پنج شنبه, 13 ارديبهشت 1403

 



کاربینی بانک ملی ایران

 

بسمه تعالی

موضوع : بانک ملی ایران

1 copy copy copy

 

قانون تأسیس بانک ملی ایران در تاریخ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۰۶ خورشیدی به تصویب مجلس شورای ملی رسید و اساسنامه این بانک در تاریخ۱۴ تیر ماه ۱۳۰۷ خورشیدی به تصویب کمیسیون مالیه مجلس شورای ملی رسید .

بانک ملی ایران کار خود را بطور رسمی در تاریخ سه شنبه ۲۰ شهریور ماه سال ۱۳۰۷ در تهران آغاز کرد. بر روی سکه ۲۰ ریالی پهلوی با دو تصویر آمده است : در یک طرف تصویر رضا پهلوی با نوشته تاسیس بانک ملی ایران یکی از آرزوهای دیرینه ملّت من بوده است و در طرف دیگر با تصویر محمدرضا پهلوی با نوشته: تاسیس بانک ملّی ایران یکی از پایه های حقیقی استقلال ایران بود.

اولین مدیر عامل بانک ملی ایران دکتر کورت لنیدن بلات آلمانی بود که به همراه فوگل معاونش و ۷۰ کارشناس امور بانکی از آلمان به ایران آمدند. بانک ملی ایران کار خود را با سرمایه اولیه۲۰ میلیون ریال آغاز کرد . بانک ملی ایران با سه شعبهٔمرکزی، بازار تهران و بندر بوشهر کار خود را آغاز کرد. اولین شعبه بانک در خارج از کشور در هامبورگ آلمان در سال ۱۳۲۷ خورشیدی کار خود را شروع کرد.

چاپ اسکناس

نمونه اسکناس چاپ شده در بانک ملی

2 copy

در تاریخ۲۲ اسفند ۱۳۱۰ مجلس شورای ملی حق چاپ اسکناس را به مدت ۱۰ سال به بانک ملی ایران واگذار کرد و مقرر گردید تا پس از انقضای این مدت در صورتی که این حق لغو نشود، به همین ترتیب برای دوره‌های ده ساله بعد نیز عمل شود. سرانجام نخستین اسکناس‌های بانک ملی در اول فروردین ماه سال ۱۳۱۱ هجری شمسی انتشار یافت. از آن تاریخ تا سه ماه اسکناس‌های بانک شاهنشاهی و بانک ملی همزمان رواج داشتند، و از اوایل تیر ماه آن سال اسکناس‌های بانک ملی به صورت تنها پول کاغذی ایران درآمد.

3 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

بانک ملی ایران تا سال ۱۳۳۹ هجری شمسی بنابر نیازهای اقتصادی کشور اقدام به نشر اسکناس می‌کرد، ولی در آن سال با تأسیس بانک مرکزی ایران، حق انحصاری نشر اسکناس به این بانک محول شد که تاکنون ادامه دارد.

سرمایه

بانک ملی ایران از همان ابتدای تأسیس شکل شرکت سهامی را داشت و سرمایه اولیه آن یعنی۲۰ میلیون ریال به بیست هزار سهم هزار ریالی (۱۳۵۰۰ سهم با نام و ۶۵۰۰ سهم بی نام) تقسیم شده بود. اما در سال ۱۳۱۷ انتقال سهام بانک به غیر دولت ممنوع شد. سرمایه بانک ملی ایران در سال ۱۳۱۴ به ۳۰۰ میلیون ریال و در سال ۱۳۳۱ به ۲ میلیارد ریال افزایشیافت. بانک ملی با توجه به محدودیت‌های نظام بانکی تا پیش از سال ۱۳۳۵ کلیه وظایف بانک مرکزی در اقتصاد را نیز به عهده داشت. پس از تاسیس بانک مرکزی ایران وظایف مزبور به این بانک واگذار گردید. آخرین سرمایه ثبتی بانک ملی در اردیبهشت سال ۱۳۹۱ به ۲۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال بالغ گردید.

4 copy copy copy copy copy copy

بانک ملی ایران اکنون با بیش از ۳۳۰۰ شعبه فعال داخلی و ۱۸ شعبه خارجی و بالغ بر ۵۳٬۰۰۰ پرسنل و بیش از ۸۰ سال سابقه یکی از بانک‌های مطرح در ایران می‌باشد.

