جمعه, 14 ارديبهشت 1403

 



حسابداری دولتی

"بسم الله الرحمن الرحیم"


                                                          


مديريت فرآيند تصميم گيري است و تصميم گيري نيازمند اطلاعات است. از ميان اطلاعات گوناگوني كه مديران براي اخذ تصميمات خود بدان نيازمندند، اطلاعات مالي جايگاه ويژه اي دارد، چرا كه اكثر قريب به اتفاق تصميمات مديران مستقيما آثار و پيامدهاي مالي داشته و يا بطور غير مستقيم وضعيت مالي موسسه را تحت تاثير قرار مي دهند. اطلاعات مالي و حسابداري ابزار ارزشمندي جهت تصميمات مربوط به تامين، تخصيص و كنترل منابع اقتصادي دراختيارمديران قرارمیدهند
هر يك از دستگاههاي اجرايي كشور عهده دار انجام برخي از وظايف دولت هستند و لذا براي ايفاي وظايف محوله، بودجه اي در قالب اعتبار مصوب از محل بودجه كل كشور در اختيار آنها گذاشته مي شود تا پس از تخصيص اعتبار و دريافت وجه از خزانه براساس مقررات موضوعه و جهت تحقق اهداف معين دستگاه آن را به مصرف برسانند.
حسابداري فقط با وقايعي كه بتوان آن را با پول اندازه گيري كرد، سروكار دارد. باين ترتيب بسياري از رويدادها و واقعيتهاي مهم يك سازمان كه قابل بيان به زبان پول نيستند در دفاتر مالي آن ثبت و ضبط نمي شوند
.


         تعریف حسابداری :

      حسابداری فرآیند جمع آوری ، ثبت ، طبقه بندی و تشحیص و تفسیر گزارش های مالی یک موسسه جهت  تصمیم گیری و کنترل .اين نظام اطلاعات مالي مجموعه اي از روشها و قواعدي است كه از طريق آن اطلاعات مالي    مربوط به يك موسسه، جمع آوري، طبقه بندي و به نحو قابل فهم و ساده اي در قالب گزارشهاي مالي خلاصه و گزارش مي شود تا بتواند در تصميم گيريهاي مديران و در تحقق اهداف موسسه مورد استفاده قرار گيرند.
نتيجه آنكه حسابداري ابزار تصميم گيري و مديريت است و نظام حسابداري هر سازمان تابع نيازهاي اطلاعاتي آن سازمان مي باشد.

   تعریف حسابداری دولتی :

     حسابداري دولتي نظامي است كه اطلاعات مالي مربوط به فعاليتهاي وزارتخانه ها و موسسات دولتي را بمنظور تصميم گيري صحيح مالي و كنترل برنامه هاي مصوب بودجه سالانه و منابع مالي مورد استفاده دولت، جمع آوري، طبقه بندي، تلخيص و گزارش مي نمايد.
در حسابداري دولتي مراحل حسابداري براي كنترل برنامه مصوب سالانه و نيز جلوگيري از تداخل منابع مالي مورد استفاده به كار گرفته مي شود. پس كنترل بودجه از اصول بنيادي حسابداري دولتي است .

 دریک تعریف کلی حسابداری دولتی عبارت است از  فرآیند جمع آوری ؛ ثبت ؛ طبقه بندی، تلخیص ، تفسیر و گزارش رویداد های بودجه ای و مالی دستگاههای اجرایی دولت جهت تصمیم گیری کنترل بودجه .


     استفاده کنندگان از حسابداری دولتی :

       الف: استفاده كنندگان داخل سازمان مانند:‌
1 - مسئولين برنامه ريزي :
مسئولين برنامه ريزي هر سازمان دولتي براي هر چه بهتر تنظيم كردن بودجه سالانه سازمان از اطلاعات مالي واقعي يا عملكرد بودجه استفاده مي نمايند. لذا امور مالي سازمان دولتي اطلاعات واقعي در مورد اجراي بودجه سالانه را در اختيار مسئولين برنامه ريز قرار مي دهد.

