شنبه, 15 ارديبهشت 1403

 



موسسه محک

موسسه خیریه محک

Untitled copy

 

موسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان با نام اختصاری محک در سال 1370 با شماره 6567 به ثبت رسید.

ایده اولیه تاسیس محک توسط سعیده قدس(بنیانگذارمحک) با آگاهی از مشکلات کودکان مبتلا به سرطان به واسطه بیماری فرزندش صورت گرفت. از همان ابتدا با گردهم آمدن گروهی از خیران داوطلب فعالیت محک در بیمارستان های دولتی دانشگاهی انجام می گرفت. همزمان با فعالیت های مددکاری در بیمارستان های دولتی و دانشگاهی مقدمات ثبت محک از سال 68 آغاز شد.بنیانگذاران اولیه براین باور بودند که یک موسسه نمی تواند تنها با اتکا به شخص ویا گروه محدودی از یاواران این راه را طی کند بنابراین در سال 1370 محک به ثبت رسید تا از امکانات خیرخواهانه گروه وسیع تری برای حمایت همه جانبه از کودکان مبتلا به سرطان بهره گیرد و دامنه حمایت های خود را در سطح ایران گسترش دهد.

نام اختصاری محک برگرفته از نوع فعالیت این موسسه می باشد (موسسه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان) و لوگوی محک طرح برگ است که نماد حیات و زندگی است و برروی آن کودک و خانواده اش امیدوارانه ایستاده اند.

محک از همان ابتدا با جلب کمک های مردمی و نیت خیرخواهانه مردم و فعالیت های داوطلبانه اداره می گردید .برگزاری بازارها، توزیع قلک و عضویت درجمع یاوران محک از روش های جلب کمک های مردمی در محک بوده است. موسسه "محک" توانست ظرف کمتر از یک دهه با بهره گیری از اعتماد و حمایت های آحاد مردم و سخت کوشی اعضاء داوطلب و اعمال روشهای علمی و تخصصی در مراقبت های ویژه از بیماران و خانواده های آنان در کنار پیشرفتهای علم پزشکی آمار بهبود را تحت تاثیر قرار دهد.

محک همواره با هدف حفظ منزلت انسانی کودکان مبتلا به سرطان و خانواده ها در تلاش است که آنان شادمانه و امیدوارانه مراحل درمان را طی کنند و خانواده تنها به سلامت کودک خود بیاندیشد.


محک:
فعالیت محک، انجام امور خیریه در زمینه های پزشکی، پژوهشی، پیشگیری، درمانی، خدماتی، بهداشتی، بیمارستانی، رفاهی و صرفا در جهت حمایت از کودکان مبتلا به سرطان می باشد. محک تبلوری از ایفای نقش مشارکت مردمی در جامعه است که در بخش اول اساسی ترین شعار محک یعنی ” ما را یاری دهید و از ما یاری بخواهید ” بر آن تصریح شده است.

می توان این فعالیت های را به سه بخش خیریه – درمان- تحقیقات تقسیم کرد

محک در بخش خیریه با کمک های مردمی توانسته 18000 کودک مبتلا به سرطان و خانواده هایشان را تحت حمایت همه جانبه قرار دهد. در بخش درمان با بهره گیری از پزشکان برجسته و متبحر در بیمارستان فوق تخصصی محک پروتکل های درمانی را برای کودکان تعیین می نماید وهمچنین مشاوره های درمانی نیز ارائه می دهند. در بخش تحقیقات نیز با موسسات مشابه تحقیقاتی داخلی و خارجی (انستیو گوستاوروسی فرانسه - موسسه تحقیقاتی رویان - موسسه تحقیقاتی ابن سینا - انستیتو کانسر تهران) فعالیت می کند.


فعالیتهای درمان

بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک که از سال 1386 فعالیت خود را آغاز نموده است، امروز عهده دار تشخیص و درمان سرطان کودکان برای گروه بزرگی از کودکان مبتلا به سرطان است. این بیمارستان که یک مرکز فوق تخصصی سرطان کودکان در منطقه خاورمیانه است علاوه بر کودکان ایرانی، پذیرای کودکان کشورهای منطقه مانند آذربایجان، عراق، افغانستان و... می‌باشد که هزینه درمان کودکان عراقی و افغانی توسط کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) تامین می شود، این بیمارستان مجهز به آخرین تکنولوژی و دانش روز دنیا جهت تشخیص و درمان بیماری سرطان و همچنین مجهز به یک بخش پیوند مغز استخوان با ظرفیت 15 تخت می باشد

 