ادارات بانک ملی ایران

اداره کل اعتبارات

اداره کل بررسی طرحها

اداره کل حفاظت فیزیکی و فنی

اداره حفاظت اسناد،رایانه و داده ها

اداره کل آمار و اطلاعات

اداره کل آموزش

اداره کل ارتباطات

اداره کل ارزیابی و اعتبار سنجی مشتریان

اداره کل امور شعب مناطق آزاد

اداره کل اموربین الملل

اداره کل انفورماتیک و خدمات نوین

اداره کل بازاریابی و امور مشتریان

اداره کل بازرس

اداره کل پایاپای اسناد بانکی

اداره کل پیگیری و وصول مطالبات

اداره کل تشکیلات و روشها

اداره کل حسابداری مدیریت و آمار

اداره کل حفاظت پرسنلی

اداره کل حقوقی

اداره کل حوزه مدیریت

اداره کل خزانه

اداره کل دعاوی

اداره کل رفاه و درمان

اداره کل روابط عمومی

اداره کل سرمایه انسانی

اداره کل عملیات ارزی

اداره کل کارپردازی

اداره کل گزینش

اداره کل مبارزه با پولشویی و حسابرسی داخلی

اداره کل مطالعات، برنامه ریزی و مدیریت ریسک

اداره کل مهندسی و املاک

اداره کل نظارت بر مصارف و امور شرکت ها

بانک کارگشایی

بیمارستان بانک

صندوق قرض الحسنه پس انداز ملی ایران

5 copy copy copy copy copy copy copy copy

پول

پول چيست اين عنصركه فقرا در حسرت آن مي سوزند و اغنيا دركثرت آن ؟ چيست اين ناب تر از طلا كه دكان كيمياگران را تخته كرده است ، چگونه سلاحي است اين سلاح كه چون شمشير دو دم ميبُرد و ميبُرانَد ؟

در سراسر تاريخ مادي بشر هيچ قدرتي برتر ، هيچ سلاحي بُرندهتر و هيچ نعمتي بزرگتر از پول يافت نميشود . از خود حضرت آدم (ع) كه بگذريم هابيل را قرباني وسوسه پول ميبينيم و اين تنها نقطه شروع است .

شش هزار سال تاريخ مدون بشر مشحون از جنگ ها ، شورش ها ، انقلاب ها و جهانگشايي هايي است كه اگر با حوصله ريشهيابي شوند ردپاي پول ، اگر نه در همه ، لااقل در اغلب آنها مشهود است . پول از هزاران سال پيش در تمدنهاي مختلف وجود داشته است. رواج پول ناشي از علل و اسباب اقتصادي و غيراقتصادي همانند: باج و خراج ، تجارت ، آداب و فرايض مذهبي و غيره بوده است .

پول هاي اوليه اشكال مختلفي داشتهاند. از خرمهرههاي پوست صدف ،كله و دندان گاو گرفته تا مسكوكات ، همه انواع مختلفي از پول بودهاند . امروزه كمتركسي پيدا ميشودكه هر روز با مقداري پول سروكار نداشته باشد . پول بخشي از زندگي روزمره ی ماست كه از آن براي تأمين نيازها و خواستههاي خود و خانواده استفاده ميكنيم . مردم سراسر دنيا با تلاش و فعاليت مداوم، نيرو و عمر خود را صرف ميكنند و حاصل اين كوشش ها و زحمات را بصورت پول دريافت ميكنند .

6

تعاريف پول:

ü     پول مابهازايي است كه قيمت و ارزش همه كالاها با آن تعيين ميشود .

ü     پول وسيلهاي است كه مردم در قبال كالاها و خدماتي كه واگذار ميكنند متقاضي دريافت آن هستند .

واقعيت پول چيست ؟

پول همان وسيله مبادله قانوني در هر كشور است . به عبارت ديگر وسيله مبادله رايج و قانوني درگردش هركشور را پول می گويند كه مي تواند پول نقد ( اسکناس و نیکل ) ، انواع چك و حوالههاي بانكي را نيز شامل شود

تاريخچه پيدايش اسكناس:

براي اولين بار چينيها در قرن10 ميلادي چيزي شبيه اسكناس ابداع نموده و آن را چاو ناميدند.