- وزير يا رئيس موسسه:
اطلاعات مالي وزارتخانه يا موسسه بصورت خلاصه در اختيار وزير يا رئيس موسسه قرار مي گيرد تا به نحوي از جريان امور مالي سازمان تحت مسئوليت خود مطلع شوند و به ترتيبي بر فعاليتهاي مالي و كارائي مديران اجرايي نظارت نمايند.
3- مديران سطوح مياني:
اين مديران متناسب با نياز از اطلاعات حسابداري و مالي براي برنامه ريزي واحد تحت سرپرستي خود استفاده مي كنند .
4- بازرسان و حسابرسان داخلي:
بازرسان و حسابرسان داخلي سازمان دولتي براي ارزيابي تاثير كنترلهاي مالي و گزارش آن به مقامات مجاز وزارتخانه يا موسسه دولتي به طريقي از خدمات حسابداري استفاده مي كنند.

ب: استفاده كنندگان خارج از سازمان يا وزارتخانه :


1- هيات دولت:
     هيات دولت بمنظور نظارت و كنترل سازمانهاي دولتي از اطلاعات مالي و حسابداري استفاده مي كند.

                                                   

 2- مجلس نمايندگان :
نظارت پارلماني در ايران از طريق گزارش تفريغ بودجه كه توسط ديوان محاسبات كشور تهيه مي شودصورت مي گيرد. گزارش تفريغ بودجه براساس صورتحساب عملكرد سالانه بودجه كل كشور تنظيم مي شودو صورتحساب عملكرد سالانه بودجه از تلفيق اطلاعات مالي استخراج شده از صورتحسابهاي سالانه دستگاه دولتي حاصل مي گردد. بنابراين نمايندگان مجلس هر كشور از سيستم حسابداري دولتي براي نظارت بر اجراي بودجه سالانه دولت و در نهايت كنترل برنامه هاي مصوب دولت استفاده مي نمايند.
3- حسابرسان مستقل
طبق اصل
55 قانون اساسي ديوان محاسبات كشور مسئول رسيدگي به حسابهاي وزارتخانه ها و موسسات و شركتهاي دولتي است. و نتيجه اين حسابرسيها در گزارش تفريغ بودجه منعكس و به اطلاع نمايندگان مجلس مي رسد. بنابراين حسابرسان ديوان محاسبات كشور به عنوان حسابرس مستقل نيز از حسابداري دولتي در جهت پيشبرد اهداف خود كه همان حراست از بيت المال است استفاده مي نمايند.
4- مردم:
عموم مردم نيز از طريق دسترسي به گزارش تفريغ بودجه كه حاصل حسابرسيهاي انجام شده ديوان محاسبات كشور، از چگونگي اجراي بودجه سالانه دولت مطلع مي شوند پس عموم مردم نيز از اطلاعات مالي و حسابداري استفاده مي كنند.

   کاربرد حسابداری دولتی :

1- اطلاعات مفيد و قابل اعتمادي را براي تعيين و پيش بيني ورود، خروج و مانده منابع مالي دولت تهيه و در دسترس مسئولين دستگاههاي دولتي يا مسئولين ارشد مالي دولت قرار مي دهد.
2- اطلاعات مالي معتبري براي تعيين و پيش بيني وضعيت مالي دولت و واحدهاي تابعه آن تهيه و در اختيار تصميم گيرندگان قرار مي دهد.
3- اطلاعات لازم و مفيدي را براي برنامه ريزي، بودجه بندي، جمع آوري و پس از قابل استفاده نمودن آن در اختيار مسئولين رده هاي مختلف مديريت دولتي قرار مي دهند تا آثار تحصيل و مصرف منابع مالي را در تحقق اهداف عملياتي دولت بررسي و مورد ارزيابي قرار دهند.

