یکشنبه, 16 ارديبهشت 1403

 



مراسم افتتاحيه كنگره اخلاق پزشكي

 

 

كنگره اخلاق پزشكي

 

2001

 

 

مراسم افتتاحيه اين كنگره روز پنجشنبه 3 اسفند 91 با حضور دكتر لاريجاني، رييس مركز تحقيقات اخلاق پزشكي و رييس كنگره، دكتر مرندي، رييس فرهنگستان علوم پزشكي كشور، حجت الاسلام والمسلمين دكتر عيسي‌زاده، مسئول نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه، جهان تاويلا نماينده سازمان جهاني سلامت در جمهوري اسلامي ايران  و جمعي از گروه‌هاي پزشكي مرتبط برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم دكتر كيارش آرامش، دبير علمي سومين كنگره ساليانه اخلاق پزشكي ضمن خيرمقدم به شركت كنندگان كنگره گزارشي از روند اجرايي منتهي به اين كنگره را ارائه كرد و گفت: كنگره ساليانه  اخلاق پزشكي و همچنين كنگره بين المللي اخلاق پزشكي ايران پيش از اين از طرف مركز تحقيقات اخلاق پزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران با همكاري مراكز علمي مختلف كشور برگزار شد و بنا براين شد كه سومين كنگره برگزار نيز شود. ما نيز در گفت‌وگويي كه با همكاران معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي داشتيم موضوع مهم اخلاق در اخلاق سلامت باروري را به عنوان محور همايش براي كنگره انتخاب كرديم.
وي افزود: از ابتداي سال كار اجرايي شروع شد و سايت طراحي و فراخوان و دعوت از صاحب نظران اين حوزه در سراسر كشور انجام شد كه در مهلت مقرر بيش از 300 چكيده مقاله رسيده و ما توانستيم 43 سخنراني را انتخاب كنيم. البته سخنراني هاي ديگر در محور اخلاق در آموزش نيز انجام خواهد شد كه روز سوم خواهد بود.
دكتر ارامش با بيان اينكه در بين چكيده هاي مقاله هاي رسيده كارهايي با كيفيت خيلي خوب وجود داشت اضافه كرد: ما به علت محدوديت زمان و برگزاري كنگره در دو سالن مجبور شديم حدود 70 چكيده را به عنوان پوستر ارائه كنيم..
وي با بيان اينكه قرار بود كنگره به صورت بين المللي برگزار شود امادر روزهاي مقرر شد به صورت كشوري برگزار شودافزود: البته مهمان‌هايي از كشورهاي مختلف از جمله كشورهاي انگليس، مالزي، سوريه، تونس و كشورهاي ديگر به اين كنگره دعوت شده اند و اگر در برخي پوسترها و با در سايت از عبارت بين المللي استفاده شده عذرخواهي مي كنم.
در ادامه دكتر مرندي با تسليت رحلت حضرت معصومه(س)  و با بيان اين كلام از معصوم كه  نعمتان مجهولتان الصحه و الامان افزود: اين جمله ارزش بالاي سلامت و ارزش امنيت را نشان مي دهد. ما در زمينه سلامت فقط با سلامت فرد سروكارنداريم بلكه با خيلي از ويژگي‌هاي خانوادگي، خلقي، رفتاري و روابط دروني و همه چيزهايي كه شايد غير از خود فرد كس ديگري نمي داند وقوف پيدا مي كنيم بنابراين امنيت اخلاقي هم اهميت بيشتري پيدا مي كند.
وي با بيان اينكه توسعه علم و فناوري، پيچيدگي‌هاي انسان را نيز افزايش داده است گفت: شايد در گذشته ما سلامت را فقط بيمار نبودن تصور مي كرديم و شايد هنوز هم روي بيماري و درمان تكيه مي كنيم در حالي كه تعريف سلامت گستردگي بيشتري پيدا كرده و بيمار نبودن تنها جزءكوچكي از آن است و منظور از سلامت همان سلامت جسم، روان، رفاه اجتماعي و معنوي است و انتظار ما هم از گروه پزشكي اين است كه سلامت را دراين قالب ببيند.