فعالیتهای تحقیقاتی

فعالیت های تحقیقاتی محک هم به صورت مستقل و هم به صورت همکاری با سایر سازمان‌های مرتبط داخلی و بین المللی و موسسات و سازمان‌های مشابه، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی در داخل و خارج ایران انجام می‌شود. هدف از فعالیت در حوزه تحقیقات به منظور پیشرفت تشخیص و دانش مقابله با سرطان و نیز استفاده از آخرین دستاوردها در این زمینه می باشد. با آغاز فعالیت یک بیمارستان فوق تخصصی، داده‌های علمی تولید می‌شوند که می‌توانند زیر بنای تحقیقات علمی برای ارتقای اثربخشی درمان باشند. محک نیز با داده‌های علمی حاصل از فعالیت بیمارستان، پروژه‌های تحقیقاتی مشترکی را با مراکز تحقیقاتی معتبر داخلی و بین المللی در دست انجام دارد. انستیتو گوستاوروسی در پاریس، پژوهشگاه ابن سینا در دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشگاه رویان عمده‌ترین همکاران تحقیقاتی موسسه محک در تحقیقات سرطان اطفال هستند

بیانیه چشم انداز محک (می خواهیم به کجا برسیم)؟



محک حامی استوار پدران و مادرانی است که کودک آنها به بیماری سرطان مبتلا شده است. در سایه این حمایت، خانواده ها می‌توانند با نگرانی کمتر، تنها به درمان کودک خود فکر کنند و کودکان می‌توانند شادمانه‌تر فرآیند درمان را طی نموده و آرزوهای آنها از بودن یا نبودن، به چگونه زیستن در آینده تغییر کند. در سایه حمایت محک هیچ کودکی از فقر و ناتوانی در پرداخت هزینه درمان، فوت نخواهد کرد. در سایه آموزش و اطلاع رسانی این سازمان بیماری تعداد بیشتری از کودکان در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شود.
محک با ارائه بالاترین سطح از پاسخگویی، شفافیت و قدرشناسی، یکی از معتمدترین نهادهای خیریه برای نیکوکاران و سازمان‌های بشر دوستانه و عملکرد آن معیاری برای ایجاد و ارزیابی سازمان‌های مشابه در سطح ملی و بین المللی خواهد بود. این سازمان از نظر چند عملکردی بودن و همچنین در هریک از زمینه‌های فعالیت، یکی از پنج سازمان برتر در جهان خواهد بود.


بیانیه ماموریت محک (فعالیت ما چیست)؟


محک سازمانی است که از انگیزه والای خدمت به همنوع سرچشمه گرفته و توجه خود را معطوف بیماری سرطان کودکان در سطح ملی و بین المللی و در حوزه‌های امور خیریه، درمان و تحقیقات نموده است. حمایت همه جانبه از کودکان مبتلا به سرطان و خانواده آنان در بخش خیریه، درمان کودکان مبتلا به سرطان در ایران و در چهارچوب منشور حقوق بیمار و بر اساس جدید ترین و کارآمدترین روش‌ها و آخرین دست آوردهای علم پزشکی در بخش درمان و انجام تحقیقات علمی در زمینه بیماری سرطان برای کشف علل بروز بیماری، روش‌های تشخیص، پیشگیری و روش‌های نوین درمان، ماموریت این سازمان است.



محک با برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری در حوزه آموزش پیشگیرانه و اطلاع‌رسانی می‌کوشد در کاهش نرخ ابتلا به سرطان اطفال در ایران مشارکت نماید. این سازمان خیریه، غیرانتفاعی، غیر سیاسی و غیر دولتی است و با اتکاء به جلب مشارکت‌های مردمی و انواع کمک‌های بشر دوستانه اعم از نقدی، کالا، خدمات و دانش فنی اداره می‌شود.

کارکنان و داوطلبان صمیمانه در کنار یکدیگر برای تحقق اهداف بشر دوستانه محک تلاش می‌کنند. محک نه تنها به سرطان کودکان می‌پردازد بلکه اندیشه والای کمک به همنوع را ترویج می‌نماید. شفافیت، پاسخگویی و قدرشناسی ممتاز‌ ترین ارزش‌های محک هستند و همچنین توجه به بهبود مستمر رویه جاری سازمان است.


محک سازمانی است که با انگیزه والای کمک به همنوع توجه خود را به بیماری سرطان کودکان نه تنها در سطح ملی بلکه در سطح بین المللی نیز معطوف کرده است. فعالیت های بین المللی محک که از طریق بخش روابط بین الملل انجام می شود شامل شرکت در جلسات ارگان های جهانی نظیر شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد (به عنوان عضو مشورتی)، همکاری با بخش روابط بین الملل سازمان ملل متحد و عضویت در کمیساریای عالی ملل متحد برای پناهدگان و ارتباط با بانک توسعه اسلامی می باشد.



همچنین برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات با سازمان های مشابه محک که در سطح بین الملل در امر سلامت کودکان خصوصا سرطان فعالبت می کنند.



در مجموع همه فعالیت های بین المللی محک از طریق بخش روابط بین الملل موسسه انجام می شود.این فعالیت ها شامل:



1-
شرکت در نشستها و جلسات سازمانهای بین المللی نظیر شورای اقتصادی - اجتماعی سازمان ملل متحد (دارای مقام مشورتی)، بخش اطلاع رسانی عمومی سازمان ملل متحد (DPI)، کمیساریای عالی ملل پناهندگان (UNHCR) و بانک توسعه اسلامی IDB)) می باشد.


