یکشنبه, 16 ارديبهشت 1403

 



شعار روز جهاني بهداشت

 

gpj-61

 

دكتر تهراني دوست، با اشاره به شعار روز جهاني بهداشت؛ فشار خون را جدي بگيريم گفت: خوشبختانه هفته سلامت در سال 92  كه 18 فروردين ماه است با شعار فشارخون را جدي بگيريم شروع خواهد شد.
وي افزود: فشار خون اگر چه به عنوان يك بيماري ممكن است تلقي نشود؛  اما مي تواند به صورت علامتي باشد براي روز يك سري از بيماريها؛ فشار خون مشكلي است كه در ارتباط با بيماريهاي قلبي عروقي و بيماريهاي كليوي در درجه اول مورد توجه قرار مي گيرد و بيماراني كه مبتلا به اين مشكل هستند تحت نظر همكاران قرار خواهند گرفت و بررسي و درمان هاي لازم خواهد شد.
رييس بيمارستان روزبه اظهار داشت: افزايش فشارخون را مي توان از ديد ديگري مورد توجه قرار داد  يعني از ديد رواني و روان تني؛  واقيعت اين است كه افزايش فشار خون يك مشكل روان تني به حساب مي‌آيد و در كتابهاي داخلي و روان پزشكي تاثير عوامل رواني را در بروز فشارخون متذكر شده اند.
وي سخنان خود را ادامه داد و گفت: فشارخون به طور طبيعي در همه افراد تا حدي وجود دارد و گاهي اوقات از حد طبيعي خارج شده و مي‌تواند آسيب‌زا و خطرساز باشد؛ يكي از عواملي كه در شكل‌ گيري و تشكيل افزايش فشار خون تاثير گذار است استرس‌هاي رواني است كه مطالعات نشان داده است كه استرسهاي رواني در افزايش فشار خون تاثيرگذار است.
دكتر تهراني دوست اظهار داشت: استرس هاي حاد فشار رواني را بر فرد ايجاد مي‌كند كه اين فشار رواني تغييرات فيزيولوژيك را در بدن ايجاد مي كند كه باعث بالا رفتن موادي درخون خواهد شد كه اين مواد مي تواند افزايش فشارخون را به صورت لحظه‌اي به دنبال داشته باشد كه خيلي از افراد تجربه كرده اند و در مواقعي كه استرس حاد دارند ممكن است كه فشارخون فرد را اندازه گيري كنند كه اگر بالا باشد پايدار نيست.
وي تاكيد كرد، ما موقعي به فرد مي گويم دچار افزايش فشار خون است كه در روزهاي متعدد فشار خونش از حد معمول بالا‌تر رفته باشد.
همچنين، عامل ديگري كه در اين بخش تاثيرگذار است استرسهاي مزمن است كه اين استرس‌هاي مزمن شكل‌هاي مختلفي دارد؛ استرس بيروني كه ممكن است به فرد وارد شود مانند استرس‌هايي در محيط كار كه دائم در تنش باشد و يا كار نگران كننده و پرمشغله‌اي دارد و گاهي تنش‌هاي بين افراد چه در محيط كار و يا در محيط زندگي كه جزيي از استرس مزمن تلقي مي شود.
وي افزود: استرسها با توجه به تاثيراتي كه روي تغييرات مواد بدن ايجاد مي كنند به صورت مزمن ممكن است اين تاثيرات روي فشار خون اثر گذار باشد يعني در افرادي كه در معرض استرس‌هاي مزمن هستند ابتلا به بالا رفتن فشارخون زيادتر است.
دكتر تهراني دوست با بيان اينكه از نظر علم روانپزشكي فقط عوامل محيط نيست كه روي تاثير استرس نقش دارد افزود: بلكه عوامل دروني خود فرد هم نقش دارد افزود: كساني كه استرس پذير هستند و اضطراب و نگراني بيشتري دارند اين افراد در مواجهه با استرس‌ها و عوامل بيروني معمولا آسيب پذيري بيشتري دارند چون پاسخ هاي رواني و پاسخ هاي جسمي اينها به استرس بيشتر است و مطالعات نشان داده است دراين افراد كه حساسيت بالايي نسبت به عوامل محيطي دارند احتمال افزايش فشار خون در اينها بيشتر است و احتمالاً تشديد افزاش فشارخون در اين افراد بيشتر خواهد بود.
همچنين، مطالعات نشان داده كه استرس مزمن مي‌‌ تواند تغييراتي را در چربي‌هايي كه در خون وجود دارد بوجود آورد كه به نام چربي هاي مضر است كه در رگها رسوب مي كند و مي تواند باعث افزايش خون و ديگر ناراحتهاي قلبي و كليوي شود.