دكتر مرندي با بيان اينكه هيچ حرفه اي غير از غير حرفه ما مسئول سلامت جامعه نيست افزود: اينكه وقتي يك فردي بيمار مي شود آن را درمان كنيم اين كار بسيار كوچك ماست. وقتي كسي بيمار مي شود يعني اينكه ما درامر سلامت شكست خورده ايم زيرا در اثر غفلت ما مريض شده است. ما او را فقط درمان مي‌كنيم بدون آنكه سطح سلامت او را ارتقا داده باشيم.
وي با تاكيد بر اينكه گروه پزشكي در مقابل كل سلامت و جامعيت سلامت مسئول است، سلامت را يك حق همگاني دانست و گفت: به جز ابعاد اسلامي اين موضوع، در قانون اساسي كشور نيز سلامت حق همگاني دانسته شده بنابراين ما كه صاحبان اين حرفه هستيم بايد اين حق را به هر طريق ممكن تامين كنيم و در آن نقش داشته باشيم.
وي با تاكيد براينكه ما فقط مسئول درمان كردن مردم نيستيم بلكه مسئول بهداشت، پيشگيري، ارتقاي سلامت و آموزش بيمار هم هستيم گفت: فقط نسخه نوشتن حتي اگر موثر هم باشد بدون آموزش بيمار بسيار ناقص است زيرا اگر اين آموزش ها را ديده بود شايد بيمار نمي شد و يا اگر پس از بيماري آموزش ديده بود دوباره بيمار نمي شد و به ما مراجعه نمي كرد.
دكتر مرندي سواد سلامت و آموزش بهداشت را مهمترين عامل براي تامين و حفظ و ارتقاي سلامت دانست و گفت: مردم علم تامين سلامت خودشان را ندارند بنابراين بالا بردن سطح سلامت و آموزش آنان وظيفه همه ماست كه البته ما خودمان را در قالب كوچكتر ابعاد بيولو‍يكي و زيستي سلامت حبس كرده ايم .و سلامت را فقط در قالب همين ها مي بينيم.
وي سلامت معنوي را محاط بر همه ابعاد سلامت انسان عنوان كرد و گفت: ببينيد كه ما چقدر از معنويات را ياد مي گيريم و چقدر به مردم آموزش مي دهيم آنهم در كشوري كه بايد سراسرش معنويت باشد.
دكتر مرندي با بيان اينكه ما در بعد معنوي اخلاق پزشكي غفلت كرده ايم گفت: همين بيماري‌هاي غيرواگير كه بهمن وار به جامعه ما را تهديد مي كند و در كشورهاي ديگر در حال توسعه مي بينيم به طور عمده به عوامل اجتماعي سلامت  برمي گردد. اگر مابه جاي درست كردن بيمارستان و بخش هاي مجهز قلب و درمان سرطان به سبك زندگي مردم توجه مي كرديم وضع مان بهتر بود.
وي در ادامه با بيان اينكه ما حتي در آموزش مسئولان كشور هم غفلت كرده ايم افزود: وقتي كه قانون مبارزه با دخانيات تصويب مي شود دولت دخانياتش را مي چسبد و قليانش را نگه را مي دارد كه اين نشان مي دهد ما حتي در آموزش مسئولان هم كوتاهي كرده ايم
دكتر مرندي با بيان اينكه حيف است كه تمركز ما در اخلاق پزشكي فقط به درمان باشد، يكي ديگر از غفلت‌ها را در زمينه آموزش مسائل جنسي عنوان كرد و با اشاره به وجود 8 ميليون جوان در سن ازدواج گفت: بدون توجه به اين طيف زمينه آرامش دروني فراهم نمي شود و خطرات بسياري از بيماري گرفته تا جرم و جنايت را افزايش مي دهد. اگر چه همواره نگراني و حساسيت ها دراين موضوع زياد است اما غفلت از ان گناهي بالاتر است. بخشي از سلامت معنوي علاوه بر روحانيون كه در جايگاه خودشان تلاش مي كنند بر عهده ما كه مسئول سلامت جامعه هستيم نيز هست.
وي در پايان گفت: اين پيام را در آخر مي خواهم بدهم كه خودمان را در قالب درمان محدود نكنيم زيرا در اخلاق پزشكي ما در مقابل 75 ميليون ايراني و 7 ميليارد انسان در جهان مسئول هستيم.
