جمعه, 14 ارديبهشت 1403

 



دفتر فرهنگ اسلامی مجتمع پیامبر اعظم

دانشگاه جامع علمی کاربردی

واحد13

نام درس        : کاربینی

 

استاد درس     : سرکارخانم  صالح میرزایی

 

دانشجو       :   حسن محمّدی چولابی (91238049290022)

 

نيمسال دوم سال تحصيلی1392-1391

 

فهرست موضوعات کاربینی

 

1-   نتایج ودستاوردهای انقلاب اسلامی در 34 سال گذشته(به مناسبت 22بهمن 1391)

2-   گزارش فعالیتهای فرهنگی انجام شده از فروردین 91 لغایت اردیبهشت 92

3-   گزارش نشست تخصصی قرآنی با موضوع اخلاق مداری و الگوپردازی مجتمع دانشگاهی پیامبراعظم(ص)

4-  مفهوم و ابعاد حجاب در قرآن

5-   جدول فعاليتهای حوزه فرهنگی مجتمع دانشگاهی پيامبر اعظم (ص) اسفند ماه 1391

6-   گزارش برگزاری اردوی مشهد مقدس

7-     ارائه چندعکس از فعالتهای فرهنگی

 

 

 

سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی مبارک باد

نتایج و دستاوردهای انقلاب اسلامی

در34 سال گذشته

20

دفتر فرهنگ اسلامی مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم (ص)

 

یک نگاه مقایسه‌ای به نتایج و کارکردهای انقلاب اسلامی در صحنه عمل نسبت به دوره قبل از انقلاب و کشورهای همطراز، از یک طرف گویای تغییرات بزرگ و غیرقابل انکار و خیره کننده ناشی از انقلاب در 34 گذشته و از طرف دیگر ترسیم کننده یک دورنمای ایده‌ال و آرمانی برای آینده است و این همه در شرایطی بدست آمده است که دشمنان خارجی و ایادی داخلی آنان همواره در تلاش بوده و از هر اهرمی برای تحت فشار گذاردن کشور و ناکام گذاشتن طرح‌ها و برنامه‌های آن بهره گرفته‌اند.دستاوردهای انقلاب اسلامی تاکنون را می‌توان حداقل در چهار زمینه سیاسی، اقتصادی، علمی فناوری و نظامی بیان نمود.

 

1- سیاسی

 

دستاوردهای سیاسی انقلاب اسلامی به دو بخش داخلی و بین‌المللی تقسیم می‌شود.

 

الف - سیاسی داخلی

 

مهمترین دستاورد سیاسی انقلاب اسلامی، ساقط کردن نظام پوسیده شاهنشاهی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی بر مبنای آرمان این انقلاب یعنی برقراری نظام مردم‌سالار دینی با رأی بیش از 98 درصد ملت بود. در این نظام که حدود یک سال پس از پیروزی انقلاب، همه نهادها و مقامات عالیرتبه آن برگزیده و مستقر شدند، برگزاری انتخابات و حضور مردم در صحنه‌های مختلف یک اصل می‌باشد. در آرمان انقلاب اسلامی، تشکیل نظام جمهوری اسلامی بر محور اصل ولایت فقیه و اصول آزادی، عدالت، استقلال و پیشرفت، که همگی مبتنی بر آموزه‌های شرع مقدس اسلام است، تأکید گردیده است.

 

 

 

ب - سیاسی بین‌المللی

 

انقلاب اسلامی از یک طرف استقلال از سلطه‌جویان خارجی را به ارمغان آورد و از طرف دیگر بازتاب‌های گسترده‌ای در مسائل مختلف برجای نهاد.

 

استقلال از قدرت‌های بیگانه و در نتیجه تغییر در جهت‌گیری‌های سیاست خارجی و تداوم آن در سالیان پس از پیروزی انقلاب، هدیه بزرگ انقلاب اسلامی به ملت ایران بوده است. تداوم توجه به شعار نه شرقی نه غربی با توجه به حضور مردم در صحنه در سال‌های پس از انقلاب ،توانسته است انقلاب را از در غلطیدن به مسیرهای مورد نظر سلطه‌گران بین‌المللی حفظ کند و از دچار شدن به سرنوشت برخی انقلاب‌های معاصر که توجه به استقلال را فراموش و به وضعیت سابق بازگشتند جلوگیری نماید. رژیم پهلوی چه در دوره رضاشاه و چه محمدرضاشاه همواره به قدرت‌های خارجی وابسته بود و در راستای منافع ملی آنها عمل می‌نمود. از جمله تصویب لایحه کاپیتولاسیون یعنی مصونیت قضایی مستشاران نظامی آمریکایی و خانواده‌هایشان و نیز انتخاب محمدرضاشاه به عنوان ژاندارم آمریکا در منطقه براساس دکترین دوستونی (ایران ستون نظامی وعربستان ستون‌ مالی) نیکسون- کی‌سینجر پس از شکست مداخله نظامی آمریکا در ویتنام، گویای این وابستگی به اردوگاه غرب به ویژه آمریکا بود.

 

انقلاب اسلامی مبارزه با نظم سلطه‌گرانه حاکم بر جهان را سرلوحه اهداف خارجی خود قرار داده و به یگانه منادی صادق مبارزه با آن تبدیل گردیده است. انقلاب اسلامی بازتاب گسترده‌ای بر مجموعه‌ای از مسائل و موضوعات دنیای معاصر داشته است که در اینجا تنها می‌توان فهرست‌وار برشمرد:

 

- بازتاب انقلاب اسلامی بر نظریه‌های سیاسی از جمله تبدیل نسل سوم نظریه‌های انقلاب (جبرگرا) به نسل چهارم

 

- بازتاب انقلاب اسلامی بر مسائل راهبردی قدرتهای بزرگ و تضعیف و نهایتا فروپاشی نظام دو قطبی (انقلاب اسلامی به دلایل مختلف یکی از علل اصلی فروپاشی اتحاد شوروی و بلوک شرق بود؛ از جمله از طریق تغییر آرمان حرکت‌های مارکسیستی به اسلامی،تبدیل شدن به منبع الهام مجاهدین افغانی در مبارزه با اتحاد شوروی سابق و تاثیر بر جمهوری‌های جنوبی شوروی) . پس از فروپاشی اتحاد شوروی نیز انقلاب اسلامی منادی بزرگ مبارزه با غرب و تضعیف آن بوده است.

