جمعه, 14 ارديبهشت 1403

 



اردوهای راهیان نور3

بسم الله الرحمن الرحیم                                

امروز زنده نگه داشتن یاد وخاطره شهدا کمتر از شهادت نیست            

(مقام معظم رهبری)

کاربینی بهانه ای شد تا به حاج علی سری بزنم .وارد ساختمان محل کارش که میشوم در حین بالا رفتن از پله ها نقاشی های عکس فرماندهان شهید دیدگانم را به خودخیره میکند.شهید خرازی،شهید همت،شهید املاکی و....

حاج علی یکی از یادگاران 8سال دفاع مقدس میباشدکه هم تکنون مسئولیت یکی ازپروژه های فرهنگی را بر عهده دارد.ما را با چای داغ در دفترش میهمان میکند.

از حاج علی خواستم تایکی از پروژه های خودشان را برایم شرح دهد،واو از (اردوهای راهیان نور)برایم صحبت میکند.

چه اسم آشنایی بود آشناتر از آنچه فکرش را میکردم .آخه خودم هم چندسال پیش با یکی از این کاروانها همراه بودم واز نزدیک آنچه را که میگفت لمس کرده بودم بگذریم از حاج علی خواستم تا کمی بیشتر درباره عنوان راهیان نور برایم صحبت کند.

او گفت:راهیان نور عنوان کاروانهای فرهنگی ،مذهبی است که جهت بازدید از مناطق عملیاتی 8سال دفاع مقدس به استانهای مرزی ،جنوب وغرب کشور اعزام میشوند ودر طول مسیر وحین بازدیدتوسط افراد خبره وآموزش دیده به نام راوی از وضعیت منطقه وعملیاتهایی که در آنجا صورت گرفته اخبار کسب میکنند.

پرسیدم حاج علی راوی کیست؟وکجا چگونه آموزش میبیند؟میگوید:همان طوری که ازاسمش پیداست راوی یعنی روایت گر واو قرار است آنچه را که در مناطق عملیاتی در دوران جنگ صورت گرفته،باز گو کند.

او از سیر پزیرش وآموزش راوی چنین گفت:ابتدا هراستانی افرادی را که سابقه حضور در جبهه ها وعملیاتهای مختلف ذارند شناسایی کرده واز بین آنها2نفر را که دارای مدارک تحصیلی وعلمی بالا وفن بیان خوبی دارند به مرکز(تهران)معرفی مینمایند .درمرکز برای این افراد کلاسهای متعددی برگزار میگردد یک هفته به طور شبانه روزی از محظر اساتید فن وخبره مانند فرماندهان رده بالای جنگ ومسئولین بلند پایه سیاسی ،فرهنگی،نظامی استفاده میکنند.طرح درسهای مشخص همراه با کتب گوناگون که به اسم راوی میباشد از نشریات خودمان است استفاده میکنند.مثلا برای منطقه جنوب یک پک 10تایی کتاب راوی به عنوانهای .....

بعد ازیک هفته کلاس تئوری ،سه روز باز دید عملی از مناطق جنگی با حضور با حضور همان فرماندهان سابق عملیاتها در مناطق برگزار میگردد تا راوی ضمن گزراندن دوره تئوری،عملی خود نیز از نزدیک مطقه را ببیند تا بتواند در باره آنچه را که تئوری خوانده عملا ببیند وصحبت کند.

بعد از اتمام کار افرادی را که از استانها اعزام شده بودند نفرات جدیدی را از هر شهرستان پذیرش کرده و خود در مرکز استان برای آنها کلاسهای تربیت راوی برگزار میکنند بدین ترتیب با هراتوبوس اعزامی از هر شهر ودیار یک راوی با آنها به منطقه اعزام میشود تا ضمن خوراک دهی صحیح ومفید به خروجی این کار عظیم فرهنگی بیفزایندتا خدای ناکرده از تصرف افراد جاهل ونفوذ در افکار بازدید کنندگان ونقل اخبار غیر واقعی جلوگیری شود.

نحوه ثبت نام واعزام به چه صورت انجام میگیرد؟ثبت نام از طریق پایگاهای مقاومت بسیج ،کانون فرهنگی ،هنری مساجد سراسر کشور صورت میپذیرد،همچنین ستاد راهیان نور کشور آن دسته از افرادی را که خود جوش با وسایل نقلیه شخصی اعزام میشوند نیز سازماندهی کرده تا در طول مسیر ومناطق به آنها سرویس دهی شود .تمامی ادارجات ونهادهای دولتی،دانشگاهها،مدارس ،وزارت خانه ها ثبت نام به عمل می آورند واعزام میکنند.اعزام غالبا با اتوبوس انجام میشود ولی به صورت ریلی(قطار)و هوایی هم صورت میگیرد.

جاها ومکانهای بازدید را نام ببرید؟1 -اندیمشک:پادگان دوکوهه ،موقعیت شهید حاج احمد متوسلیان 2 – شوش :مرقد مطهر دانیال نبی 3 – دشت عباس:منطقه عملیاتی فتح المبین 4 –شلمچه:مناطق عملیاتی کربلای پنج 5 –خرمشهر:مسجد جامع ،موزه جنگ 6 – پاسگاه زید:منطقه عملیاتی رمضان 7 – فکه:مناطق عملیاتی والفجر مقدماتی،یادمان شهید آوینی ،گردان حنزله 8 – طلائیه:مناطق عملیاتی خیبر 9 - اروند کنار :منطقه عملیاتی والفجرهشت 10-هویزه:یادمان شهدای دانشجو(دشت آزادگان) 11-دهلاویه:یادمان شهید چمران و چزابه،شرهانی،سه راه جفیر .......

