شنبه, 15 ارديبهشت 1403

 



موضوع: نگاهی ازدریچه کار بینی به دنیای نشر

نگاهی ازدریچه کار بینی به دنیای نشر 4 سال 3 ماه ago #118827

نگاهی ازدریچه کار بینی به دنیای دانشگاه
امروزه تقریبا هر فردی اگر نتوانیم بگوییم همه ، می توانیم ادعا کنیم که بیشتر افراد چه به صورت رسمی و چه بصورت غیر رسمی تجربه آموزش را داشته و در بیشتر کشورهای جهان یادگیری رسمی نیز هم چون یادگیری زبان مادری به عنوان یک اصل مطرح است که به ناچار به عنوان یک نقش مسلط درجامعه مطرح شده است . برخی از کشورهای جهان اکنون دیگر به نیروی انسانی متخصص به عنوان سرمایه واقعی کشور خود می نگرند و رشد و توسعه را بدون این سرمایه امکان پذیر نمی دانند وتبدیل نیروی انسانی خود به یک نیروی متخصص مولد را هدف اصلی خود قلمداد کرده و در راستای این هدف حرکت می نماید . بنابراین در بسیاری از کشورهای جهان آموزش همگانی به عنوان یک اصل به صورت اجباری شده و به نظر می رسد هرچه که جهان به سوی جلوتر حرکت می کند آموزش های تخصصی که در دانشگاه به ثمر می نشیند نیز اهمیت بیشتری می یابند .
برای اینکه دانشجویان بر اساس شرایط علمی روز پرورش یابند و کیفیت علمی آنان آن چنان باشد که بتوانند نیاز های جامعه را برآورده نمایند یکی از مهمترین و شاید مهمترین ابزار در این راه نیروی انسانی هستند که آنها را پرورش می دهند که اصطلاحا این نیرو را استاد می گویند.
. اگر اساتید از کیفیت خوبی برای نشر برخوردار نباشند نمی توان گفت که دانشجویان و متخصینی با کیفیت مورد نیاز جامعه تربیت نمایند. بنابراین نیازمند است که ارزیابی دقیق و مناسبی برای معیارهای یک استاد خوب در نظر گرفته شود . که مهمترین آن روش تدریس و به روز بودن استاد می باشد .
آدام اسمیت اقتصاددان بریتانیایی از این بین عامل انسانی را مهمتر می داند و در کتاب ثروت ملل خود یک فرد آموزش دیده را با ماشین های گران قیمت مقایسه می کند . و معتقد است که انسان های آموزش دیده از اهمیت فوق العاده ای در پیشرفت یک جامعه برخوردار هستند .
از دهه 1950 موجی در جهان راه افتاد که شعار اصلی آن اهمیت دادن به آموزش و پرورش انسان های است که می توانند به نحو احسن بتوانند با تخصص و علم خود جامعه را بسوی توسعه هر چه بیشتر پیش ببرند بالا بردن کیفیت آموزشی یکی از اقداماتی است که دانشگاه برای رسیدن به این هدف یعنی آموزش به شکل مطلوب می تواند انجام دهد .برای بالا بردن کیفیت آموزشی در دانشگاها علاوه بر امکانات فیزیکی هم چون فضای مناسب آموزشی ، وسایل کمک آموزشی ، آزمایشگاهای مجهز و به عامل مهمتری نیاز است و آن عامل وجود استادان مجرب و با دانش و کارامد می باشد .
در همین راستا در درس کاربینی دانشجویان علمی کاربردی واحد 13 استاد سالاریان در سمینار و نمایشگاهی در محل دائمی نمایشگاه تهران حضور رسانند. که در زیر قیمت های از این سمینار و نمایشگاه را توضیح خواهم داد :