2-
فعالیتهای مربوط به جذب کمکهای بین المللی


3-
همکاری های پژوهشی در سطح بین الملل


4-
برگزاری مراسم ورویدادهای بین المللی



از دیگر فعالیت های محک در این عرصه برقراریهمکاری‌های بین‌المللی در امر تحقیقاتدر مورد سرطان و شیوه های درمان آن است. همچنین از آنجا که این سازمان خیریه با تکیه بر جلب مشارکت های مردمی و انواع کمک های بشر‌دوستانه در زمینه های نقدی، کالا، خدمات و دانش فنی اداره می شود، فعالیت های مربوط به معرفی محک در سطح بین الملل و جذب کمک نیز از طریق بخش روابط بین الملل انجام می گیرد.

محک با ارائه خدمات حمایتی و درمانی خود به کودکان غیر ایرانی وضعیت دستیابی بهاستانداردهای بین المللیدر زمینه فعالیت سازمان های غیر دولتی و همچنین در زمینه فعالیت بیمارستان ها و قراردادهای همکاری با سازمان های بین المللی در نهادهای مرتبط، سازمانی است که در فضای بین المللی فعالیت کرده و در این فضا توسط سازمان های دیگر دیده می شود. محک دارای مقام مشورتی شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل متحد (Ecosoc) می باشد


محک در سال 2001 به این مقام نائل شده است. شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد که به عنوان رکن اصلی هماهنگ کننده فعالیت های اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل و نهادهای تخصصی و آژانس ها –که به همه آنها عنوان "نظام ملل متحد" اطلاق می شود- فعالیت می کند، در چارچوب منشور سازمان ملل متحد شکل گرفت. فعالیت های شورای اقتصادی و اجتماعی شامل توصیه هایی جهت سیاستگذاری و اجرای مطالعات و فراخوانی کنفرانس های بین المللی و هماهنگ سازی فعالیت های آژانس های تخصصی سازمان ملل متحد می باشد. این شورا همه ساله نشستی به مدت چهار هفته در ماه ژوییه در مقرهای سازمان ملل متحد در نیویورک یا ژنو برگزار می کند که نماینده محک نیز در آن شرکت دارد

.

همچنین محک اولین سازمان غیر دولتی در منطقه خاورمیانه است که از استاندارد NGO Bench markring شرکت بازرسی بین المللی SGS را اخذ کرده و به دریافت گواهینامه مربوط به این استاندارد نائل شده است. این استاندارد براساس آنالیز عملکرد 25 سازمان بزرگ غیر دولتی توسط شرکت SGS شکل گرفته است و حاوی بهترین شیوه های کاری برای اداره یک سازمان غیر دولتی است که در 108 آیتم تعریف گردیده است و براساس آن عملکرد یک NGO مورد ارزیابی قرار می گیرد.


ساختار سازمانی موسسه محک ساختار وظیفه‌ای می باشد که براساس آن، خدمات مشابه در واحدهای مشابه ارائه می‌گردند. این ساختار سازمانی اگر چه واکنش سریع به تغییرات محیط را مسیر نمی‌سازد اما منجر به صرفه جویی با مقیاس می‌گردد که برای سازمان‌های غیر دولتی فوق العاده مهم است.




اختیارات هیات امنا بر مبنای اساسنامه:

  1. تعیین و تصویب خط مشی و برنامه کلی سالیانه موسسه
  2. تعیین اعضای اصلی و علی البدل هیأت مدیره موسسه و تفویض اختیارات به آنها
  3. تعیین بازرس قانونی موسسه
  4. تصویب هرگونه تغییر و تبدیل و اصلاح اساسنامه موسسه
  5. تصویب انحلال موسسه
  6. تصویب آیین نامه های لازم در خصوص استفاده از در آمدهای موسسه و اختصاص بودجه به هریک از اهداف آن
  7. تصویب طرح های پیشنهادی جهت تقویت بنیه مالی موسسه
  8. تعیین روزنامه کثیر الانتشار جهت درج آگهی های موسسه

 

گزارش خدمات حمایتی:

 

021

 

 

با توجه به انسان محور بودنمحک و ارزش‌های نیروی انسانی برای پیشرفت سازمان ها خصوصاً سازمان‌های غیر دولتی، بخش کارگزینی از امور اداری منفک گشت و در ساختار سازمانی جدید به عنوان حوزه منابع انسانی تعریف شده است. از ابتدای سال 1387 وظیفه جذب، آموزش و نگهداری نیروی انسانی بر اساس آخرین یافته های علمی در این زمینه به عهده این واحد می باشد

.
برنامه ها و اهداف:



طراحی و تدوین طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان محک


طراحی و تدوین نظام ارزیابی عملکرد کارکنان و مدیران


طراحی و تدوین نظام جامع آموزشی کارکنان محک


طراحی و اجرای نظام سنجش افکار ( رضایت سنجی) کارکنان محک


طراحی، تدوین و پیاده سازی مدل تعالی منابع انسانی



محک به عنوان موسسه ای که در تعامل با سایر سازمان های دست اندر کار سرطان کودکان است نیاز به آن دارد که به توسعه نیروی انسانی به عنوان محور پاسخ به نیاز جامعه و بیانیه ماموریت خود توجه ویژه ای بعمل آورد. بنابراین محک، توجه ویژه ای به بخش منابع انسانی خود دارد تا با شناخت درست از نیازها و ظرفیت های سازمان در انتخاب،‌ مدیریت و تربیت نیروی انسانی اهداف محک را برآورده کند. لذا محک اهمیت خاصی برای توسعه برنامه راهبردی برای بهبود و ساختن ظرفیت سازمانیو بهبود منابع انسانی خود قائل شده است. محورهای این برنامه راهبردی به شرح زیر می باشد:


1.
مطالعه و بررسی سیاست ها و خط مشی های مدیریت منابع انسانی مؤسسه.


2.
تدوین و اولویت بندی اهداف کوتاه مدت و میان مدت مدیریت منابع انسانی در راستای اهداف کلان و استانداردهای حاکم


3.
طراحی و تدوین برنامه های عملیاتی مدیریت منابع انسانی با توجه به مقتضای نیاز و زمان در مؤسسه.
4.
اجرای برنامه های زمانبندی شده برای تحقق اهداف تعیین شده در برنامه راهبردی.

درباره بیمارستان محک

بنیانگذار و هیئت امناء محک از ابتدای تأسیس محک در فکر احداث بیمارستانی برای ارائه خدمات ویژه به کودکان تحت پوشش خود بودند. نخستین گام های احداث بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک در سال 1376با خرید زمینی به مساحت 4400 متر مربع از سازمان زمین شهری برداشته شد و عملیات احداث این مجموعه با کمک های مالی فرد نیکوکاری که خود نیز به دلیل بیماری همسرشان با مشکلات بیماران آشنا بود، از سال 1378 آغاز شد و به سرعت ادامه یافت. در سال 1380 بخش عمده عملیات ساختمانی به پایان رسید و تجهیز و راه اندازی بیمارستان محک در دستور کار قرار گرفت. این مجموعه با زیربنای در حدود 18000 متر مربع که ظرفیت پذیرش 120 بیمار همراه یکی از والدین را دارد از فروردین 1386 فعالیت خود را آغاز نموده است.

بیمارستان محک یک مرکز فوق تخصصی برای درمان و پژوهش علمی در زمینه سرطان کودکان در منطقه خاورمیانه است که حاصل مشارکت بزرگ مردمی در ایران است.


بخش های این بیمارستان شامل:


این مجتمع شامل بخش های بستری، اورژانس، اتاق عمل، آنکولوژی، هماتولوژی، ICU، شیمی درمانی و رادیوتراپی، کلینیک های دندانپزشکی، روانشناسی، قلب، کودکان، و همچنین بخش های پاراکلینیکی، همچون خدمات تشخیصی از جمله سی تی اسکن، رادیولوژی، ام آر آی و همچنین آزمایشگاه های بیوشیمی، میکروبیولوژی و هماتولوژی، فیزیوتراپی، آب درمانی و... است. همچنین این مجموعه دارای فضاهای رفاهی و تفریحی همچون استخر، اتاق بازی کودکان، کتابخانه، مجتمع تجاری، و سالن آمفی تأتر است. تجهیز این مجتمع به یاری حامیانی که هزینه ساخت و تجهیز بخش های مختلف را پرداخت نموده اند، خدمات این بیمارستان برای کودکان مبتلا به سرطان که تحت حمایت محک می باشند متناسب با درصد حمایتی آنها رایگان است. همچنین بخش های اورژانس، تصویر برداری، MRI، سی تی اسکن، رادیولوژی، سونوگرافی، رادیوتراپی و آزمایشگاه های تخصصیمحک درکنار خدمت رسانی به کودکان مبتلا به سرطان آماده پذیرش کلیه بیماران (با قرارداد بیمه) می باشد. بدیهی است هزینه های دریافتی از این عزیزان بابت خدمات درمانی ارائه شده، صرف دارو و درمان کودکان تحت حمایت محک خواهد شد.



شرایط پذیرش بیمار:

هر کودک زیر 14 سال که مبتلا به یکی از انواع سرطان است پس از طی مراحل تشخیصی و تشکیل پرونده، تحت حمایت محک قرار گرفته و می تواند از خدمات درمانی که در بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک ارائه می گردد استفاده نماید. پس از انجام پذیرش و معاینات اولیه کودک در یکی از بخش ها که دارای اتاق های اختصاصی با کلیه امکانات رفاهی است همراه یکی از والدین بستری شده و یا بطور سرپایی درمان را آغاز می کند.