                                                                         
4- سيستم حسابداري دولتي ابزار قابل ملاحظه اي براي ارزيابي كارائي مديران اجرايي به حساب مي آيد. سيستم حسابداري دولتي از سيستم بودجه بندي پيروي مي نمايد و اطلاعات مالي را با اطلاعات مالي قابل پيش بيني شده در بودجه مقايسه و به افشاي انحرافات مطلوب و يا نامطلوب بودجه مي پردازد.
به عنوان مثال در سيستم بودجه بندي عملياتي كه يك سيستم بودجه بندي پيشرفته است، بهاي تمام شده يك فعاليت يا پروژه با قيمت ها ي استاندارد پيش بيني و در بودجه سالانه منظور مي شود. سيستم حسابداري دولتي به پيروي از سيستم بودجه بندي عملياتي، اطلاعات مالي واقعي مربوط به بهاي تمام شده فعاليت يا پروژه را جمع آوري نموده و پس از طي مراحلي با بهاي تمام شده استاندارد مقايسه و انحرافات مطلوب يا نامطلوب را نشان مي دهد. لازم به توضيح است كه انحرافات مطلوب در مورد بهاي تمام شده طرح يا پروژه و يا فعاليت به پائين بودن بهاي تمام شده واقعي در مقايسه با بهاي تمام شده پيش بيني شده مي گويند، به شرط آنكه در كيفيت طرح، پروژه يا فعاليت تغييري حاصل نشود. در اين صورت مي توان كاهش بهاي تمام شده واقعي را به شرط ثابت بودن قيمت كالاها و خدمات مورد نياز، نتيجه مديريت صحيح بر اجراي پروژه ها، طرحها و فعاليتها دانست.
5- يكي ديگر از موارد استفاده حسابداري دولتي، ايجاد ارتباط صحيح بين واحدهاي اجرائي دولت مي باشد. از طريق سيستم جسابداري دولتي اطلاعات مالي مورد نياز واحدهاي اجرايي دولت تامين مي گرددو اين اطلاعات بر حسب نياز بين واحدهاي اجرايي دولت مبادله مي شود.

    

             استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری دولتی :

   دولت،مدیران مالی دستگاههای دولتی، مدیران کل دستگاههای دولتی، ذیحسابان خزانه ، دیوان محاسبات ،مجلس و عوام مردم



اصول حسابداری دولتی :

1- اصل لزوم رعایت حسابهای بودجه ای و دولتی

2- اصل استفاده از حسابهای مستقل

3- اصل تقدم قوانین و مقررات مالی هر کشور بر اصول پذیرفته شده حسابداری

4- اصل تامین اعتبار در ایجاد و تعهد

5- اصل استفاده از مبنای نیمه تعهدی و تعهدی تعدیل شده .

   ویژگیهای یک حسابدار:

 

1-رعایت ادب، نزاكت و انضباط در تعاملات انســانی، آمدو رفت ها، جلسات و... - 2پرهیز از هرگونه زدوبند و مصالحه كه به كسر شأن یك حسابرس و دانش حسابرسی منجر می شود


3
- داشتن حساسیت و دلسوزی نسبت به اهمیت و جایگاه بیت المال-4 تلاش درجهت رفع مشكلات حرفه ای و استفاده از فناوریهای نوین مرتبط با شغل-5 برخورداری از بصیرت، بینش، درك مطلوب و قدرت تجزیه وتحلیل مسائل

 

-6 پرهیز از غرض ورزی و عدم دخالت حب و بغضها در رسیدگی ها و حسابرسی ها

 