 

- بازتاب انقلاب اسلامی بر حرکت‌های رهایی بخش که نمونه‌های آن را در کشورهای مختلف می‌بینیم. از جمله در شمال آفریقا، شرق مدیترانه، خلیج فارس، آسیای مرکزی و قفقاز، آسیای جنوبی، آسیای شرقی و حتی آمریکای لاتین. و بدون شک پدیده بیداری اسلامی کنونی در جهان با تاثیر بخشی مستقیم انقلاب اسلامی صورت پذیرفته است. پیروزی حزب الله لبنان در نبرد 33 روزه و حماس در نبرد 22 روزه و اخیرا 8 روزه آشکارا تحت تاثیر انقلاب اسلامی صورت گرفته است.

 

- بازتاب انقلاب اسلامی بر مجموعه‌ای از مسائل دیگر مانند سازمان‌های بین‌المللی ،چهره جوامع، احزاب و نخبگان سیاسی در جهان (به ویژه جهان اسلام) و غیره نیز آشکار می‌باشد.

 

به طور کلی، انقلاب اسلامی از نظر سیاسی سه دستاورد بزرگ را به جهانیان عرضه داشته است یعنی تشکیل نظام مردم سالاری دینی، استقلال از قدرتهای سلطه‌گر خارجی و بازتاب بر مسائل مختلف بین‌المللی .این دستاوردها در میان انقلاب‌‌های معاصر نظیر ندارد وآرمان های این انقلاب به الگویی برای بسیاری از مردم در جهان تبدیل شده است.

 

2 - اقتصادی

 

غربی‌ها که همواره هدفشان کسب سود بیشتر است، در تمام مدت 34 سال گذشته در حال مشکل‌تراشی اقتصادی برای ایران بوده اند. آنها زمانی در ابتدای انقلاب محاصره اقتصادی و زمانی مهار ایران و امروزه سیاست تحریم را در پیش گرفته‌اند. اما خوشبختانه مردم انقلابی و هوشیار ایران بسیاری از تهدیدهای اقتصادی آنان را تبدیل به فرصت نموده و طرح‌های آنان را به خوبی خنثی کرده‌اند. فراموش نکنیم که از نظر اقتصادی انقلاب در کشوری اتفاق افتاد که قادر بود تنها غذای مورد نیاز 33 روز کشور رادر داخل تهیه کند، به گونه‌ای که مرغ از فرانسه ، تخم مرغ از رژیم صهیونیستی،سیب از لبنان ، لبنیات از دانمارک و... وارد می شد و امید به زندگی فقط 58 سال بود. امروزه در حالی که جمعیت کشور دو برابر شده کشور ما می‌تواند غذای 300 روز را در داخل تهیه نماید. (در آینده نزدیک غذای تمامی سال) و امید به زندگی نیز به بالای 72 سال رسیده و نرخ مرگ و میر کودکان از 111 نفر در هزار به 26 نفر کاهش یافته است.

 

رشد بخش‌های مختلف اقتصادی در سالهای پس از پیروزی انقلاب تا کنون قابل ملاحظه بوده است، به طوری که ایجاد زیر ساخت های اقتصادی از جمله سد سازی و مهار آب (ایران رتبه سوم سد سازی در جهان را داراست)، تولید فولاد (از طریق ایجاد کارخانه‌های متعدد فولادسازی در نقاط مختلف کشور)، تولید سیمان (ایجاد کارخانه‌های متعدد تولید سیمان)، تولید برق (به گونه‌ای که ایران اکنون به همه کشورهای همسایه برق صادر می‌کند)، گاز رسانی و برق رسانی (تقریبا به تمامی شهرها و بیشتر روستاهای کشور)، راه آهن و بزرگراه‌ها (به گونه‌ای که ایجاد راه آهن در هر سال طبق برنامه باید به اندازه 57 سال رژیم پهلوی باشد) شهرسازی و شهرک سازی و توسعه زیربناها و امکانات شهری (مانند مترو، اتوبان، فضای سبز و غیره) و ...همواره در شرایط مختلف و علیرغم تشدید تحریم‌ها مورد توجه بوده است.     خودکفا شدن کشور در بسیاری از زمینه‌ها و وضعیت خاص جغرافیای سیاسی ایران، بیگانگان را از دستیابی به اهدافشان در زمینه‌های اقتصادی بازداشته است.

 

از سوی دیگر، در اثر پیروزی انقلاب اسلامی دسترسی عمومی به مقامات آسان گردیده و این امر زمینه شناخت بهتر مسائل و مشکلات مردم در اقصی نقاط را فراهم آورده و شرایط را برای ایجاد تعادل اقتصادی در کشور مهیا نموده است.

 

در اینجا باید از اسناد بالادستی مانند سند چشم انداز ایران 1404 و پنج برنامه اقتصادی و نیز قوانینی مانند بیمه همگانی نیز یاد کنیم که در زمینه پیشرفت و تعادل اقتصادی بسیار تاثیر گذار بوده است.

 

به طور کلی ،علیرغم تحمیل جنگ و خسارتهای عظیم ناشی از آن و نیز دو برابر شدن جمعیت کشور،در سال های پس از پیروزی انقلاب علاوه بر خودکفایی در بسیاری از بخش‌های اقتصادی و نیز تامین زیرساختها از مادی گرفته تا نیروی انسانی مورد نیاز - در حالی که تا پیش از انقلاب اسلامی دهها هزار خارجی اعم از مهندس، پزشک، کارگر ماهر، تکنیسین و مدیر اقتصادی در کشور حضور داشتند - درآمد سرانه افزایش یافته، ضریب جینی که نشان دهنده توزیع درآمدهاست رشد بالایی را تجربه نموده و وابستگی به نفت در بودجه تقریبا نصف شده است. (از80 به 42 درصد)

 

ج - علمی فناوری

 

غلبه بر عقب‌‌ماندگی علمی فناوری یکی از آرمانهای انقلاب اسلامی بوده است. در این زمینه نیز کارنامه انقلاب درخشان و عالی است ، به گونه‌ای که امروزه طبق گزارش مجامع علمی بین‌المللی سرعت پیشرفت علمی در ایران 11 برابر متوسط سرعت جهانی است و این در شرایطی است که دولتهای سلطه‌گر غربی از هر اهرمی برای جلوگیری از سرمایه‌گذاری در ایران بهره گرفته و به جنایتکارانه‌ترین روشها از جمله ترور دانشمندان هسته‌ای دست می‌زنند.