با توجه به اینکه بیمارستان محک متشکل از قسمت های تخصصی درمان سرطان است


هر کودک پس از تشکیل پرونده می تواند تمام فرآیند درمان و امور مربوط به آن را درزیر یک سقف به پایان برساند.
برای اینکه کودک و خانواده او بتواند مراحل درمان را با سهولت و امید بیشتر طی نمایند، محک خدمات و سرویس های ویژه ای شامل موارد ذیل را برای این کودکان در نظر گرفته است:

1-   استفاده از اساتید و پزشکان و پرستاران زبده


2-
استفاده از نیروهای موظف و داوطلب که در زمینه ارتباط با کودکان آموزشهای ویژه ای دیده اند.


3-
حضور روانشناس و مددکار مقیم بخش برای ارائه مشاوره به کودکان و خانواده آنها


4-
راه اندازی اتاق بازی در هر بخش به همراه روانشناس مقیم، جوانان و مربیان داوطلب


5-
تشکیل کلاس های آموزشی برای والدین کودکان مبتلا به سرطان


6-
فراهم نمودن محیط آرام و شاد مناسب کودکان و تغذیه مناسب برای آنها

بهر ه گیری از ظرفیت های خرد جمعی و جلب مشارکت های مردمی یکی از اصول حاکم بر نحوه مدیریت محک می باشد. با همین رویکرد بنیانگذاران از همان ابتدا به جلب همکاری متخصصان و معتمدان عرصه صنعت، اقتصاد و پزشکی پرداخته است تا بتواند همواره با اندیشه های سازنده این افراد به سوی سازمانی متعالی قدم بردارد. اعضا هیات امنا محک همگی داوطلبانه این مسئولیت و سمت رادر کنار فعالیت حرفه ای خود تقبل کرده اند. این مشارکت نمادی از مسئولیت پذیری اجتماعی فعالان عرصه های نامبرده است.

واحد روانشناسی موسسه محک علاوه بر کودکان خدمات روانشناختی خود را به والدین و خانواده کودکان مبتلا به سرطان ارائه می دهد و این یکی از بخش های عمده و مهم فعالیت بخش روانشناسی است.

حمایت روانشناختی


کودکان مبتلا به سرطان و خانواده های آنها نیازمند حمایت همه جانبه هستند و تحقق این امر هدف و رسالت محک است. حمایت روانشناختی یکی از جنبه های این حمایت همه جانبه است.


در هنگام ورود و پذیرش به کلینیک بیمارستان محک کلیه والدین توسط روانشناس مصاحبه شده و حمایت لازم که بطور خلاصه عبارت است از:گوش کردن فعال و درک آنها در موقعیت بحرانی است، انجام می گیرد. در طول مصاحبه اطلاعات و سیر بیماری و هر آنچه که برای والدین و کودک اتفاق افتاده است بررسی شده و کتبا گزارش می‌شود. به علاوه راهنمایی های لازم در مورد چگونگی استفاده از بخش روانشناسی و اتاق بازی و مشاوره به والدین توضیح داده می‌شود.

در طول درمان و اقامت در بیمارستان به کودک و والدینش آموزش های لازم در مورد استفاده از اتاق بازی و جلسات روان درمانی فردی و گروهی داده می‌شود و برای هر یک از والدین برنامه‌ای که جهت بهبودی آنهاست طراحی و اجرا می‌شود که عبارت است از : مشاوره حمایتی، شناختی، رفتاری، التقاطی، و مداخله در بحران.
پس از رفتن از بیمارستان جلسات مشاوره و درمان برای والدین ادامه دارد و برای کودک نیز روش های رفتاری  ارایه می‌شود.

 

هنر/کار درمانی


یکی از خدمات روانشناسی محک به خانواده ها هنر/کار درمانی است. هنر/کار درمانی روشی است که در آن با خلق یا مشاهده یک اثر هنری از طریق دریافت و بیان احساسات شخص برای کمک به او استفاده می شود و یا اینکه از طریق آموزش و انجام یک کار یا مهارت باعث می شود که استرس ناشی از بیماری خود یا عزیزان که تغییرات ناخوشایندی در سبک زندگی افراد ایجاد می کند کاهش یافته و بر بدن و روح افراد تاثیرات مثبت فراوانی می‌گذارد . هنر/کار درمانی به افراد کمک می کند تا با استرس و آسیب های ناشی از بیماری به صورت مناسب مقابله کنند . در این راه امکان اظهار وجود برای همه میسر است و چیزی نیست که فقط در اختیار افرادی باشد که از موهبت هنر و یا استعداد انجام کار یا مهارت خاصی برخوردارند. یکی از برنامه های ما در این بخش هنر درمانی است که برای آشنایی بیشتر شما تعریف مختصری از آن ارائه می‌شود.
هنر درمانی عبارت است از بکارگیری ابزار هنری مختلف که افراد بتواند از طریق آن اظهار وجود کنند تا با مسائل و نگرانی هایی که آنها را به محیط درمانی کشانده کنار بیاید و این فرآیند بین روانشناسان و خانواده های تحت حمایت مشترک است. مانند مجموعه آموزش کاردستی (بعنوان کاردرمانی) به والدین و نوجوانان در مرکز دارآباد و مراکز رفاهی محک.


