پنج شنبه, 13 ارديبهشت 1403

 



موضوع: رنگها وپوششهای محافظ

رنگها وپوششهای محافظ 10 سال 4 ماه ago #51434

رنگها وپوششهای محافظ

نقاشی ساختمان در ایران از هنگامیکه شهر های نوین بوجود امد و در این شهرها ساختمانهایی به فرم اروپا ساخته شدرواج یافت.البته نخست تنها شاهان ودرباریان کاخها وخانه های خود می توانستند رنگ کنند زیرا رنگهای مورد استفاده از اروپا می امد وبه این دلیل رنگ امیزی در توان هرکسی نبود ولی کم کم با ساخت کارخانه های تولید رنگ در ایران همگان توانستند خانه های خود را رنگ کنند.
نقاشی ساختمان علاوه بر ایجاد زیبایی سطوح نهایی بنا، پوشش محافظ مطمئنی را در برابر عوامل مختلف محیطی فراهم می کند. امروزه رنگ آمیزی برای زیبایی ، بهداشت، محافظت، بهبود روشنایی و بهبود شرایط کاری، ایمنی و اقتصادی صورت می گیرد. گروهی از مصالح که به عنوان پوشش های محافظتی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
 رنگ ها، جلاها، لعاب ها، شلاک، لاک ها، مواد رنگ رزی، پرکننده ها و سیلر ها که برای کاربردهای مختلف و مناسب خاص به کار می روند


رنگ ها
 
 با پیشرفت تکنولوژی، امروزه انواع متنوعی از رنگ ها برای استفاده های خاص در دسترس قرار دارند که از آن جمله اند : رنگ ها الکیدی، امولسیونی، رزینی، متالیک و لومیننت که جای خود را در میان مصالح ساختمانی به خوبی باز کرده اند . 
 علم تهیه رنگ ها امروزه وسعت علم شیمی است در زیر تنها نکات عمده عمده برای محافظت مصالح ساختمانی بیان می شود

آستر
 قبل از نقاشی بر روی سطوح نهایی، اجرای یک لایه پوشش اولیه تحت عنوان آستر یا پرایمر که موجب چسبندگی خوب بین رنگ مورد نظر و مصالح و محافظت آن می شود، الزامی است. انتخاب آستر بر اساس نوع مصالح زیرین و شرایط محیطی متغیر است . پرایمر مصالح مختلف به شرح زیر می باشد
 * سطوح آلومینیومی : پرایمر کرومات (باید از مصرف این رنگ ها روی آستر سربی خودداری کرد) .
 
* سطوح مسی : نیازی به پرایمر ندارد .
 
* سطوح گالوانیزه : این سطوح اگر قبلأ با اسید استیک رقیق شسته شده باشند هر نوع پرایمری برای آن مناسب است . در غیر این صورت استفاده از پرایمر مخصوص سطوح گالوانیزه الزامی است .
 
* سطوح فولادی : در شرایط مختلف آستر های متفاوتی به کار برده می شوند :
 1: در شرایط عادی پرایمرهای اولئورزینی حاوی سیلیکون سرب قلیایی، کرومات، اکسیدآهن، دی اکسید تیتانیوم و فسفیت سرب قلیایی.
 2: در شرایط جوی شدید، پرایمر الکید عادی محتوی سرنج .
 3: در شرایط ویژه شیمیایی، تعریق یا بخار شدید: پرایمر اپوکسی (ویژه فلزات) حاوی سرنج .
 * سطوح پنبه کوهی - سیمان : پرایمر ضد قلیا مانند پرایمرهای حاوی لاستیک مصنوعی

 * سطوح قیر و قیر اندود : پرایمر آلومینیومی آماده مصرف یا سیلر از نوع امولسیون لاتکس، استفاده از شلاک موجب پدید آمدن لایه شکننده ای می گردد و ممکن است مانع از چسبیدن قشرهای بعدی بشود .
 
* سطوح بتنی پایین تر از رقوم طبیعی : پس از عایق کاری مناسب، پرایمر از نوع رنگ های ضد قلیایی لاستیک کلره شده .
 
* بلوک بتنی : بلوک از نوع عاری از مواد قلیایی : پرایمر از نوع لاتکس فیلر و از نوع قلیایی : پرایمر ضد قلیا

 * سطوح اندود سیمانی : محیط قلیایی، پرایمر ضد قلیا لاستیک مصنوعی و در محیط عاری از مواد قلیایی : سیلر لاتکس امولسیونی با یک سیلر پرایمر اولئورزینی .
 * سطوح چوبی : بسته به نوع چوب و نمای نهایی مورد نظر بسیار متنوع است.