 

در حالی که قبل از انقلاب اسلامی 68 درصد بزرگسالان کشور بی‌سواد بوده و کمتر از 40 درصد کودکان می‌توانستند به دبستان بروند، امروزه رقم باسوادی در کشور به عدد 100 درصد نزدیک می‌شود و تعداد دانشجویان کشور از 154000 نفر در سال 1357 به حدود 4000000 نفر در سال 1390 رسیده است. هم چنین در حالی که پیش از انقلاب تنها تعدادی محدود دانشگاه یا مرکز آموزش عالی در کشور وجود داشت، این تعداد امروز به 119 دانشگاه و مرکز آموزش عالی دولتی، 28 مرکز آموزش عالی وابسته به دستگاه‌های اجرایی، 295 دانشگاه غیر انتفاعی، 550 دانشگاه پیام نور، 385 دانشگاه آزاد اسلامی، 739 مرکز آموزش عالی علمی کاربردی، 274 مرکز آموزش فنی حرفه‌ای و تربیت معلم در کشور رسیده است.

 

 

 

یک نکته مهم در رشد علمی فناوری در ایران پس از انقلاب توجه به دانش‌ها و تکنولوژی‌های برتر با استفاده از سرمایه های بومی بوده است :

 

1 - توجه به انرژی صلح آمیز هسته ای با توجه به اهمیت روز افزون آن برای آینده و نیز تولید انرژی و دارو و غیره.

 

قابل ذکر است که تولید انرژی هسته‌ای ،که روندی بسیار سخت داشته و از استخراج سنگ اورانیوم تا تولید گاز uf6 و ساخت سانتریفیوژ در نسل‌های مختلف و تولید آب سنگین و...را شامل می‌شود،تنها در اختیار معدودی از کشورهای جهان است.

 

2- توجه به دانش پزشکی از جمله سلول‌های بنیادی، داروهای راهبردی، شبیه سازی حیوانات و..

 

در اهمیت دانش سلول های بنیادی گفته می‌شود که بعد از بیوتکنولوژی انقلاب دوم در پزشکی محسوب می‌شود .این سلولها که در همه دوره‌های زندگی فرد یافت می‌شوند (در بزرگ سالان سلولهای بنیادی هر عضو تنها برای ترمیم همان عضو کاربرد دارند، اما در دوره جنینی سلولهای بنیادی قدرت تکثیری برای همه اعضا را دارند) می‌توانند نقش مهمی در التیام بیماری‌ها داشته باشند؛ از جمله دردرمان پارکینسون، ضایعات نخاعی، سکته مغزی، سوختگی ها، بیماری‌های قلبی، دیابت، دردهای مفاصل، بیماری‌های کبدی و در آینده نابینایی. بیشتر کشورهای تلاشگر در زمینه سلول‌های بنیادی در مرحله تحقیق هستند و به زودی مرحله درمان شروع خواهد شد یعنی به زودی پزشکی از دارو درمانی به سوی سلول درمانی خواهد رفت. در جمهوری‌ اسلامی ایران پژوهشکده رویان در این زمینه فعال است.

 

3 - توجه به نانوفناوری، لیزر، آی تی IT و...

 

نانوفناوری در آینده نزدیک یک بازار 1000 میلیارد دلاری در جهان خواهد داشت. جمهوری اسلامی ایران تا کنون رتبه مناسبی از نظر دانش نانو به دست آورده است. نانوفناوری در حوزه‌های مختلف از جمله تولید و انباشت انرژی، افزایش بهره‌وری کشاورزی، سم زدایی از آب، تشخیص بیماری‌ها، رسانش دارو، انباشت مواد غذایی، پاکسازی هوا، کنترل آفات و غیره کاربرد دارد.

 

4 - توجه به تکنولوژی فضایی و پرتاب ماهواره بومی

 

جمهوری اسلامی ایران تنها کشور منطقه است که از توان بومی پرتاب و ساخت ماهواره دارای اهداف مختلف برخوردار است و به مرور زمان حیطه عمل خود دراین زمینه را گسترش می‌دهد.

 

علاوه بر این موارد ،که نیاز به دانش و فناوری‌های برتر دارد، کشور ما در زمینه فناوری های ساخت صنایع مصرفی و ملزومات زندگی نیز پیشرفت خوبی داشته است؛از جمله در خودروسازی و قطعه سازی خودرو( به عنوان مثال توان ساخت بیش از 1000 خودرو در یک روز در ایران خودرو و توان بالای ساخت خودرو در سایپا)، لوازم زندگی مانند یخچال، مبلمان، فرش ماشینی، منسوجات و هواپیما سازی از جمله ساخت مشترک هواپیمای ایران 140 با برخی کشورهای اروپای شرقی ،گام‌های بسیار موفقی برداشته شده است.

 

 

 

د - نظامی

 

در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی ،کشور ما رشد و پیشرفت همه جانبه‌ای را در فناوری های نظامی نیز تجربه کرده واین رشد حتی باعث پیشرفت فناوری در صنایع غیر نظامی نیز گردیده است. در زمینه نظامی می‌توان موارد زیر را نام برد:

 

1- ساخت موشکهای بالستیک با برد حدود 2500 کیلومتر (شهاب) و موشک های میان برد و کوتاه برد.

 

2 - ساخت انواع سلاح‌ها و موشکهای ضد هوایی (مانند S200)

 

3 - ساخت انواع موشکهای دریایی (از جمله موشکهای نقطه زن از فواصل دور)

 

4 - ساخت زیر دریایی

 

5 - ناوها و ناوشکن‌های ساخت داخل مانند ناو جماران

 

6 - ساخت انواع نفربر و تانک زرهی و انواع سلاح های ضد تانک

 

7 - ساخت قایق‌های تند رو موشک انداز

 

8 - ساخت هواپیماهای جنگی صاعقه و انواع هواپیماهای بدون سر نشین و بدست آوردن توان فرونشانی و ساقط کردن هواپیماهای پیشرفته بدون خلبان آمریکایی.

 

9 - پیشرفت در فناوری نبرد سایبر و جنگ‌های الکترونیک.

 

بطور کلی ،پیشرفت در فناوری‌های گوناگون نظامی به علاوه اراده ملی آرمانی، شرایط را برای حضور در دریاهای دوردست نیز فراهم نموده و افزایش اقتدار ملی در سطح منطقه‌ای و جهانی را برای کشور به همراه داشته است.

