند حواله دريافت از سپرده گذار اخذ وبه شرح زير در حساب ها منعكس مي گردد .

                                بدهكار : حساب صندوق

                               بستانكار : حساب سپرده سرمايه گذاري بلند مدت ( 1،2،3،4،5 ساله )

2-  حساب سرمايه گذاري بلند مدت ( 1،2،3،4،5 ) تحت يك فصل در دفتر كل ثبت مي گردد و براي مشخص شدن تعداد و حجم ريالي انواع سپرده ها از دفتر كل معين يا شيفريه كه داراي 4 زير بخش به شرح زير مي باشد استفاده مي شود ، سپرده سرمايه گذاري يك ساله سپرده سرمايه گذاري دوساله سپرده سرمايه گذاري سه ساله سپرده سرمايه گذاري پنج ساله .

3-  چون كارت افتتاح وقرارداد ظهر آن ، نوع و مبلغ سپرده مندرج است لذا نياز به ثبت مشخصات تك تك سپرده ها در دفتر مخصوص ندارد و كارت هاي افتتاح حساب به عنوان دفاتر معين تلقي مي گردد كه بر حسب نوع سپرده هاي (1،2،3،5 ساله ) بطور مجزاء نگهداري مي شود .

4-    هنگام استرداد يا برداشت سپرده در سررسيد يا قبل يا بعد از آن دريافت اصل گواهي سپرده از سپرده گذار و صدور سند حواله پرداخت ، وجه به سپرده گذار مسترد شده به شرح زير در حسابها منعكس مي گردد .

                   بدهكار حساب سپرده سرمايه گذاري بلند مدت ( 1،2،3،5 ساله )

                 بستانكار حساب صندوق يا هر حسابي كه سپرده گذار قبلاً درخواست نمايد .

ب ) نحوه محاسبه پرداخت سود علي الحساب و قطعي سپرده هاي سرمايه گذاري بلند مدت .

1- سود علي الحساب و قطعي با توجه به مواردآتي و نرخ هاي اعلام شده در هر سال از سوي بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران توسط شعب محاسبه شده و از سود پرداختي _ ( كد 10104 ) بشرح زيير پرداخت مي گردد .

                         بدهكار حساب سود پرداختني كد 10104

                         بستانكار صندوق

يا حساب قرض الحسنه جاري   پرداختي نقدي در روز محاسبه در صورتي كه ياحساب قرض الحسنه كوتاه مدت يا بستانكاران متفرقه

در صورت عدم مراجعه در روز محاسبه و نداشتن وكالت در صورتي كه سود متعلق به حساب بستانكاران متفرقه بستانكاران حساب صندوق

1-شعب موظفند سود سپرده ها را تا پايان هر ماه از حساب سود پرداختن محاسبه و پرداخت نمايند .

2-تسويه حساب نهايي سود با سپرده گذار پس از سر رسيد و اعلام نرخ قطعي سود به عمل خواهد آمد .

3-در محاسبه مدت براي تعيين سود قطعي انواع سپرده هاي سرمايه گذاري بلند مدت كه قبل از سر رسيد و كسر سال برداشت مي شود . مشروط بر اينكه ضريبي از سه ماه باشد ، منظور خواهد شد .

مثال ) مثال براي سپرده سرمايه گذاري بلند مدت .

سپرده سرمايه گذاري بلند مدت 5 ساله به مبلغ يك ميليون ريال در تاريخ 25/4/87 افتتاح و در تاريخ 15/11/87 برداشت گرديده است اگر در اين مدت سود علي الحساب 13 % در سال در دوره هاي سه ماهه پرداخت شده باشد و نرخ سود سپرده كوتاه مدت 25/6 % در سال باشد سود علي الحساب پرداخت شده و سود قطعي به شرح زير خواهد بود .

سود 69 روز اول ( كسري از سه ما )               576/24 = 13* 69 *10001000  

                                                                                                                365 * 100

سود يك دوره سه ماهه                               500/32 = 13 * 3 * 10001000

                                                                                 12* 100      

سود علي الحساب پرداختني مدت سپرده         076/57 = 500 / 32 + 576 / 24                                                          

                                                                                6 = 3 * 2

سود قطعي                             750/28 = ( 5 % - 25 / 6 ) * 6 * 10001000

                                                                      12 * 100

اضافه ود پرداخت شده كه بايد از سپرده گذار اخذ گردد .

326/28 = 750 / 28 076 /57

نويسنده : میلاد رضایی

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.