 * سطوح آجر و سنگ : برای محافظت در برابر نفوذ رطوبت و حفظ نمای آن ، پرایمرسیلیکون شفاف.

انواع رنگها
رنگ های روغنی : این رنگ ها از مخلوط مواد مختلفی از جمله بدنه رنگ، مواد پر حجم کننده، حامل، رقیق کننده، خشک کننده و مواد افزودنی ویژه به منظور ایجاد کیفیت های مناسب تهیه می شوند .

رنگ های روغنی مورد مصرف در ساختمان نباید از مواد سمی ( مانند ترکیبات سرب) تهیه شوند. بعد از مصرف و در حین اجرا بر روی سلامت افراد تأثیرات منفی نگذارند ؛

در برابر آب و رطوبت پایدار باشند، دارای رنگ یک دست و پوشش مناسبی باشند .

در موارد زیر می توان از رنگ روغنی جهت نقاشی ساختمان یا منزل خود استفاده کرد:

آشپزخانه (کامل)، سقف و دیوار همگی روغنی رنگ می شود، تا قابل شستشو شود. درب و پنجره ها رنگ روغنی زده می شود تا از پوسیدگی و خرابی آن در مقابل آب و هوا کاسته شود و مهم نیست در آهنی یا چوبی باشد. ولی اتاق ها چون مانند آشپزخانه بخار چرب ندارد ، فقط دیوارها رنگ روغنی زده می شود تا در صورت کثیف شدن قابل شستشو باشد ولی سقف ها به خاطر زیبایی بیشتر از رنگ پلاستیک استفاده می شود. اگر سقف روغنی زده شود، نور چراغها را به شکل آزار دهنده منعکس می کند.

طرز استفاده از رنگ روغنی ساختمان:
ابتدا باید زیر کار را آماده کرد. این کار با زدن بتونه یا انجام ماستیک انجام می شود. ماستیک برای صافی و یکنواختی دیوار است.

ماستیک چیست؟ نوعی کار با بتونه است. در این حالت بتونه شل تر استفاده می شود. و روش کشیدن روی دیوار به صورت یک تکه و یکنواخت است. این کار با تیغ ( وسیله است که برای کشیدن بتونه روی دیوار استفاده می شود ) و کاردک ( برای نگهداری بتونه استفاده می شود ) انجام می شود.

ابتدا از روغن الف استفاده می شود. روغن الف به عنوان زیر کار استفاده می شود.

فواید و دلایل استفاده از روغن الف:
1- برای حرکت روان قلم است .

2- باعث مصرف کمتر رنگ می شود که اصطلاحا می گویند دیوار رنگ را نخورد.

3- پستی و بلندی کار ( دیوار ) معلوم شود.

سپس با سنباده های نرم، دیوار را می سابیم تا صاف و لیز شود. به گونه ای که با کشیدن دست روی کار، هیچ برجستگی یا فرورفتگی احساس نشود.

نقاشی در فصول مختلف ( مناطق با آب و هوای گرم و سرد ):
نقاشی در فصول گرم به خاطر خشک شدن سریع رنگ باید دوخت خط ها سریع و پیوند آنها کامل باشد تا حرکت قلم روی کار نماند. در فصول سرد به خاطر شکنندگی رنگ سعی کنید بعد از کشیدن خط های عمودی با دقت بیشتر برای جلوگیری از شکسته شدن باز باید آن را جلا داد یا خط های عمودی را محکم تر کشید.

نکات نقاشی درب و پنجره:
قبل از نقاشی بایستی از ضد زنگ استفاده کرد. چگونگی نقاشی درب و پنجره ها با دیوار تفاوت زیادی دارد. شما باید دقت کنید تا حرکات دستها ثابت و پایدار باشد ، در نقاشی دربها، چون قلم کوچکتر است، کنترل قلم مشکل تر است. و همچین چون سطح کار کوچکتر از دیوار است، نقاشی دربها مشکل تر است.

نقاشی چند رنگ روی درب و پنجره:
ممکن است شما بخواهید از رنگهای متنوع و متفاوتی برای درب ها و پنجره ها استفاده نمایید و چون رنگ چند رنگ است حرکت هر رنگ آن باید در مسیر اصلی خود باشد و در صورت لغزش دست، رنگها در هم آمیخته می شود و زیبایی کار از بین خواهد رفت. پس دقت کنید که ابتدا یک رنگ را کامل انجام داده و بعد خشک شدن آن شروع به استفاده از رنگ بعدی کنید تا در صورت لغزش رنگ، رنگ با رنگ دیگر مخلوط نشود و توان پاک کردن آن را داشته باشید. در این صورت رنگ ، یک تکه و راحت تر روی کار حرکت می کند.