یکی از دیگر از فعالیت های بخش روانشناسی برای خانواده ها خدمات مشاوره است.

 

مشاوره فردی


در مشاوره فردی که یک رابطه دو نفره است کودک مبتلا به سرطان و یا افراد خانواده وی مشکلاتی را که از آنها رنج می برند و شخصاً قادر به حل کردن آن نمی باشند را مطرح نموده و مشاوران محک با توجه به تجربه علمی و صلاحیت حرفه ای خود به آنها کمک می کنند تا به حل مشکلاتشان پرداخته و با مسائل سازگاری بیشتری پید ا کند. این مساله در سلامت روانی کودکان مبتلا به سرطان اثر داشته و در سلامت جسمی آنها نیز موثر است. همچنین در مورد خانواده ها نیز در آرامش روحی و استقامت آنها در برابر شرایط موثر است و باعث می شود بتوانند حمایت روحی بیشتری نیزنسبت به کودکان خود داشته باشند. مشاوره فردی در محک شامل مواردی چون: مشاوره حمایتی،‌ مشاوره شناختی،‌ مشاوره رفتاری،‌ مشاوره التقاطی، و مداخله در بحران است.

 

مشاوره گروهی


در گروه های رویار ویی یک مشاور و یک دستیار با چند نفر از والدین که تعداد آنها از 8 نفر بیشتر نیست در یک زمان و یک مکان مشخصی گر د هم آمده و در خصوص مطلب مشخصی اظهار نظر نموده و بحث می نمایند و راه حل هایی که هر کدام در جهت کنترل مهارت های زندگی کسب نموده اند بیان می نمایند سپس با کمک روانشناس مسائل بررسی و جهت داده می شوند تا والدین بتوانند در مورد مشکلات خود بهتر وموثرتر عمل نمایند و برهم دیگر تاثیر متقابل بگذارند . سپس نتیجه نهائی گرفته شده اعلام و ثبت خواهد شد. در مشاوره گروهی مداخله در بحران،‌ارتقاء بهداشت روانی و آموزش افراد مد نظر است. مشاوره گروهی بسیار موثر و مورد توجه والدین کودکان تحت حمایت محک می باشد. در مشاوره گروهی مداخله در بحران، ارتقا بهداشت روانی و آموزش مد نظر است.

مشاوره تلفنی


برای والدینی انجام می‌شود که نمی‌توانند مراجعه حضوری داشته باشند یا از بیمارستان های تحت پوشش محک ارجاع می‌شوند و یا همچنین والدینی که پس از سوگ و از دست دادن نیاز به حمایت روحی دارند.
از دیگر فعالیت های بخش برگزاری کارگاه های آموزشی همچون موارد ذیل است:

کارگاه ارتباط با کودک

کارگاه برای نیروهای داوطلب مددکاری

کارگاه برای نیروهای داوطلب روانشناسی

کارگاه آموزشی برای انجمن والدین

کارگاه آموزشی برای کلیه کارکنان محک که در ارتباط با کودکان بیمار و والدین می با شند

((خدمات روانشناختی به کودکان))

واحد روانشناسی موسسه محک توسط بخش روانشناسی خدمات روانشناختی به کودکان مبتلا به سرطان ارائه می دهد که به شرح ذیل است:

 

بازی درمانی


والدین عزیز شما گاه بازی را نوعی اتلاف وقت برای کودک به حساب می‌آورید و تمایل دارید کودکانتان هر چه زودتر از بازی دست کشیده و به کارهای جدی تر و مهم تری بپردازد. شما کودکان را بزرگسالانی می‌پندارید که فقط از حیث جثه کوچک هستند و ممکن است توجه نکنید که بازی یکی از عوامل مهم در سلامت و رشد جسمی، روانی و عاطفی کودک و وسیله ای برای آموزش اصول و قواعد زندگی است. کودک پربار و سرشار از انرژی است و نیاز دارد که این انرژی را به شکلی تخلیه کند. وقتی در اطراف کودک زمینه‌های مثبت و منطقی برای تخلیه انرژی وجود نداشته باشد این انرژی باعث بیقراری و پرکاری ناسالم کودک می‌گردد. استفاده مثبت از این انرژی موجب افزایش اعتماد به نفس و تقویت اراده کودک می‌گردد.

بازی درمانی در محک:


اتاق بازی هر روز از ساعت 9 الی 12 و بعد ظهر ها از ساعت 14 الی 16 در بخش ها و اقامتگاه ها فعال می‌باشد و بخش کوچکی از آن برای کنترل بحران اضطراب جهت تزریق و ویزیت پزشک در کیلینک و شیمی درمانی و رادیوتراپی دایر می‌باشد. هدف از بازی درمانی در بیمارستان محک تقویت قوه تخیل و حس قدرت و کنترل، کاهش استرس، افزایش تعاملات اجتماعی، افزایش مهارت و ورزیدگی دست های کودک و افزایش مهارت دیدن، ‌صحبت کردن و گوش دادن از طریق ورزیدگی چشم ها، گوش ها و زبان است. همچنین مشار کت در بازی‌های گروهی موجب رعایت مقررات وافزایش روحیه مشارکت و همکاری در کودک است.

