چهارشنبه, 19 ارديبهشت 1403

 



موضوع: تهدیدات شبکه های اجتماعی

تهدیدات شبکه های اجتماعی 9 سال 11 ماه ago #86045

شبکه‌های اجتماعی علاوه بر مزایا و فرصت‌های بسیاری که در اختیار استفاده کنندگان قرار می دهد دارای تهدیداتی نیز می باشد که در ذیل به مواردی اشاره می‌گردد:
فراگیرسازی گسترده و تسهیل دسترسی (برآورد چهار میلیونی ایرانی‌ها در وی چت)
پایین آمدن سن استفاده تا حد دبیرستان و راهنمایی (که در سن استقلال‌خواهی و گرایش به گروه شدن با همسالان موجب وابستگی و جذب سریع به گروه های مختلف را دارد و در شرایط آزاد بدون ایجاد پشتوانه و زمینه‌های لازم ظرفیت جذب به رفتارهای پرخطر، گروه های آسیب‌زا، گروهک‌های ضد انقلاب و... را به همراه دارد کاری که پیش از آن احتیاج به هزینه انسانی و مالی زیاد مثلاً در قالب بعضی سازمان‌های دانش‌آموزی داشت،
ایجاد امکان ارتباط حقیقی وصل شدن افراد به هم (متضمن دوستی‌های خیابانی و مجازی، جذب حقیقی به گروه‌های آسیب زا و ضد دین و ضدانقلاب که دسترسی به آن‌ها و مکان‌یابی شان به شدت و با یک تکان گوشی آسان می‌شود و شبکه سازمان یافته نظام سلطه و گروه های معاند سیاسی و مفسد اخلاقی و ضد دین فرصت فراگیرسازی و دسترسی می‌یابند(در برابر گروههای مذهبی و انقلابی سازمان‌یافتگی و شبکه تولید محتوا ندارند).
نبودن امکان فیلترینگ بر اساس داده ها (content filtering)در شرایط فعلی در کشور که موجب می‌شود ما به فیلترکردن همه یا هیچ برسیم.
سیطره زندگی مجازی بر زندگی حقیقی و تسری آن به تمام زندگی فرد با وصل شدن شبکه مجازی به تلفن همراه (این ارتباط پیش از این با پیامک و شبکه های مجازی وجود داشت و در شرایط جدید تشدید شده است، از عوارض آن، بیرون کشیده شدن فرد از ارتباطات حقیقی و ایجاد هویت جدید برای او در فضای مجازی است که در شرایط حداکثری جدای از آسیب های کنده شدن از محیط جقیقی بعضاً در مذهبیترین و انقلابیترین خانواده ها تغییر کلی بینشی و گرایشی را فراهم آورده است).
ایجاد زمینه رصد دقیق وضعیت فکری، فرهنگی و سیاسی آحاد افراد و یا برآیند عمومی از وضعیت داخلی کشور که برای کشورهای بیگانه پیش از این احتیاج به هزینه های بسیار انسانی و مالی از طریق سیستم های جاسوسی، سفارت خانه ها و موسسات نظرسنجی داشت.

- پیامدهای منفی شبکه های اجتماعی

1.‌ شکل گیری و ترویج سریع شایعات و اخبار کذب
به علت عدم امکان شناسایی هویت واقعی اعضا و نیز عدم امکان کنترل محتوای تولید شده توسط کاربران شبکه های اجتماعی، یکی از مهم ترین پیامدهای منفی این شبکه ها، شکل گیری و ترویج سریع شایعات و اخبار کذبی خواهد بود که توسط برخی از اعضای این شبکه ها و با اهداف خاص و غالباً سیاسی منتشر می شود.

2.‌ تبلیغات ضد دینی و القاي شبهات
در شبکه های اجتماعی اینترنتی نیز مانند سایر رسانه ها، افراد و گروه های مغرض با اهداف از پیش تعیین شده و با شیوه های مخصوص، اقدام به تبلیغات ضد دینی و حمله به اعتقادات مذهبی می نمایند. گاه پس از تحقیق و ریشه یابی درمی یابیم که هدف اصلی گردانندگان برخی از این شبکه ها، دین زدایی و حمله به مقدسات بوده است.