 

 

 

 

 

دکتر مصطفی ملکوتیان /معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

 

گزارش فعالیتهای فرهنگی انجام شده از فروردین 91 لغایت اردیبهشت 92

 

ردیف

عنوان برنامه

تاریخ برگزاری

راهبرد

هدف

1

برگزاری مراسم عزاداری شهادت حضرت فاطمه (س) (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

(برگزاری مسابقه با عنوان فدک)

28/01/91

05/02/91

محوریت قرآن و عترت ارتقاء

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

2

برگزاری نمایشگاه کتاب با عنوان "حجاب وعفاف و سیره حضرت زهرا (س) " توسط بسیج دانشجویی دانشکده زبان( کتابهایی همچون زیبایی های حجاب و سیره حضرت زهرا (س) ، جلوه های رفتاری حضرت زهرا ، ویژگیهای حضرت زهرا و........به نمایش گذاشته شد(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

5/2/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

تقویت الگوی ارزشی بانوان وتوسعه فرهنگیعفافوپوششاسلامی.

3

برگزاری محفل انس با قرآن (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

30/1/91

افزایش ارزش های قرآنی در محیط دانشگاه

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

4

برگزاری نشست تخصصی حجاب و عفاف با موضوع « رسانه ها و فرهنگ حجاب و پوشش »:چهارمین جلسه با حضور خانم دکتر حسینی(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

28/1/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

تقویت الگوی ارزشی بانوان توسعه فرهنگیعفافوپوششاسلامی.

5

برگزاری شورای فرهنگی

چند نوبت در طول هر ترم

برنامه ریزی فرهنگی

 

6

برگزاری نشست تخصصی قرآنی با موضوع « باورهای اخلاقی در حوزه تمدن ایرانی» سخنران آقای ناطقی

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

19/2/91

افزایش ارزش های قرآنی در محیط دانشگاه

 

7

اکران فیلم قلاده های طلا (توسط بسیج دانشجویی)

18/2/91

توسعه فضای فرهنگی

توسعه فعالیت ادبی و هنری

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی و هنری

8

برگزاری مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی( دانشکده زبان )

25/2/91

توسعه فضای فرهنگی

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی و هنری

9

برگزاری مراسم شب شعر (روز بزرگداشت خیام نیشابوری) :

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

27/2/91

توسعه فضای فرهنگی

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی و هنری

10

برگزاری اردوی گلاب گیری کاشان (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

14/2/91

توسعه فضای فرهنگی

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی و هنری

11

برگزاری مراسم بزرگداشت مقام استاد

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

12/2/91

توسعه فضای فرهنگی

تکریم اندیشمندان و استادان

12

نمایش فیلم کوتاه با عنوان (ماموریت سری) ساخت دانشجویان دانشکده زبانهای خارجی

این فیلم با مضمون طنز و برای قدردانی از اساتید محترم ویژه روز استاد ساخته شد (دانشکده زبان )

26/2/91

توسعه فضای فرهنگی

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی و هنری

13

اجرای تئاتر دانشجویی با عنوان « استاد مظلوم ، دانشجوی مظلوم » : دانشجویان گروه زبان انگلیسی با حمایت دفتر فرهنگ اسلامی اقدام به اجرا تئاتر نمودند( دانشکده زبان)

27/2/91

توسعه فضای فرهنگی

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی و هنری

14

برگزاری مراسم بزرگداشت ولادت حضرت زهرا (س)و مقام مادر و روز (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

25/02/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

تکریم مقام حضرت زهرا(س)و مقام زن و مادر

15

برگزاری کلاس رو خوانی و روانخوانی قرآن کریم ،احکام و تفسیر نهج البلاغه (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

از 29/02/ 91

لغایت پایان ترم

محوریت قرآن و عترت ارتقاء

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

16

فراخوان برگزاری همایش با عنوان شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) (در ابعاد سیاسی ،اجتماعی ، دینی و....) :

فرا خوان ارائه قطعات ادبی با موضوع ذکر شده به یکی از زبانهای فارسی انگلیسی ، فرانسه ،آلمانی(دانشکده زبان )

اعلام فراخوان در روز ولادت حضرت فاطمه (س)

اهتمام به فعالیت های پژوهش محوری در فعالیت های فرهنگی و آینده پژوهی

تعمیق فرهنگ پژوهش

مستند سازی فعالیتها و تدوین کتاب عملکرد

17

بزرگداشت سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

3/3/91

توسعه فضای فرهنگی محوریت اندیشه های حضرت امام خمینی (ره)

تعمیق دانش و بصیرت فرهنگی اجتماعی و سیاسی

18

برگزاری ایستگاههای صلواتی به مناسبتهای ولادتها ی ائمه اطهار شامل

- ولادت امام محمد باقر و سوم خرداد آزادسازی خرمشهر

- مبعث حضرت رسول اکرم (ص) (همزمان با برگزاری امتحانات پایان ترم)

3/3/91 و29/3/91

محوریت قرآن و عترت ارتقاء

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

19

برگزاری نمایشگاه عکس و کتاب با موضوع« سوم خرداد مقاومت وپیروزی

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

1/3/91 الی3/3/91

توسعه فضای فرهنگی

تعمیق دانش و بصیرت فرهنگی اجتماعی و سیاسی

20

برگزاری محفل انس با قرآن در روز وفات حضرت زینب(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

 

محوریت قرآن و عترت

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

21

ارتحال امام خمینی(ره) : (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

-         برگزاری مسابقه با عنوان « صحیفه نور )

-         تهیه بروشور(ابعاد شخصیت امام خمینی)

-         برگزاری جلسه سخنرانی در خصوص تبیین اندیشه و شخصیت حضرت امام با حضور استاد تقی پور

-         برگزاری نمایشگاه پوستر با عنوان « طریق روح ا...) : نمایشگاه پوسترهای رنگی حاوی بیانات گوهر بار امام خمینی و کتابهایی همچون «سیره آفتاب ،سیره عملی امام » و دیدگاههای امام در باره جایگاه زن

-         حضور در مراسم مرکز محور (مرقد امام و حسینیه جماران )

11/3/91

توسعه فضای فرهنگی محوریت

اندیشه های حضرت امام خمینی (ره)

تعمیق دانش و بصیرت فرهنگی اجتماعی و سیاسی

22

برگزاری نشستهای تخصصی با موضوع «خود شناسی »

سخنران آقای استاد تقی پور

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

8/3/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

توسعه فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

23

برگزاری مراسم جشن ولادت حضرت علی (ع) و روز مرد: (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

مولوی خوانی ،اجرای موسیقی سنتی

تهیه بروشور (از علی آموز اخلاص عمل)

-برگزاری مسابقه( اهمیت آیه الکرسی )

16/3/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

تکریم مقام حضرت علی (ع) و پدر

24

برگزاری ایستگاه صلواتی به مناسبتهای : (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

-اعیاد شعبانیه

-تبلیغات :خرید ریسه ، آذین بندی و چراغانی و نصب بنرها واطلاعیه ها و متنهای تبریک وبرگزاری جشن میلاد با سعادت حضرت ولی عصر (عج) ویژه همکاران محترم