وي گفت: افرادي كه در معرض استرس بيشتري هستند و شخصيتهايي كه بيشتر نگران مسائل محيطي هستند؛ چربي هاي مضر در آنها بالارفته و چربيهاي مفيد كمتر مي شود و اين امر باعث افزايش ضخامت جدار عروق خوني مي شود و همين عامل در بروز افزايش فشار خون نقش خواهد داشت.
رييس بيمارستان روزبه افزود: براي كنترل فشارخون در طب داخلي راهكارهاي متعددي وجود دارد و تاثير قابل توجهي داشته ولي با توجه به اينكه پرفشاري خون در بروز استرسها و نحوه واكنش بدن به استرسها نقش دارد؛ توصيه مي‌شود علاوه بر درماني‌هاي رايج طبي براي پرفشاري خون از درمانهاي روانشناختي هم كمك بگيريم.
دكتر تهراني دوست بيان داشت، در عين حال درمانهاي روان شناختي روي افكار منفي فرد تاثيرگذار است. افرادي كه دچار افكار منفي هستند در همه چيز فقط نكات منفي آن را مشاهده مي كنند و به ذهن مي سپارند و اين افراد بيشتر در معرض استرس خواهند بود و آسيب پذيري بيشتري را خواهند داشت. درمانهايي است كه اين افكار منفي را كمتر كند و كمك كند تت فرد با ديد مثبت به زندگي و محيط اطراف خود نگاه كند مي تواند جلوي فشار خون بالا را بگيرد. 
وي گفت: برخي درمان هاي رفتاري وجود دارد مثل بيوفيدبك كه در واقع با استفاده از اين روش فرد مي‌تواند روي فشارخونش كنترل داشته باشد. افراد با كم كردن استرس‌ها مي‌توانند تمرين كنند كه چطور فشار خون خودشان را كنترل كنند و به حد مطلوب برسانند.
وي با توجه به مطالب فوق افزود: روشهايي مثل آرام سازي يا ريلكسيشن در مواقعي كه فرد در معرض استرس هاي ناگهاني قرار مي گيرد؛ به فرد آموزش داده مي شود كه چطور بدن خود را آرام بكند؛ با اين فرضيه كه ما در استرس عضلاتمان منقبض مي‌شود وبا انقباض عضلات؛ عروق خوني منقبض شده و باعث بالا رفتن فشار خون مي‌شود و اگر فرد در چنين شرايطي خود را آرام بكند كه چطور بدن خودش را در حالات انبساط نگه دارد و اجازه ندهد كه با انقباض؛ فشارخونش بالا برود اين كار مي تواند كمك زيادي به سلامتي شخص بكند. 
دكتر تهراني دوست اظهار داشت، با توجه به مطالعاتي كه صورت گرفته در مراكز درماني مجهز روي پرفشاري خون كار مي‌كنند علاوه بر درمانهاي رايج، استفاده از درمان روانپزشكي هم معمول است و هميشه در تيم درمان يك روانپزشك و يا روانشناس باليني كارآزموده وجو دارد كه بتواند از اين روشهاي درماني به تناسب خودش استفاده كند و در كنار درمانهاي طبي كمك قابل توجهي را به تاثير درمانها داشته باشد.
وي در ادامه سخنان خود گفت: گاهي درمانهاي طبي با شكست مواجه مي‌شود ولي اگر در كنار اين درمانها به درمان رواني فرد توجه بكنيم ممكن است تعداد داروهاي مصرفي كاهش پيدا كند و فرد با شيوه ديگر استرس و پرفشاري خون خود را كنترل كند و مشكلش كمتر شود.
رييس بيمارستان روزبه افزود: پرفشاري خون يكي از مشكلات طبي است كه ارتباط مستقيم با استرس هاي رواني دارد به خصوص استرس هاي رواني مزمن و ارتباط مستقيم با شيوه برخورد با استرس ها را دارد؛ كه مربوط به شخصيت فرد مي شود.
وي در پايان خاطر نشان كرد، براي مقابله با فشارخون بالا  بايد به افراد شيوه صحيح مواجهه با استرس را ياد بدهيم كه بتوانند در مواجهه با استرس هاي مزمن خودشان را كنترل كنند. اگر بخواهيم درماني را براي پرفشاري خون داشته باشيم بهتر اين است كه در كنار درمانهاي طبي از درمانهاي رواني كمك بگيريم كه در نهايت فرد با استرس كمتر مي تواند پرفشاري خون خودش را كنترل بكند

نويسنده :

این کاربر مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.