3.‌ نقض حریم خصوصی افراد
معمولاً شبکه های اجتماعی ابزارها و امکاناتی را در اختیار کاربران خود قرار می دهند تا آنها بتوانند تصاویر و ویدئوهای خويش را در صفحه شخصی خود قرار دهند. همین طور، کاربران می توانند اطلاعات شخصی خود را نیز در اين شبكه‌ها قرار دهند.
در اغلب شبکه های اجتماعی، برای حفظ حریم خصوصی افراد راه کارهایی ارائه شده است؛ برای مثال، دسترسی به تصاویر و اطلاعات را با توجه به درخواست کاربر محدود می نمایند و یا اجازه مشاهده پروفایل کاربر را به هر کسی نمی دهند؛ ولی این راه ها کافی نیستند. مشکلاتی از قبیل ساخت پروفایل های تقلبی در شبکه های اجتماعی و عدم امکان کنترل آنها به دلیل حجم بالای این هرزنامه‌ها، باعث مي‌شود كه افرادی با پروفایل‌های تقلبی به شبکه های اجتماعی وارد شوند و با ورود به حریم‌های خصوصی افراد مورد نظر، تصاویر و اطلاعات آنها را به سرقت برده و شروع به پخش تصاویر در اینترنت كنند.

4.‌ انزوا و دور ماندن از محیط های واقعی اجتماع
جامعه مجازی، هیچ وقت جایگزین جامعه واقعی نخواهد گردید؛ بلکه به عنوان تسهیل کننده تجارب اجتماعی عمل خواهد كرد. تسهیلات ارتباطی به ما امکان می‌دهد تا در سطح جهانی و از راه دور به شیوه‌ای جدید با اجتماعاتی كه منافع مشتركی داریم، بپیوندیم. در نتیجه، با پیوستن به این «اجتماعات از راه دور» قادر خواهیم بود تا در دنیای واقعی نیز روابط اجتماعی بهتری با همسایگان، همکاران و سایر شهروندان جامعه واقعی برقرار سازیم.

5.‌ تأثیرات منفیِ رفتاری
هر شبکه اجتماعی فرهنگ ارتباطاتی خاص خود را دارد، یعنی منش و گفتار مخصوص و منحصر به فردي را برای خود برگزیده است. البته می‌توان شبکه هایی را یافت که فرهنگ ارتباطاتی تقلیدی برای خود برگزیده اند. فرد با عضویت در هر شبکه اجتماعی درگیر نوع خاصی از فرهنگ ارتباطاتی می‌شود که شامل: برخورد، تکيه کلام، اصطلاحات مخصوص، رفتار، تیپ شخصیتی و ظاهری و... است. بدون تردید، میزان تأثیرپذیری فرد از این محیط، صفر مطلق نخواهد بود. پس هر شبکه اجتماعی، هویت مطلوب خود را ترویج می‌کند.
مثلاً در سایت هایی مثل فیس بوک و فرندفید و تويیتر، کاربر در کنار اینکه عضو جامعه بزرگ پايگاه مورد نظر است، در گروه و شبکه های اجتماعی کوچک‌تری نیز عضو می شود. هر کدام از این گروه ها وابستگی خاص خود را دارند و به تبع، فرهنگ ارتباطاتی مخصوص. پس فرد در تأثیرپذیری از فرهنگ ارتباطاتی این گروه ها بر خود لازم می بیند که هویت ارتباطاتی خود، يعني سبک و هویت کنش های کلی خويش در ارتباط با دیگران را تغییر دهد؛ هر چند این تغییر هویت موقت و محدود به زمان و مکان خاصی باشد؛ ولی بدون تردید در هویت واقعی فرد بی‌تأثیر نخواهد بود و به‌ طور کلی، همه اجزای یک شبکه اجتماعی که فرد با آن در تعامل است، در ضمیر ناخود آگاه فرد تاثیر می گذارد. هویت ارتباطاتی فرد نیز چیزی نیست که به ضمیر ناخودآگاه مرتبط نباشد.

-‌ نتیجه‌گيري
در کنار همه آثار مثبت شبکه های اجتماعی مجازی، تصور برخی از پیامدهای منفی آنها و چالش هایی که ایجاد نموده اند، امری بدیهی است. آنچه مسلّم است اینکه به جای برخورد سلبی با این پدیده نوین، بررسی و ریشه یابی مشکلات و پیامدهای منفی ناشی از آن و در پیش گرفتن راه های اصلاحی، قطعاً نتایج بهتری را در بر خواهد داشت. در پایان، چند پیشنهاد کلی جهت مصون ماندن کاربران شبکه های اجتماعی از آسیب-های احتمالی و بهره برداری از آثار مثبت این شبکه ها ارائه می گردد:
1. ایجاد و راه اندازی شبکه های اجتماعی سالم و مفید برای مبارزه با شبکه های اجتماعی مخرب؛
2. آموزش و فرهنگ سازی؛
3. نظارت کارشناسانه و مستمر بر فضای جوامع مجازی و برنامه ریزی برای آینده.
مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.

تهدیدات شبکه های اجتماعی 9 سال 10 ماه ago #90104

kareton khob bod mamnon
مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.
مدیران انجمن: علی احمد الفتی