بطور مثال در تمرین نشان دادن احساسات مثل خشم، خوشحالی و ناراحتی به کودک گفته می‌شود که اگر قرار بود خشم، یک حیوان باشد تو کدام حیوان را انتخاب می کردی؟یا اگر خوشحالی یک حیوان بود تو کدام را انتخاب می کردی؟سپس به تجزیه وتحلیل احساسات کودک می پردازیم و این بازی ها و تحلیل آن ها با فرآیندهای متنوع ادامه می‌یابد.

هنر درمانی

یکی از برنامه های ما در این بخش هنر درمانی است که برای آشنایی بیشتر شما تعریف مختصری از آن ارائه می‌شود. در هنر درمانی از هنر به عنوان ابزاری برای اظهار وجود به منظور انتقال احساسات استفاده می‌شود و هدف از آن قضاوت در مورد زیبایی هنری نیست. در این راه امکان اظهار وجود برای همه میسر است و چیزی نیست که فقط در اختیار افرادی باشد که از موهبت هنر برخوردارند.

هنر درمانی عبارت است از بکارگیری ابزار هنری مختلف که کودک بتواند از طریق آن اظهار وجود کند تا با مسائل و نگرانی هایی که او را به محیط درمانی کشانده کنار بیاید و این فرآیند بین درمانگر (روانشناس) و مراجع ( کودک و نوجوان) مشترک است. هنر درمانی شامل رشته های مختلف هنری مانند نقاشی درمانی و موسیقی درمانی، روایت درمانی، حرکت درمانی و کاردستی است.

موسیقی درمانی


گوش دادن به موسیقی های شاد و خاص بدون کلام به تعادل روحی و عاطفی کودکان کمک می‌کند. در ضمن لذت بردن از موسیقی باعث افزایش روحیه و سرحال شدن کودکان و افزایش کوتاه مدت توانایی های آنها می‌شود. موسیقی می‌تواند رفتار و احساسات کودکان ما را تغییر دهد و انواع ترس‌های مرضی را از بین ببرد . موسیقی باعث آرامش کودکان می‌شود و هیجانات منفی را کاهش می‌دهد و همچنین میزان تحمل درد در کودکان را به هنگام بیماری یا موقعیت هایی مثل استرس افزایش می‌دهد.

موسیقی درمانی در محک:


موسیقی درمانی در اتاق های باز انجام می‌شود که اتاق بازی هر روز از ساعت 9 الی 12 و بعد ظهرها از ساعت 14 الی 16 در بخش‌ها و اقامتگاه ها فعال می‌باشد و بخش کوچکی از آن برای کنترل بحران اضطراب جهت تزریق و ویزیت پزشک در کلینیک و شیمی درمانی و رادیوتراپی دایر می‌باشد. هدف از موسیقی درمانی در بیمارستان محک تسهیل گسترش ارتباطات کودکان، احساسات اجتماعی، افزایش هوش،اجتماعی تر شدن کودکان و افزایش برقراری ارتباط با دیگران، کاهش درد و اضطر اب (بعنوان مثال قبل و هنگام IT )است. بطور مثال موسیقی ملایمی پخش می کنیم و با کودک به یک سفر خیالی به خاطرات شاد دوران کودکی می‌رویم.یا با استفاده از موسیقی فضای دلنشینی ایجاد می کنیم.

نقاشی درمانی


بسیاری از بیماری ها را با استفاده از هنر می‌توان درمان کرد همه ما در دوران کودکی نقاشی هایی کشیده ایم. نقاشی خیلی وقتها ما را به یاد اولین تجربه های قلم در دست گرفتنمان می‌اندازد. بجز عده محدودی که نقاشی را به صورت حرفه ای در سنین بزرگسالی دنبال می‌کنند، تقریبا نقاشی کشیدن برای ما به خاطره‌ای دور تبدیل می‌شود. نقاشی در تشکیل شخصیت و روان کودک اهمیت بسزایی دارد و نه تنها امکان شناسایی محیط و شرکت در آن محیط را برایش فراهم می‌کند و یا سوالاتی برایش مطرح می‌سازد بلکه به او امکان می‌دهد تا مسائلی را که بصورت نامنظم از همه طرف برایش مطرح می‌شود را منظم کند.