4/4/91

لغایت

5/4/91

11/4/91

لغایت

22/4/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

توسعه فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع) و تکریم ائمه اطهار

25

آماده سازی نمازخانه ( قبل ار شروع ماه مبارک رمضان ) شستشوی چادرها

شستشوی فرشها و خوشبو سازی نمازخانه

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

24/4/91

لغایت

29/4/91

توسعه فضای فرهنگی

پیگیری توسعه و ساخت مساجد و مجتمع های فرهنگی

26

برگزاری مراسم قرائت زیارت عاشورا :

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

چهار شنبه صبح هر هفته

محوریت قرآن و عترت

توسعه فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

27

شهادت امام جعفر صادق (ع) : برگزاری زیارت عاشورا ، مداحی ، پذیرایی(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

23/6/91

محوریت قرآن و عترت

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

28

ولادت حضرت معصومه (س) و آغاز دهه کرامت

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

28/6/91

محوریت قرآن و عترت

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

29

گرامیداشت هفته دفاع مقدس : (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )و بسیج مجتمع

-         برگزاری نمایشگاه :به همت بسیج دانشجویی

-         سخنرانی سردار سراج در ارتباط با هفته بزرگداشت دفاع مقدس در مراسم جشن میلاد امام رضا (ع)

1/7/91

لغایت

7/7/91

محوریت اندیشه های حضرت امام خمینی (ره) و رهنمودهای مقام معظم رهبری

تکریم مقام رزمندگان و شهدای دفاع مقدس

30

ثبت نام دانشجویان جدیدالورود : (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

با شروع ثبت نام دانشجویان ورودی جدید دفتر فرهنگ اسلامی و کانون قرآن وعترت مجتمع جهت شناسایی دانشجویان مستعد فرهنگی و عضو گیری اقدام به تهیه فرم های مخصوص نموده و در مرحله اول ثبت نام اقدام به توزیع فرم های مخصوص نمود

25/6/91

لغایت

30/6/91

استفاده از ظرفیتهای علمی و پژوهشی دانشگاه و کشور

تقویت توانمندی حوزه فرهنگی وهوشمندی،نیازسنجی و آسیب شناسی قبل از فعالیتهای فرهنگی

31

سالروز ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س): (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

تبلغات وایستگاه صلواتی(شیرینی و شربت)

تبیعه سفره عقد نمادین در ورودی دانشکده به منظور زنده نگه داشتن سنت پیامبر اکرم(ص) (کلیه کارهای مربوط به سفره توسط دانشجویان کانون سفیر انجام شد)

26/7/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

زنده نگه داشتن سنت پیامبر اکرم(ص) و تقویت نهاد خانواده

32

برگزاری همایش زوج آسمانی توسط بسیج دانشجویی مجتمع شامل:

سخنرانی حجت الاسلام شهاب مرادی که با استقبال بسیار زیاد دانشجویان مواجه شد

26/7/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

زنده نگه داشتن سنت پیامبر اکرم(ص) و تقویت نهاد خانواده

33

بزرگداشت حافظ: (دانشکده زبان)

20/7/91

توسعه فضای فرهنگی

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی و هنری

34

برگزاری نمایشگاه پوستربه مناسبت ایام حج ابراهیمی با عنوان حج سفر عشق:

تهیه پوستر   ازسازمان حج و زیارت

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

از 12/7/91

تا 18/7/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه فرهنگ اسلامی

35

تریبون آزادتوسط بسیج دانشجویی

24/7/91

 

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی

36

برگزاری اردوی قم وجمکران (50 نفر) (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

27/7/91

پر کردن اوقات فراغت

آشنایی بیشتر دانشجویان با دفتر فرهنگ اسلامی و جذب دانشجو

37

برگزاری جشن عید غدیر ؛ عید ولایت: (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه

-          تبلیغات

-          تهیه و تنظیم بروشور ویژه عید غدیر و توزیع در مراسم

-          اجرای مراسم مولودی خوانی و دست افشانی توسط ذاکر اهل بيت آقای کوثری

-          اجرای دکلمه توسط دانشجو

برگزاری مسابقه با عنوان «غدیر از منظر قرآن »

14/8/91

تقویت ، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

38

برگزاری   سخنرانی با عنوان "همایش غدیر"

به همت بخش خواهران بسیج دانشجویی دانشکده زبان این همایش برگزار گردید سخنران این برنامه استاد حوزه و دانشگاه حجت الاسلام والمسلمین دکتر دوست محمدی

15/8/91

تقویت ، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

39

فرا رسیدن ماه محرم: (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم )

-   سیاه پوش نمودن مجتمع و فضای داخلی دانشکده ها ،نصب بنر و پلاکارد و آماده سازی نمازخانه و محوطه

- برگزاری مراسم مداحی و قرائت زيارت عاشورا به مناسبت آغاز ماه محرم از روز دوم تا روزپنجم و روز ششم در دو نوبت صبح و ظهر هرروز پس از نماز ظهر و عصر توسط دفتر فرهنگ اسلامی و بسیج دانشجویی

- برگزاری ایستگاه صلواتی وپخش مداحی و پذيرایی روز دوم تا روز

پنجم( صبح صبحانه ،ظهر شیر کائوئو و کيک يزدی،خرما)

- روز پنجم محرم برنامه عزاداری بزرگ و دانشگاه

27/8/91

لغایت

30/8/91

تقویت ، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

40

برگزاری مسابقه نرم افزاری حجاب و عفاف : (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

تکثیر و توزیع لوح فشرده سخنرانی حاج آقا پناهیان با موضوع حجاب

آبان 91

استفاده از فناوری های نوین در حوزه فرهنگی

تقویت الگوی ارزشی بانوان و کرامت انسانی

41

ثبت نام ازدواج دانشجویی : (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

تبلیغات و نصب اطلاعیه جهت ثبت نام متقاضیان

 

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

 

42

شهادت امام سجاد (ع): (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم)

-          مداحی و عزاداری و برگزاری زیارت عاشورا

برگزاری شب شعر عاشورایی :

قرائت خطبه امام سجاد

قرائت اشعار دانشجویی با موضوع عاشورا

شهادت حضرت رقیه

برگزاری زیارت عاشورا و مداح

7/9/91

20/9/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

43

همایش حسینی

به همت بسیج دانشجویی مجتمع پیامبر اعظم (ص) :

-          سخنرانی حجت الاسلام حاج آقا رجالی

-          شعرخوانی شاعران اهل بیت(محسن رضوانی وعلی رکن الدین)