در صورت استفاده از چند رنگ سعی کنید قاب ها به صورتی زده شود که تیره تر از رنگ بدنه باشد تا دوگانگی رنگ و زیبایی آن بیشتر به چشم بیاید. ولی در صورتی که می خواهید نمای در بیشتر باشد از دو رنگ مخالف هم استفاده کنید. قاب ، رنگ روشن و براق و زمینه ، کدر.

مثال: قاب را صورتی بزنید و بدنه را آبی آسمانی بزنید.

در انجام بتونه کاری در درب و پنجره ای که ابزار ( تزئینات آن ، منظور شکلهایی است که روی در ساخته اند. مثل دایره و مثلث و ..) آن زیاد است، بتونه کاری با تیغ و کاردک انجام نمیشود. بتونه را با نوک انگشت اشاره برداشته و در جاهایی که امکان نفوذ آب و رطوبت دارد می کشیم. چون رنگ به آنجا نفوذ نمی کند، ممکن است در صورت انجام ندادن، درب یا پنجره بعد مدتی بپوسد. و برای رفع این مشکل با انگشت این مکان را با بتونه می پوشانیم و برای اینکه سمباده زدن در این نقاط که بتونه خورده مشکل است، بعد از کشیدن بتونه، سریعا با پارچه ای، اضافه بتونه که در لبه کار مانده است را پاک می کنیم تا کار صاف تر و راحت تر انجام شود

* رنگ های الکیدی : مقاومت کمی در برابر قلیا ها دارند ولی در برابر آب بسیار مقاومند. از رزین های الکیدی به عنوان اصلاح کننده رنگ های دیگر استفاده می شود .این رنگ ها با دوامترند و چسبندگی مناسبی با سطوح دارند . کلمه

آلکید ( Alkyd ) از چسب ترکیبی رزین که در آن استفاده شده است ، آمده است . رنگ های آلکیدی تنوع بسیاری دارند و

و می توان از آنها در پروژه های گوناگون استفاده کرد .

رنگ های آلکیدی در برابر سایش و ور آمدن های معمولی بسیار مقاوم هستند. به همین دلیل برای محل های پر رفت و آمد

مناسب هستند. محل های مانند در ، و مکان هایی که باید مرتب باشند ، مانند فضاهایی در آشپزخانه و حمام ( کابینت ها ).

این رنگ ها در برابر استفاده بد مقاوم هستند.

هم چنین رنگ های آلکیدی توسط هنرمندانی که می خواهند رنگ های روغنی را به کار برند ، استفاده می شود. قابلیت رقیق

شدن را دارند و البته با سایر رنگ های روغنی سازگاری دارند . واین باعث آزادی در انتخاب هنرمند می شود.

بعضی از انواع رنگ های آلکیدی آهسته تر از بقیه خشک می شوند و این امکان را برای هنرمند فراهم می کند تا بتواند بیشتر

برروی رنگ ها کار کند.

تعدادی از رنگ های آلکیدی در برابر شرایط آب و هوا مقاوم هستند. و این بهترین شرایط است که بتوان از آنها در رنگ

آمیزی وسایل بیرون خانه استفاده کرد . وسایلی مانند لانه پرندگان ، غذاخوری پرندگان ، و نیمکت های چوبی و یا وسایل زمین

چمن . رنگ های آلکیدی در برابر باران و برف و هوای سرد ، بدون ترگ خوردن و ور آمدن خوب دوام می آورند.

برای محیط هایی که کودکان حضور دارند ، رنگ های آلکیدی از سایر رنگ های روغنی ایمن تر هستند. زیرا در مقایسه با

سایر رنگ های روغنی به نسبت کمتر سمی هستند. به دلیل خشک شدن دیرتر ، ممکن است دردسر ساز باشند.

رنگ های آلکیدی گزینه مناسبی برای نمای خارجی خانه هستند. دلیل این انتخاب مقاومت و دوام زیاد آن ها در شرایط جوی

نسبت به سایر رنگ ها است . هم چنین می توان آنها را برروی رنگ هایی که نوعشان مشخص نیست به کار برد بدون نیاز به

تراشیدن لایه رنگ قبلی .

یکی از معایب رنگ های آلکیدی این است که رنگدانه ها را به خوبی نگه نمی دارند . و به خوبی اشباع نمی شوند . و این سبب

می شود که هنرمند از رنگ های کمرنگ تر استفاده کند یا حتی ترجیح دهد آنها را با سفید ترکیب کند.