 

نقاشی درمانی در محک:


اتاق بازی هر روز از ساعت 9 الی 12 و بعد ظهرها از ساعت 14 الی 16 در بخش ها و اقامتگاه‌ها فعال می‌باشد و بخش کوچکی از آن نیز برای کنترل بحران اضطراب جهت تزریق و ویزیت پزشک در کلینیک و شیمی درمانی و رادیوتراپی دایر می‌باشد. هدف از نقاشی درمانی در بیمارستان محک ایجاد ارتباط موثر و شاد همراه با کاهش اضطراب و بالا بردن اعتماد به نفس و کاهش خشم و ایجاد امید با استفاده از ابزار نقاشی (کاغذ – مداد رنگی – قلم مو ها و غیره) تحت نظارت و حمایت روانشناس مسئول و متخصص انجام می‌گیرد.به عنوان مثال تمرین برای مشکلات کودک به او می‌گوییم یکی از مشکلات سخت خود را با کشیدن نقاشی نشان بدهد یا در نقاشی دیگر با کلاژ فایده ای را که از روبرو شدن با چنین مشکلی به دست آورده است تعریف کند. در آخر خود را که بر آن مشکل پیروز شده ای بکش.

 

روایت درمانی


کلمه روایت در لغت به معنی داستان است و روایت درمانی از اهمیت داستان‌های زندگی مردم سخن می‌گوید. انسان‌ها موجوداتی تفسیر کننده هستند و با تفسیر تجارب زندگی خود آنها رابه شکل داستان‌هایی سازمان می‌دهند. داستان‌هایی که لزوما واقعی نیستند اما زندگی ما بر اساس آنها بنا شده است. البته فقط تعدادی از هزار ان تجربه هر روزه ما تبدیل به داستان‌هایی می‌شود که به ادراک ما از واقعیت معنا می‌دهد. ما از دریچه این روایت ها به دنیا می‌نگریم و این روایت‌ها در شکل دهی به داستان‌ها و تجارب جدید ما نقش اساسی دارند. روایت ها پایه انگیزه ها، عواطف، و رفتارهای ما هستند. روایت درمانی فرآیندی است که شخص به واسطه آن می‌تواند توانایی به هم پیوستن و یکپارچه کردن رویداد ها را در طرح زندگی اش بدست آورد.

روایت درمانی در محک

:
بصورت انفرادی یا گروهی در اتاق بازی یا اتاق کودک در هر ساعتی از روز که کودک از لحاظ روحی و جسمی آمادگی داشته باشد انجام می‌گیرد. هدف از روایت درمانی در بیمارستان محک تغییر افکار منفی می باشد.به طور مثال به کودک می‌گوییم داستان زندگی خود را با مشکلات یا شادی هایش تعریف کند، چنانچه مشکلی را مطرح کرد ما خط روایت او را با تکنیک های خاص روایت درمانی تغییر می‌دهیم و به او آموزش میدهیم چگونه مشکل خود را به پدیده ای نو و جذاب تبدیل کند

.

کاردستی
(اُری) به معنای با اندیشه تا دادن و ( گامی) به معنی کاغذ است. ترکیب آنها با یکدیگر کلمه اریگامی را می‌سازد . بنابراین اریگامی هنر و اندیشه ی تا دادن کاغذ (یا صفحاتی از جنس پلاستیک فلز و مواد دیگر) برای خلق شکل های مختلف می باشد. این شکل ها تعدادی ز یادی از حیوانات، پرندگان، ماهی ها، وسایل بازی، وسایل دکوری، شکل های هندسی را شامل می‌شود.

کاردستی در محک:


بصورت انفرادی یا گروهی در اتاق بازی یا اتاق کودک در هر ساعتی از روز که کودک از لحاظ روحی و جسمی آمادگی داشته باشد انجام می‌گیرد .هدف از انجام کاردستی در محک ایجاد ارتباط عاطفی، رشد نظم و ترتیب بهتر در کارها، افزایش مهارت دست ها، هماهنگی اندیشه و عمل، شوق و علاقه به طبیعت و موجودات زنده است.بطور مثال به کودک آموزش داده می‌شود که با تا کردن کاغذ اشکال متفاوتی مانند: حیوانات، پرندگان، ماهی ها و وسایل خانه را بسازد و با آنها داستانی را تجسم کند.

 

حرکت درمانی


حرکات ریتمیک در حقیقت زبان مخفی و پنهان روح است. در اجتماعات، مردم در هر سن و سالی، از حرکات ریتمیک برای بیان احساسات قوی و درونی شان استفاده می‌کنند. برای بیان داستان هایی که در دل دارند، برای درمان بیماری هایشان، برای حفظ پیوندها و روابط اجتماعی شان. اما امروزه روانشناسان و روانکاوان از (حرکت ریتمیک) به مثابه طب مکمل برای درمان بیماری‌های روحی و روانی استفاده می‌کنند.

حرکت درمانی در محک:


بصورت انفرادی یا گروهی در اتاق بازی یا اتاق کودک در هر ساعتی از روز که کودک از لحاظ روحی و جسمی آمادگی داشته باشد انجام می‌گیرد.هدف از حرکات ریتمیک در بیمارستان محک کاهش استرس و اضطراب، تقویت مهارت های حسی و حرکتی و افزایش سطح انرژی در بدن می باشد.بطور مثال همه به صورت حلقه بزرگی می‌ایستند و همراه با پخش موسیقی، از حرکات کسی که در این کار مهارت بیشتری دارد پیروی می‌کنند.

نويسنده : مریم اردستانی

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.