 

28/9/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

44

برگزاری اردوی مشهد مقدس توسط بسیج دانشجویی در دو نوبت

8/9/91

لغایت

11/9/91

14/9/91

لغایت

17/9/91

پر کردن اوقات فراغت دانشجویان

آشنایی بیشتر دانشجویان با دفتر فرهنگ اسلامی و جذب دانشجو

45

برگزاری نشست تخصصی فرهنگی قرآنی با موضوع فرهنگ عاشورایی ( سخنرانی آقای دکتر عباسی از اساتید معارف )

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

29/9/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

46

گرامیداشت هفته وحدت حوزه و دانشگاه

- تهیه بروشور با موضوع "آنچه که حوزه باید از دانشگاه بیاموزد "

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

29/9/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

تعمیق دانش و بصیرت فرهنگی اجتماعی و سیاسی

47

تبلیغات و نصب اطلاعیه های تبریک میلاد حضرت مسیح (ع) و سال جدید میلادی پذیرایی با شکلات و شیرینی

5/10/91

   

48

اربعین حسینی : با همکاری دفتر فرهنگ اسلامی و بسیج دانشجویی به مناسبت اربعین حسینی دو مراسم عزاداری در محل مجتمع پیامبر اعظم برگزار شد .

1: برگزاری زیارت عاشورا همراه با پذیرایی صبحانه ویژه همکاران محترم

2: مراسم دیگر پس از نماز ظهر و عصر شامل:

-قرائت زيارت عاشورا

- مداحی

- سخنرانی   آقای عرب زاده (مسئول بسیج دانشجویی برادران مجتمع پیامبر اعظم ) در ارتباط با بازگشت اسرای کربلا از شام به قتلگاه شهدا

13/10/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

49

رحلت پیامبر اسلام (ص) وشهادت امام حسن مجتبی (ع)و امام رضا (ع)

برگزاری مراسم مداحی ،زیارت عاشورا ایستگاه صلواتی

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

20/10/91

تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

50

برگزاری نمایشگاه حجاب و عفاف :

به مناسبت 17 دی روز اجرای طرح استعماری حذف حجاب توسط رضا خان ،هماهنگی با تولیدی "می سی" ارائه کننده پوشاک اسلامی و برگزاری نمایشگاهی از انواع چادرها و مقنعه و روسری ( با توجه به پایان ترم تحصیلی این نمایشگاه یک هفته زودتر برگزار شد )

9/10/91

لغایت

10/10/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

تقویت الگوی ارزشی بانوان و

کرامت انسانی

51

ثبت نام حج عمره مفرده دانشجویی و استادان :

تبلیغات و نصب اطلاعیه های مناسب و بنر در فضای محوطه ، سالن اجتماعات ،ورودی دانشکده ها ،نمازخانه ، دفاتر اساتید و....جهت اطلاع رسانی

29/9/91

لغایت

8/10/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

52

برگزاری محفل انس با قرآن (مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

5/10/91

"

"

53

آغاز امامت حضرت مهدی (عج) :

-         ایستگاه صلواتی پذیرایی با شیرینی و شکلات تزیین محیط با نوشته های معنوی فرهنگی، نصب پوستر های مناسب

-         تهیه بروشور به مناسبت نهم ربیع الاول آغاز ولایت حضرت مهدی (عج) با عنوان « منزلت روز نهم ربیع الاول ، عید بقر »

-         آذین بندی محوطه و نصب بنر و پلاکارد و توزیع بروشور

-         برگزاری مسابقه.با عنوان " در انتظار خورشید "

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

2/11/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

54

آغاز دهه مبارک فجر:

-         تبلیغات گسترده آذین بندی محوطه مجتمع و ورودی دانشکده ها ،چراغانی

-         برگزاری ایستگاه صلواتی

-         برگزاری نمایشگاه روز شمار انقلاب و نصب روز نامه های سال 57 و پوستر های مرتبط

-         تهیه و تنظیم و تکثیر بروشوری با عنوان

" نتایج و دستاوردهای انقلاب اسلامی در 34 سال گذشته "

-         برگزاری مسابقه ای با عنوان " فجر امید " از محتوای بروشور ویژه همکاران و دانشجویان

-         پخش سرودهای انقلابی از طریق سیستم صوتی

 

12/11/91

لغایت

23/11/91

محوریت اندیشه های حضرت امام خمینی (ره) و رهنمودهای مقتم معظم رهبری

تعمیق دانش و بصیرت فرهنگی اجتماعی و سیاسی

و...

55

تبلیغات جهت برگزاری اردوی مشهد مقدس ویژه 55 نفر از دانشجویان خواهر در نیمه اول اسفند ماه  

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

12/12/91

لغایت

16/12/91

پر کردن اوقات فراغت دانشجویان

آشنایی بیشتر دانشجویان با دفتر فرهنگ اسلامی و جذب دانشجو

56

مسابقه حفظ نیم جزء قرآن کریم(کانون قرآن وعترت)

(مجتمع پیامبر اعظم دانشکده های زبان و علوم پایه )

3/12/91

محوریت قرآن و عترت ارتقاء

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

57

گرامیداشت روز امور تربیتی و تربیت اسلامی:

-         سخنرانی

8/12/91

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

58

برگزاری جشنواره غذا :

-         فروش غذاها : به نفع کودکان سرطانی محک

14/12/91

تقویت اخلاق وحس نوعدوستی

توسعه فرهنگ انفاق

59

برگزاری نشست تخصصی حجاب و عفاف

فروردین 92

اهتمام به اسلامی شدن دانشگاه و تقویت اخلاق، ارزشها و باورهای دینی

تقویت الگوی ارزشی بانوان

توسعهفرهنگیعفافوپوششاسلامی

60

برگزاری محفل انس با قرآن

فروردین 92

محوریت قرآن و عترت

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

61

بزرگداشت عطار نیشابوری

فروردین 92

آشنایی با ادبا و شعرای ایرانی

توسعه فعالیت ادبی وهنری

62

 

     

 

گزارش نشست تخصصی قرآنی با موضوع اخلاق مداری و الگوپردازی مجتمع دانشگاهی پیامبراعظم(ص)

 

زمان: دوشنبه 26/1/9             ساعت : 13:30 الی 15             سخنران : دکتر افسانه پایمرد

 

........................................................................................................................................................

 

 

 

آدمی از آغاز تا پایان زندگی خویش به صورت فطری به ارزش های اخلاقی گرایش دارد و شخصیت وی همواره با معیار فضایل و رزایل اخلاقی محک می خورد و هرکس در این سنجش به امتیاز بالاتری دست یابد در خاطر مردمان و خدای خود جایگاهی رفیع و ارزشمند دارد .