7

اما اولين اسكناس امروزي در سال 1691 در بانك استكهلم سوئد چاپ شد .

8 copy copy copy copy copy copy

در ايران در قرن 13 ميلادي ، گيخاتو ايلخان مغول ، دستور داد مردم زر و سيم را به چاپخانه تحويل داده و به جاي آن پول كاغذي (چاوه) بگيرند ، اما با نارضايتي و آشوب مردم ، انتشار اسكناس در ايران متوقف گرديد . در سال1311 اولين اسكناس در ايران توسط بانك ملي ايران به چاپ رسيد و از سال 1339 چاپ اسكناس به بانك مركزي واگذار شد . Assignas در زبان فرانسه به معني تضمين پرداخت وجه بوده است . روس ها به آن آسيگناف ميگفتهاند كه اين كلمه در زمان فتحعلي شاه از شوروي سابق به ايران آمد و اسكناس تلفظ شد .

واحد پول:

واحد پول واحدي براي سنجش داد و ستد كالا و خدماتي است كه در تسهيل انتقال كالا و خدمات نقش اساسي دارد . به عبارت ديگر واحد پول يك كشور پول رايج در آن كشور است .

پول رایج کشور ما در اعصار مختلف :

در روزگار صدر اسلام و حكومت اعراب در ايران سكههاي طلا (دينار) ، نقره (درهم) و مس (فلوس) كاربرد داشتند .

9 copy copy copy

در دوره صفويه سكههاي محمودي ، شاهي ، عباسي ، لاري ، صدي رايج بودند .

در دوره افشار سكه طلا (اشرفي) و سكه نقره (نادري) كاربرد داشتند .

درحال حاضر واحد رسمي پول ايران ريال است . براساس قانون پولي و بانکی کشور يك ريال معادل 3661191/0 گرم طلاي خالص است . ريال در اصل واژه اسپانيايي است و نام سكهاي نقرهاي در اسپانيا بوده است . ريال مترادفRoyal در زبان انگليسي و رگاليس در زبان لاتين است و از ريشه Rexيعني شاه گرفته شده است .

10 copy copy copy11 copy copy copy12 copy copy13 copy

مسكوكات و اسكناس هاي رايج در ايران

جنس مسكوكات نيكل رايج در ايران تركيبي ازفلزات نيكل ، مس و آلومينيوم بوده و در قطعات 50 ، 100 ، 250 ، 500 ، 1000 ،2000 و 5000ريالي موجود ميباشد :

14 copy copy1516 copy17

اسکناس های رایج در کشور ما نیز شامل 10 قطعه از 100 ريالی تا 100.000 ريالی می باشد . جنس این اسکناس ها بر اساس اعلام بانک مرکزی ج.ا.ا 100% از پنبه می باشد .

19 copy

بر اساس برخي آمارها درحال حاضر حدود 6/8 ميليارد برگ اسكناس به ارزش 42 هزار و 500 ميليارد ريال و 5/8 ميليارد قطعه مسكوك به ارزش360 ميليارد ريال در کشور در جريان است .

مدیریت وجوه نقد

در تئوري هاي مديريت وجوه ، از پول به عنوان شمشير دو لبه ياد مي شود . در تفسير اين تئوري چنین می توان گفت: اثرات مخربی که وجوه نقد در شبكه بانكي دارد ميتواند از يك سو به انباشتگي وجوه منجر شده و از سوي ديگر كمبود ها را به دنبال داشته باشد که در هر دو صورت اثرات آن جبران ناپذیر خواهد بود .

به عنوان ، رسوب وجوه ، علاو.ه بر اینکه اتلاف منابع را به دنبال دارد به علت بدهکار بودن حساب بانک ، نزد بانک مرکزی ج.ا.ا باعث افزایش بدهی و نهایتأ پرداخت جریمه به بانک مزبور می گردد . این جرائم به ازای هر یک میلیارد ریال مازاد در هر روز بالغ بر 900.000 ريال می باشد که توسط بانک مرکزی محاسبه و به حساب بانک منظور می شود .