-7 تقدم منافع جمعی، گروهی و سازمانی بر منافع فردی و شخصی-8 ارائه مشاوره های لازم و كافی به مجموعه تحت حسابرسی درجهت پیشگیری از بروز تخلفات و درنهایت كاستن از هزینه نهایی تمام شده حسابرسی دستگاهها-9 برخورداری از روابط عمومی قوی به منظور جلب نظر مساعد و موافق دیگران به منظور پیشبرد بهتر كارها-10 پرهیز از شتابزدگی و نداشتن عجله در قضاوتها و تصمیم گیریها-11 یاری جستن از اموری نظیر: توكل، توسل، تدبر، مشورت و شورا-12 داشتن آگاهی های لازم و كافی نسبت به زبان انگلیسی و رایانه به عنوان دو عنصر اساسی و كاربردی در زندگی -13 زمینه سازی و فراهم آوردن بستر مناسب برای رشد و شكوفایی استعدادها و بروز توانمندیهای همكاران-14 پرهیز از تك روی، انتقام گیری، لجاجت، بی تفاوتی و پرخاشگری-15 رعایتادب،نزاكتوانضباطدرتعاملاتانســانی،آمدورفتها،جلساتو...

 

16- پرهیزازهرگونهزدوبندومصالحهكهبهكسرشأنیكحسابرسودانشحسابرسمنجرمیشود

 

17- داشتنحساسیتودلسوزینسبتبهاهمیتوجایگاهبیت المال

 

18- تلاش درجهت رفع مشكلات واستفاده ازفناوری های نوین مرتبط به شغل

 

19- برخورداری ازبصیرت،بینش،درك مطلوب وقدرت تجزیه وتحلیل مسائل

 

20- پرهیزازغرض ورزی وعدم دخالت حبوبغض هادررسیدگی هاوحسابرسی ها

 

21- تقدم منافع جمعی،گروهی وسازمانی برمنافع فردی وشخصی؛

 

-22ارائه مشاوره های لازم وكافی به مجموعه تحت حسابرسی درجهتپ یشگیری ازبروزتخلفات ودرنهایت كاستن

ازهزینه نهایی تمام شده حسابرسی دستگاهها

 

23- برخورداری ازروابط عمومی قوی به منظورجلب نظرمساعدوموافق دیگران به منظورپیشبردبهترانتظارات وكارها

 

24- پرهیزازشتابزدگی ونداشتن عجله درقضاوتهاوتصمیم گیریها

 

25- یاری جستن ازاموری نظیر: توكل،توسل،تدبر،مشورت

 

26- داشتن آگاهی های لازم وكافی نسبت به زبان انگلیسی ورایانه به عنوان دوعنصراساسی وكاربردی درزندگی ومناسبات انسانی وعلمی

 

27- زمینه سازی وفراهم آوردن بسترمناسب برای رشد وشكوفایی استعدادها وبروزتوانمندیهای همكاران

 

28- پرهیزازتكروی،انتقام گیری،لجاجت،بی تفاوتی وپرخاشگری

 

29- بهره گیری ازآیات،احادیث،كلام،توصیه هاوآموزههای بزرگان وشرع مقدس درجهت توفیق هرچه بیشتردرانجام وظایف ومسئولیتهای محوله

 

30- توجه به ایمنی وآراستگی محیط كار

 

31- اجازه ندادن به افرادوگروه های سودجوومنفعت طلب برای چشمپوشی ویاسرپوش گذاردن برتخلفات آنها

 

32- همواره خداراحاضر،ناظروآگاه براعمال ورفتارخوددیدن

 

33- مطالعه وبررسی كتابها،مجلات ومنابع داخلی وخارجی مرتبط باحرفه حسابداری وحسابرسی درراستای تقویت

سطح دانش وآگاهی های فردی

 

34- داشتن ابتكار،خلاقیت،نوآوری،پویایی وشادابی درحین انجام وظایف

 

35- توجه به اعضای خانواده خودوتلاش درجهت رفع نیازهای مادی ومعنوی آنان

 

36- برخوردشجاعانه بارواج روحیه تملق،چاپلوسی،ریاكاری وزیرپای دیگران راخالی كردن؛

 