 

بدین جهت پیام آوران الهی در طول تاریخ بشریت ، با فراخوانی امت ها به پرستش خدای یگانه و با تکیه به ارزش های اصیل اخلاقی در همه ابعاد زندگی ، انسان را به رشد و رویش رهنمود می ساختند . از همین سلسله سفیران الهی پیام آور اسلام است مه علت برانگیخته شدن خود را اتمام و اکمال سجایای اخلاقی بر می شمارد .

 

بنابراین بازسازی و تعالی شخصیت معنوی آدمی ، هدف اصلی همه رسولان الهی بوده است ، هر پژوهشگری با اندک کنکاش در منابع اولیه اسلام اخلاق مداری و معنویت سالاری را در تاروپود تعالیم آن آشکارا نظاره خواهد کرد و به این حقیقت اعتراف خواهد کرد که پیامبر گرامی اسلام درراه تبیین علمی وآموزه های اخلاقی اسلام ، تلاش های طاقت فرسایی را متحمل شدند .

 

کلمه اخلاق ، جمع خلق و خلق شکل درونی انسان است . چنانچه شکل ظاهری و صوری اشیاء است . غرایز و صفات روحی و باطنی که در انسان است ، اخلاق نامیده می شود و به اعمال و رفتاری که از این خلقیات ناشی می گردد ، اخلاق می گویند .

 

علمای اخلاق ، خلقیات و صفات روحی و نفسانی انسان را به دو نوع تقسیم کرده اند :

 

  1.    1 - فطری و طبیعی
  2.    2 - اکتسابی و اختیاری

 

صفات فطری ، غرایز و احساسات و استعدادهایی است که در طبیعت انسان آفریده شده و اختیار و عمل در تحصیل آنها هیچگونه دخالتی ندارد . مانند حس خداجویی ، عرفان ، حس ماورایی ، حس کنجکاوی ، حس حق طلبی ، حس عدالت خواهی ، حس شخصیت و امثال آن . اینگونه قوا و صفات در حقیقت فضل و ممیز انسان از سایر جانداران در مرحله ذات و طبیعت اوست که در نظام احسن آفرینس به وی عطا شده است .

 

و امام صفات اکتسابی آنگونه صفات را گویند که در مقام عمل و اختیار به تذریج برای انسان حاصل می شود تا کاربرد انسان از صفات فطری چه باشد. چنانچه از استعدادها و صفات خدا خوب بهره برداری نشود ، صفات اکتسابی بد خواهد شد و در این مرحله صفات خوب را فضایل خوب و مکارم گویند و صفات بد را رزایل می نامند .

 

برای رسیدن به فضایل فاضله ، ریاضت های علمی و عملی لازم است و در مرحله اول ، شناخت فضایل و رزایل و آگاهی از شخصیت و جایگاهی واقعی انسان ضرورت دارد.

 

داستان های هابیل و قابیل ، موسی و فرعون ، ابراهیم و اسماعیل ، یوسف و برادران دارای اخلاقی و تربیتی بسیاری است که ما باید در آنها تأمل کنیم و از نکات اخلاقی آن سرمشق بگیریم.

 

ایمان

 

 

 

در ساختارهای اسلامی ، ایمان به عنوان عالی ترین صفت نفسانی هدایت گر به سوی ارزش های اخلاقی مورد تاکید فراوان واقع شده و به همین دلیل تحصیل مقدمات آن همانند علم و یقین نیز به شدت مورد ترغیب واقع شده است . ایمان عبارت است از تصدیق و اذعان قلبی که نوعی صفت و حالت نفسانی نسبت به یک امر است جایگاه تحقق ایمان نفس و قلب است اگرچه آثار قولی و عملی دارد و نسبت میان اسلام و ایمان عام خاص مطلق است یعنی هر مومنی مسلمان است ولی ممکن برخی از مسلمانان فقط در ظاهر تسلیم حق باشند .

 

 

 

متعلقات ایمان

 

 

 

در نظام اخلاق اسلامی ، ایمان به چه چیزی موجبات هدایت و زمینه آراستگی به فضایل اخلاقی و سیر معنوی را فراهم می سازد؟! اصلی ترین متعلقات ایمان بر پایه آنچه در قرآن و سنت معصومان آمده است .

 

1 - ایمان به عالم غیب       2 - ایمان به خداوند و یگانگی او       3 - ایمان به معاد و چگونگی آن     4 - ایمان به رسالت انبیاء و کتب آسمانی       5 - ایمان به امامت و امامان

 

 

 

اهل بیت (ع) الگویی برای انتخاب و اصلاح شیوه زندگی

 

 

 

ما انسان ها برای انتخاب و اصلاح شیوه زندگی خود نیازمند الگو هستیم . الگوهایی که یا در تحقیقات علمی یا در تجربه های عملی کارآیی آنها به اثبات رسیده باشد.

 

زندگی ائمه معصومین سرشار از نکات اخلاقی فراوان است . به عنوان مثال فضایل اخلاقی همچون صبر و آرامش را در زینب (س) و حسین (ع) می توانیم به خوبی ببینیم و با الگو گرفتن از آنان همچون آنان صبور و در تنگناهای زندگی به آنان توکل و تأسس کنیم .

 

امیرمومنان حضرت علی (ع) می فرمایند : « پیامبر اکرم هر روز یکی از احکام اخلاقی خود را برای من آشکار می ساخت و مرا به پیروی از آن امر می کرد . »

 

قرآن کریم با طرح چهره های محبوب و منفور در کنار هم جامعه انسانی را به گزینش آگاهانه ی الگوهای مورد نظر خویش دعوت می کند . قرآن کریم در استفاده از شیوه الگو سازی ، حداقل دو نکته تربیتی – اخلاقی را مورد توجه قرار داده است .

 

 

 

مفهوم اطلاق و نسبیت در اخلاق و اثبات مطلق گرایی در اخلاق

 

 

 

مراد از مطلق گرایی اخلاقی : « پای فشردن براین باور است که اصول و گزاره های اخلاقی وابسته به هیچ امری خارج از ذات موضوعات اخلاقی و آثار و نتایج واقعی آنها نیست . به عبارت دیگر آنچه موجب می گردد که یک موضوع متصف به خوبی یا بدی و اخلاقی گردد ، فقط مجموعه عناصر موجود در ذات موضوع و آثار واقعی می باشد . نه حوادث وو شرایط خارج از آن از قبیل شرایط زیست محیطی اجتماعی , فرهنگی , اقتصادی و یا و ضعیت روانی و ذوقی فاعل .