نخستین جشنواره ملی نشر دانشگاهی و با هدف آینده نگری نشر دانشگاهی در سالن vip خلیج فارس نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار گردید. این نشست که با حضور شخصیت ها، اندیشمندان و همچنین بسیاری دانشجویان وصاحبنظران در حوزه فرهنگ و چاپ ونشر برگزار گردید.
در ابتدای این مراسم سخنران ضمن اشاره و یادآوری قوانین کپی رایت در کشورهایی مانند آمریکا وانگلیس، اشاراتی به قانون و نظام حق مؤلف در ایران داشته که عدم اجرای همین قانون نصفه و نیمه را هم یک ایراد دانست ایشان در ادامه بر لزوم ایجاد نظام حقوقی و حق مولف تاکید نموده تا در بستر آن ناشران بتوانند براحتی کار کنند. در حال حاضر بیشتر قوانین بر ناشران است ولی مولف کار دیگری صورت می دهد.
در ادامه دکتر سلگی از پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات نیز سخنانی پیرامون عدم نظارت و مداخله بر امور فرهنگی و ضوابط آن داشته و گفتند : هنوز بیم هایی در حوزه ممیزه و واگذاری بخشی از آن نیز به خود ناشرین وجود دارد. هنوز نقدهایی در خصوص اصناف و وظایف آن در حوزه نظارت مشخص نیست.
هنوز دغدغه ها و ولنگاری هایی در مبحث نشر الکترونیک موجود است. در سنوات اخیر پارک های علم وفناوری اقدامات خوبی در حوزه نشر الکترونیک داشته اند. همکاری خوبی درخصوص نشر الکترونیک با وزارت عتف ایجاد شده که خبرهای خوش آن در آینده منتشر خواهد شد.
پیشنهاد ضوابط نشر در مجلس در حال بررسی اولیه و تصویب است که باید تسریع گردد.
قانون مولفان و... کنونی مربوط به سال 48 بوده و نیاز به چکشکاری اساسی دارد. طبق آن قانون که فقط مر بوط به آن دوران بود، به تخلف مولف فکر نشده است. بحث کپی پایان نامه ها و تألیفات جعلی و دزدی براحتی انجام می شود که در قانون قبلی تصمیم درستی در مورد آن گرفته نشده است.
در ادامه مجری مراسم اشاراتی به مشکلات کنونی در حوزه چاپ و نشر داشتند و پس از ایشان نیز دکتر نعمت آله فاضلی از اساتید و رئیس محترم پژوهشگاه علوم انسانی به بیان دغدغه ها و مشکلات در این حوزه پرداختند. ایشان در همین رابطه فرمودند :
مشکلات کنونی در ایران عمدتا در حوزه وزارت علوم کنونی است. مشکل اصلی از جایی شروع شد که بحث فرهنگ از وزارت آموزش عالی حذف شده و به حاشیه رفت. وزارت علوم کنونی مدرک محور شده است. در حال حاضر دانشگاه‌های ما موفقیت محور شده اند در حالیکه می بایست کمال محور باشند. چیزی که در سنوات اخیر نمی بینیم.
دکتر فاضلی اشاراتی هم به ترجمه کتاب دکتر نیوپست من داشته و بخش هایی از آن را مورد بررسی و بحث قرار داد. دکتر نیوپست من در کتاب معروفش می نویسد : هژمونی قدرت آمریکا از طریق افزایش قدرت نظامی نبوده، از طریق فرهنگ سازی و پس از انقلاب نشر وکتاب به اوج رسید.
نویسنده در کتابش استناد خود را به تعدد و ارائه آماری مفصل از کتب چاپ شده، تعداد مراکز فرهنگی، روایت خانه ها، و رتبه و بالا بودن سطه فرهنگی جامعه آن وقت آمریکا داشته است....
بازدید از نمایشگاه
در ادامه دانشجویان به همراه تعدادی از اساتید از غرفه جامع علمی کاربردی واقع در نمایشگاه بازدید به عمل آوردند و در همین غرفه دکتر محمدحسين موسي زاده مديرکل دفتر پژوهش و فناوري دانشگاه جامع علمي کاربردي ‏
ضمن خير مقدم به دانشجويان واحد 13 و آرزوي موفقيت برايشان، از اعلام آمادگي خود و مجموعه معاونت خود جهت پشتيباني واستقبال از طرح هاي پژوهشي دانشجويي سخن به ميان آورده و اعلام نمودند که سايت معاونت نيز پذيراي نظرات و پيشنهادات و طرح هاي دانشجويان در حوزه هاي مختلف مي باشد‎.‎
و در ادامه بازدید پس از عکس های یادگاری برای خرید کتاب وارد سالن 25 شده ایم که استقبال کم مردم بسیار به چشم می خورد .
پيوست:
مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.