در ادامه جهان طويلا نماينده سازمان جهاني بهداشت در ايران پيام علا الدين العوان، رييس منطقه اي سازمان جهاني بهداشت را خواند.
دكتر لاريجاني سخنران بعدي اين همايش ضمن قدرداني از برگزاركنندگان اين همايش، بحث اخلاق را يكي از بحث هاي محوري در توسعه همه كشورها دانست و با تاكيد براينكه اخلاق در حوزه سلامت هم جايگاه ويژه اي دارد و در وزارت بهداشت كشور بحث چگونگي پرداختن به اين موضوع يكي از بحث هاي مهم است افزود: علت اهميت آن اين است كه بحث هاي اخلاقي ما از صحنه نظري به تصميمي گيري‌هاي صحنه عمل مي رسد و ما در مواردي مثل تشخيص قبل از زايمان و تشخيص ژنتيكي بايد بفهميم كه چه كار مي‌خواهيم بكنيم.
وي افزود: خيلي مهم است كه تصميم بگيريم كه سقط جنين انجام دهيم يا نه زيرا ما انسانيت ( انسان بودن ) را براي جنين قائل هستيم. اين مساله اهميت زيادي دارد كه بدانيم آيا مي توانيم سقط را قبل از سه ماهگي براي يك هدف پزشكي انجام دهيم يا خير. از طرف ديگر ما بودجه هاي محدودي داريم و تصميم بر اينكه ما چقدر از تكنولو‍ژي‌هاي مختلف براي مادري كه باردار نمي شود مي توانيم استفاده كنيم و در بحث برنامه ريزي براي تخصيص منابع براي اهداف خاص چگونه مي توانيم آن را تقسيم كنيم.
دكتر لاريجاني با بيان اينكه يكي از مباحثي كه بر مباحث اخلاق پزشكي سايه مي اندازد بحث تخصيص منابع در حوزه خاص است افزود: يكي از مطالب مهم ديگر مباحثي است كه كاملا به فرهنگ آن كشور رابطه داردو ما نمي توانيم بحث هاي اخلاق پزشكي را جداي از بحث هاي فرهنگي آن كشور ببينيم و تصميم‌گيري كنيم. در كشور ما هم اين بحث در تصميم گيري ها وجود دارد كه بايد براي آن فكري كرد.
وي با بيان اينكه برخي بحث ها در اين زمينه بحث هاي تمدني، فكري، فرهنگي است و برخي اجتماعي است و برخي زمينه هاي فكري در خصوص حيات و ممات پس از مرگ هم در آن تاثيرگذار است اضافه كرد: وقتي ما قائل به معاد هستيم كه پيام همه انبيا هم هست. نگاه ما به تصميم گيري و درد و رنجي كه درانتهاي حيات دارد متفاوت است و در تصميم گيري ها گاهي بايد ايثار كنيم براي اينكه بتوانيم زندگي مردم را تامين كنيم.
وي يكي ديگر از مسائل مطرح در معارف اسلامي را مصلحت و آن را نيز در تصميم گيري تاثيرگذار دانست و گفت: اين سوال مطرح است كه يك جنين كه دچار مشكلات جدي است و اگر ما آن را نگه داريم مي‌تواند براي خودش درد و رنج ايجاد كند و كشور را دچار آسيب كند آيا مي توانيم از اين قانون استفاده كنيم و جنين را سقط كنيم.
وي با تاكيد براينكه ما اصولي داريم كه مي توانند بر مباحث اخلاق پزشكي سايه بيندازد خاطر نشان كرد: در چالش با بحث هاي جديدي كه مطرح است  ميتوانيم راه جديد را انتخاب كنيم و جايگاه فتوا و اجتهاد نيز در همين مباحث است. ضمن اينكه برخي قوانين مصوب مجلس و گايدلاين هايي هم دراين زمنيه در مركز تحقيقات اخلاق پزشكي وجود دارد .
در دو سخنراني ديگر افتتاحيه هم دكتر مطلق مدير كل جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت و سودابه  احمدزاده معاون صندوق جمعيت سازمان ملل متحد به نمايندگي از هولكي اوز در بخش پاياني افتتاحيه سخنراني كردند.

نويسنده :

این کاربر مطلب منتشر شده دارد.

به منظور درج نظر برای این مطلب، با نام کاربری و رمز عبور خود، وارد سایت شوید.