زمان اعزام کاروانهای راهیان نور کی میباشد؟ ما در تمامی فصول سال آمادگی اعزام و خدمات دهی به زائرین را داری مولی عمده بازدید ما به دلیل تعطیلات و گرمی هوا از 15 بهمن تا 15 فروردین میباشد. اوج اعزام کاروانها در همین مدت صورت میگیرد.

آیااز لحاظ فرهنگی(بروشور،جزوه،کتاب،...)بین زائرین برنامه ریزی نموده اید؟ بله ما یک سری نوارها کاست و سی دی ها ی مرتبط با این اردوها به مسئولین ماشین میدهیم تا در طول مسیربه دلیل بعد مسافتی راه از آنها استفاده شود.کتابها وجزوه هایی به عنوان محصولات فرهنگی تهیه وبین زائرین پخش میشود یادم می آید که چند سال پیش شبهاتی در زمینه جنگ پیش آمد که مثلا جرابعد از فتح خرمشهر جنگ را تمام نکردید وچراهای بسیاری در این موارد مطرح شد که مجبور شدیم بروشورهایی تحت پاسخ به این عناوین تهیه وبین زائرین پخش کنیم.

درمحل اقامت ویادرمحل بازدید هم نیزنمایشگاهای عرضه محصولات فرهنگی دایرمیباشد.

به حاج علی گفتم:می توان گفت:که اردوها از چه سالی شروع شده؟ حاج علی میگوید:تاریخ دقیقی در این زمینه ارائه نشده است که مشخصا بگوییم از فلان سال راهیان نور شروع شده ولی بعد از اتمام جنگ مردم به صورت خود جوش شروع به رفتن کردند.وغالبا کسانی بودند که خود در جبهه حضور داشتند برای تجدید خاطره........ولی بعدها این کار به صورت هدفمند دنبال شد.تا اینکه امروز به این صورت شما می بینید.  

با توجه ازدحام زائران خدمات دهی به آنها توسط چه کسانی انجام میشود؟ما افراد جوانی را داریم که به صورت رایگان در این مدت بدون هیچ چشم داشتی به نام (خادم الشهدا)به زائران سرویس دهی میکنند این افراد در تمامی مناطق بازدید،و اقامت حضور دارند و کار خدمات دهی وراهنمایی زائران را انجام می دهند. سعی کردیم در این چند سال خادم الشهدها را سازمان دهی کنیم حد اقل اینکه با یک لباس ورنگ مشخص و آرم وعلامتی آنان را از دیگران متمایز کنیم تا بهتر شناخته شوند. تاقابل دسترس باشند. علاوه بر خدمات دهی و راهنمایی زائرین ، وظیفه فضا سازی منطقه،برگزاری نمایشگاهای مختلف در راستای مناسبتهای مذهبی،بر عهده خادم الشهدا میباشد.

آیا تحولات درونی ودگرگونی روحی در این اردوها برای زائرین، دیده شده است؟بله موارد زیادی داشتیم که اقلیت ها مذهبی ،ارمنی،مسیحی،زرتشتی،که با حضور در مناطق به دین مبین اسلام وحتی مذهب شیعه رو آوردند.کسانی داشتیم که از حجاب مناسبی برخوردار نبودند و وظایف دینی خود را انجام نمی دادند ولی با عنایت شهدا تغییر رویه دادند.

به حاج علی گفتم مطلبی هست که جا مانده ومن نپرسیده باشم؟ حاج علی میگوید نتیجه کار در جشنواره معلوم میشود.پرسیدم جشنواره؟" گفت:بله ما پایان کار در تاریخ 10تیر ماه هر سال جشنواره ای را تحت عنوان(ره آوردسرزمین نور)با موضوعات خاطره، شعر،عکس،فیلم،ویژه زائرین مناطق عملیاتی دفاع مقدس برگزار میکنیم.حاج علی سخنانش را در باره جشنواره این طور کامل کرد که ما بروشورهای فراخوان جشنواره را از قبل بین زائرین پخش نموده تا آنان هم آثار خود را تا قبل از جشنواره به آدرس دبیر خانه میفرستند.در دبیر خانه آثار توسط اساتید و داوران ممتاز بررسی میشود ودر هر موضوع به نفرات برتر جوایز ارزنده ای تعلق میگیرد.اولین حرکت ما در اجلاسیه و دعوت و تجلیل حضوری از جمعی از شرکت کنندگان درجشنواره است در همین روز به بر گزیدگان جواییز مناسبی مانند سکه بهار آزادی وبه ویژه تندیس جشنواره تقدیم خواهیم کرد.به همه کسانی که در جشنواره شرکت داشته اند،چه مقامی کسب کرده یانکرده باشند،لوح یاد بودی داده میشود.یکی از فواید جشنواره ، انگیزه است که برای زائرایجاد مشود تا آن برداشت وتصویر ذهنی خود را در طول سفربر روی کاغذ آورده ویا آن را به تصویر بکشد که البته بعدها همه این آثارمنتشر خواهد شد.

   515bd90326512

نويسنده : سید حمزه موسوی خرشتمی

این کاربر 3 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.