 

بنا براین اگر نگهداری شایسته از سالمندان و عفت پیشگی و یا حفظ حرمت دیگران به لحاظ اخلاقی عملی پسندیده است ع اصولا در همه زمانها و مکان ها و در هر شرایطی و با هر فاعلی ستوده و اخلاقیست . مگر انکه تغییر شرایط موجب تغییر در ماهیت عمل گردد . و یا باعث بروز تزاحم بین ارزش ها شود .

 

با در نظر گرفتن اینکه منابع اصیل اسلام یعنی قرآن و حدیث پیوسته ما را به فضایل اخلاقی و اجتناب از رذایل دعوت می کند ما در قبل از اسلام هم می بینیم حتی درفلاسفه یعنی قبل از مسیح دعوت به فضایل اخلاقی شده ایم . مانند سقراط وزندگینامه اش .

 

قرآن مجید که در راس همه آموزش ها و ادیان توحیدی می باشد پیوسته دعوت به عفاف و حجاب و همه فضایل اخلاقی به طور جامع می فرماید و در این راه داستان گویی شیوه ایست جذاب و همراه کردن شنونده با خود زمینه ای عاطفی برای قبول اغراض داستان را فراهم می کند .

 

غالب الگو های قرانی جوان و تاثیر گزارند . یوسف قهرمان مقاومت در مقابل شهوت جوانان ، کهف اسوه های مهاجرت در راه خدا برای رشد و هدایت ، اسماعیل نماد تسلیم در مقابل فرمان خدا ، ابراهیم جوان عادت شکن و بت شکن .

 

غیر از الگو های جوان قرآن اسوه های دیگری نیز هستند مانند : نوح الگوی پایداری و استقامت و دین . ایوب قهرمان صبر و تحمل . داوود نوجوان نمونه شهامت و شجاعت . و بالاخره پیامبر اکرم   (ص) سر مشق و الگو مطلق در همه ابعاد زندگی و برای همه جهانیان است و دارنده خلق عظیم ، آیینه مکارم اخلاقی و رحمه اللعالمین است .

مفهوم و ابعاد حجاب در قرآن

 

 

 

جدول فعاليتهای حوزه فرهنگی مجتمع دانشگاهی پيامبر اعظم (ص) اسفند ماه 1391

 

ردیف

راهبرد

هدف

برنامه

اعتبارات

(ریال)

مخاطب

زمان اجرا

1

 

 

 

 

 

 

محوریت قرآن وعترت

 

ارتقاء وتوسعه

فرهنگ قرآنی و عترت اهل بیت(ع)

 

میلاد با سعادت امام حسن عسگری

برگزاری ایستگاه صلواتی پذیرایی با شیرینی وشکلات  

نصب بنر تبریک ولادت

000/000/3

دانشجو

استاد

همکاران

مجتمع

1/12/91

 

 

افزایش ارزش های قرآنی در محیط دانشگاه

 

وفات حضرت معصومه

برگزاری زیارت عاشورا و مداحی

000/000/3

همکاران مجتمع

2/12/91

تعمیق اندیشه های شیعی و...

برگزاری مراسم زیارت عاشورا

هرچهارشنبه صبح و پذیرایی با صبحانه

000/000/2

دانشجو

استاد

همکاران

مجتمع

هرهفته چهارشنبه ها

ساعت 30/7

2

ارتقاء فعالیت های دانش افزا وایمان افزا

 

ارتقاء نقش اخلاقی دانشجویان، استادان و کارکنان و خدمه محترم

ولادت حضرت زینب (س) و روزپرستار:

ایستگاه صلواتی

تهیه بروشور

000/000/2

استاد ، دانشجو وکارمند

27/12/91

ایجاد فضای پرنشاط فرهنگی و هنری

برگزاری اردوی زیارتی مشهد مقدس ویژه 56 نفر از دانشجویان مجتمع

000/000/50

56 دانشجو + 4 نفر مامور

12/12/91 لغایت 16/12/91

بزرگداشت همکار

برگزاری مراسم یاد بود مدیر آموزش دانشکده زبان مرحومه حمیده مارالی : مجلس یابود ومداحی با حضور خانواده مرحومه در سالن اجتماعات مجتمع

000/000/2

300 نفر

20/12/91

 

 

 

 

 

 

 

گزارش برگزاری اردوی مشهد مقدس

 

به همت دفتر فرهنگ اسلامی و کانون قرآن وعترت مجتمع پيامبر اعظم (ص) اردوی سياحتی و زيارتی مشهد مقدس ويژه 55 نفراز دانشجويان اين مجتمع دانشگاهی در مورخ 12/12/91 لغایت 16/12/91 برگزار گرديد.

 

جلسه توجیهی درروز دو شنبه مورخ 7/12/91 ویژه دانشجویان شرکت کننده در اردو در سالن اجتماعات مجتمع برگزار و نکات لازم تشریح شد.

 

ساعت 30/20 روز شنبه 12/12/91 از ایستگاه راه آهن به همراه دانشجويان مجتمع وعوامل اجرايي به سمت شهرمشهد مقدس حرکت نموده و ساعت 10 روز یکشنبه در هتل مستقر شده پس از کمی استراحت به همراه کلیه دانشجویان جهت زیارت حرم مطهرو اقامه نماز حرکت نمودیم .

 

برنامه هايي که در اين اردو برای دانشجويان در نظر گرفته شده بود به شرح زیراجرا شد :

 

-                     برگزاری زیارت عاشورا در یکی از رواقها در عصر روز اول

 

-                     بازدید از آرامگاه فردوسی ،اخوان ثالث ، و نمایشگاه کتاب در شهر طوس

 

-                     برگزاری مسابقه " آداب زیارت امام رضا (ع)"

 

-                     تهیه بسته فرهنگی حاوی سجاده ترمه و مهر و تسبیح برای دانشجویان

 

در این سفر دانشجویان موظف بودند که تا قبل از ساعت 21 در هتل حضو ر داشته و خروج از هتل پس از این ساعت با هماهنگی و همراهی مسئولین اردو امکان پذیر بود .

 

حرکت به سمت تهران در ساعت45/13 روز سه شنبه 15/12/91 از ایستگاه راه آهن مشهد و ورود به شهر تهران در ساعت 30/1 بامداد روز چهارشنبه 16/12/91 بود .

 

 

 

 

 

عکسهایی از فعالیتهای فرهنگی :

145

155

154

 

 

نويسنده : حسن محمدی چولابی

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.