در خصوص کمبود وجوه نیز چنانچه بانک قادر به ایفای تعهدات خود در خصوص تأمین نیاز های نقدی متعارف مشتریان و سپرده گذاران نباشد ، اعتبار بانک خدشه دار شده و سلب اعتماد مشتریان را به دنبال خواهد داشت ، ولی باید توجه داشت نگهداری وجوه نقد تا چه میزان لازم است .

راهکار های اجرایی مناسبی که به منظور جلوگیری از پرداخت هزینه های ناشی از رسوب وجوه و همچنین جلوگیری از پیامد های ناشی از فقدان نقدینگی در واحد ها وجود دارد تعیین حد مجاز نقدینگی می باشد ، که توسط اداره اسکناس و اوراق بهادار در چارچوب وظایف محوله و بر اساس عملکرد نقدی ادارات امور شعب و شعب مستقل تعیین و ابلاغ می گردد .

24

 

 

 

اوراق مشارکت

 

تعریف:

اوراق مشارکت اوراق بهادار بی نامی است که به قیمت اسمی مشخص برای مدت معین و برای تأمین بخشی از منابع مالی مورد نیاز طرح های عمرانی انتفاعی دولت یا برای تأمین منابع مالی مورد نیاز جهت ایجاد ، تکمیل و توسعه طرح های سودآور تولیدی ، ساختمانی و خدماتی منتشرمی شود.این اوراق به سرمایه گذارانی که قصد مشارکت در اجرای طرح های یاد شده را دارند از طریق عرضه عمومی توسط بانک های عامل واگذار می شود .

تاریخچه اوراق مشارکت در ایران

اوراق مشارکت در سال 1373با چاپ و انتشار اوراق مشارکت نواب و توسط بانک ملی ایران آغاز و در سال 1379به منظور کنترل نقدینگی در جامعه ،مجوز انتشار آن برای بانک مرکزی ج.ا.انیز صادر گردید.

 

از سال1373 تا کنون 72 نوع اوراق مشارکت شامل:

-18مرحله اوراق مشارکت طرحهای عمرانی دولت

-34مرحله بانک مرکزی ج.ا.ا

-4مرحله وزارتخانه ها

-12مرحله شرکتها

-3مرحله اوراق شهرداری

ویک مرحله گواهی سپرده بانک ملی ایران منتشر شده است.

حجم این اوراق از نظر تـعـداد حدود 13میلیون برگ و از نظر مبلغ اسمی بیش از 62000میلیارد ریال می باشد که در ابتدا با سـود عـلی الحـسـاب 20% منتـشـر و به تـدریـج با اعـمال سیـاسـتهـای پولی و مـالی دولت و بانـک مرکـزی ج.ا.ا تا 15.5% کاهش یافته و کلیه اوراق مزبور توسط واحد های منتخب بانک ملی به مشتریان عرضه گردیده است.            

 

 

 

 

 

ارز

ارز چیست ؟

در خصوص ارز تعاریف زیادی مطرح شده است که از آن جمله می توان به تعریف ارائه شده در فرهنگ فارسی دکتر معین اشاره نمود ، بر اساس تعریف مزبور :

 

” ارز یعنی ارزش ، بها ، قیمت ، نرخ و سند های تجاری که ارزش آنها به

پول های بیگانه معین شده باشد ”

تعریف دیگری که می توان عنوان نمود این است که :
ارز در اصطلاح به پول های خارجی اطلاق می گردد به بیان دیگر در یک کشور از پول سایر کشور ها با عنوان ارز یاد می شود .

 

 

 

 

 

 

 

ارز های قابل معامله در بانک ملی ایران

در بانک ملی ایران فقط تعدادی از ارز های قابل تبدیل مورد معامله قرار می گیرد که عبارتند از :

ü     دلار آمریکا

ü     یورو

ü     پوند انگلیس

ü     ریال عربستان سعودی / عمان

ü     درهم امارات

ü          ین ژاپن

ü        دلار کانادا / استرالیا / هنگ کنگ

ü          فرانک سوئیس    

ü        کرون دانمارک / نروژ / سوئد

ü          دینار کویت / بحرین

 

 

 

نويسنده : مرضیه عاصمی صلوط

دانشجو

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.