37- داشتن حس وفاداری وتعلق نسبت به سازمان؛

 

38- پرهیزازتعصب گرایی،قومگرایی ورابطه بازی دررسیدگیهاوحسابرسیها؛

 

39- استفاده بهینه ازامكانات،لوازم وتجهیزات دراختیاردرجهت اجرای دقیق وظایف؛

 

     وظایف و مسئولیتهای محوله: -1 توجه به ایمنی و آراستگی محیط كار؛- 2اجازه ندادن به افراد و گروههای سودجو و منفعت طلب برای چشم پوشی و یا سرپوش گذاردن بر تخلفات آنها؛

-3
همواره خدا را حاضر، ناظر و آگاه بر اعمال و رفتار خود دیدن؛-4 مطالعه و بررسی كتابها، مجلات و منابع داخلی وخارجی مرتبط با حرفه حسابداری و حسابرسی در راستای تقویت سطح دانش و آگاهی های فردی؛-5 داشتن ابتكار، خلاقیت، نوآوری، پویایی و شادابی درحین انجام وظایف؛-6 توجه به اعضای خانواده خود و تلاش درجهت رفع نیازهای مادی و معنوی آنان؛-7 برخورد شجاعانه با رواج روحیه تملق، چاپلوسی، ریاكاری و زیرپای دیگران را خالی كردن؛-8 داشتن حس وفاداری و تعلق نسبت به سازمان؛-9 ارائه راهكارها و پیشنهادات سازنده به فرادستان درجهت صرفه جویی در انرژی و هزینه ها؛- 10پرهیز از تعصب گرایی، قوم گرایی و رابطه بازی در رسیدگی ها و حسابرسی ها؛-11 استفاده بهینه از امكانات، لوازم و تجهیزات دراختیار درجهت اجرای دقیق وظایف؛-12 بهره گیری از مدیریت زمان در استفاده مطلوب از زمان دراختیار و جلوگیری از تبدیل فرصتها به تهدیدها

          شغل های مرتبط با رشته حسابداری کدامند؟

 

بازار کار رشته حسابداری در زمینه های ذیر است:

-1کارمند امور مالی ادارات
-  2 
کارمند امور مالیاتی
- 3
کارپرداز ادارات و شرکتها                                                                                                         4  حسابداریمالی و صنعتی
-5 
مسئول رسیدگی و صدور اسناد
-6  
تصدی اعتبارات
 -7 
تحویلدار بانک
  -8
حسابدار و جمعدار اموال ادارات و ارگانها

    

درپایان گزارش اجمالی از بررسی ومشاهده عملکرد یک شرکت   درقالب چند سوال ارائه می شود.

نوع حسابداری و نام نرم افزارهای مورد استفاده ؟

dosو 1100         حسابداری دولتی.نرم افزارهای   باز    

تعداد افراد شاغل در بخش حسابداری چند نفرند؟ همراه با تحصیلات وسابقه کار؟

یازده نفر

عامل ذیحساب و کارشناس مسئول حسابداری اقای حسین اشوری تحصیلات لیساتس 27سال سابقه کار

کارشناس حسابداری وصدور چک واسناد اقای حمید ایزدی تحصیلات لیسانس 17سال سابقه کار

انجام کارهای حقوقی فاطمه یوسف زاده فوق دیپلم 15سال سابقه کار

انجام کارهای صدور ضمانت معصومه غایب فوق دیپلم10 سال سابقه کار

نحوه محاسبه حقوق و دستمزد؟

بااستفاده از نرم افزارهایی که در سیستم حسابداری تعریف شده است ونرم افزار های باز1100

واحد هایی که با واحد حسابداری بیشتر در تعاملندکدامند؟

کارگزینی -بازنشستگی کشوری-بانکها- دادگاهها

سال مالی موسسه چند ماهه است؟

ماهه12

                                             0214                                           

نويسنده : عاطفه مولوی

این کاربر 1 مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.