به طور کلی برای مواردی چون داخل خانه ، کابینت ها ، حمام یا آثار هنری بهترین پیشنهاد رنگ های آلکیدی هستند . مزایای زیاد این رنگ ها باعث می شود معایبشان را در نظر نگیرید.

* رنگ های امولسیونی رزینی : یا لاتکس رنگ هایی هستند که حامل آنها امولسیون رزینی است. رقیق کننده در آنها آب است. این رنگ ها را بر روی سطوح براق نمی توان به کار برد و در حین مصرف باید از منجمد شدن آن جلوگیری کرد .
 
* رنگ های لومیننت (شبرنگ) : این رنگ ها حاوی مواد فسفر سنت یا فلورسنت هستند که از خود نور ساطع می کنند. مصرف آنها بیشتر در بیمارستان ها، مدارس، کارخانه  و هتل هاست. از این رنگ ها برای علائم اخطار و بازدارنده یا موانع استفاده می شود

* رنگ های قیری و قطرانی : این رنگ ها که به صورت امولسیون یا محلول تهیه می شوند مزایا و معایب چسبنده های سیاه را به همراه دارند. قشر نازک روکش آنها مقاومت خوبی در برابر رطوبت دارد ولی در برابر شرایط محیطی تأثیر پذیر است. از آنها برای روکش لوله های تأسیساتی زیرزمین استفاده می شود .

 * رنگ های ضدآتش : این رنگ ها که از گسترش اتش جلوگیری می کنند معمولأ در هنگام تماس با آتش، بخار آب و یا گاز، انیدرید کربنیک از خود متصاعد می کنند. بعضی از آنها پس از بروز آتش سوزی متورم شده و عایق حرارتی می شوند .
کاربرد :
رنگ ضدحريق ، پوشش كندكننده حريق كه بر روي كليه سطوح فلزي ، چوبي ، كابلها و ... قابل اعمال مي باشد است.
ويژگيها :
. كند كننده حريق
توليد شده بر پايه رزين اكريليك
ايجاد گاز ازت كه باعث سرد شدن سازه مي شود
شروع واكنش پس از رسيدن دماي محيط به 220-200درجه سانتيگراد
طریقه مصرف:
بعد از انجام چربي گيري و شستشو ، ابتدا پرايمر ضد خوردگي كه با پوشش كند كننده حريق همخواني دارد به ضخامت 50-60 ميكرون اجرا و سپس پوشش اصلي اجرا مي شود.
اگر سطح موردنظر كابل يا چوب باشد نيازي به اجراي پرايمر نيست.وسيله اجرا قلم مو يا غلطك مي باشد.در تمام زمان اجرا بايد ضخامت تحت كنترل باشد.اين محصول جهت رقيق شدن نياز به حلال نداشته و آماده استفاده مي باشد.در نقاط غير قابل دسترسي از ايرلس نيز جهت پاشش مي توان استفاده كرد.

 * رنگ های پلی استر اپوکسی : این رنگ ها با مقاومت مناسب در برابر محیط های شیمیایی و رطوبت در کارخانه ها و آزمایشگاه ها مصرف می شوند. به علت چسبندگی فوق العاده آنها، در محیط های آموزشی، کریدورها و همچنین آشپزخانه ها نیز  از رنگ های پلی استر اپوکسی استفاده می شود
- جلاها
 جلاها روکش هایی هستند به شکل مایع کم و بیش شفاف که مانند رنگ ها به منظور پوشش محافظ سطوح به کار می روند. ضمن اینکه سطح زیرین کار را نشان می دهند، تلألو و ظاهر براقی نیز به آن می بخشند. جلاها به سه دسته رزین طبیعی، رزین طبیعی اصلاح شده و رزین مصنوعی تقسیم می شوند. بسیاری از جلاهای رزین ساخته شده با رزین پلاستیکی وقتی بهترین خواص را از خود بروز می دهند که پخته شده باشند .
 - لعاب ها
 هنگامی که رنگینه ای به یک جلا اضافه گردد لعاب به دست می آید. هر نوع جلایی قابلیت تبدیل به لعاب را دارد و دوام آن بستگی به کیفیت رنگینه دارد. لعاب ها قدرت پوشش زیادی ندارند و برای اخذ نتیجه بهتر یک قشر آستر کدر مورد نیاز است. لعاب های پخته ای که با رزین های مصنوعی ساخته می شوند بر روی بسیاری از لوازم خانگی، انواع پنل های نما، بام پوش های خارجی آلومینیومی و مصالح تزئینی داخلی و خارجی به کار می روند .
 - شلاک ها
 شلاک تنها پوشش مایعی محافظتی است که دارای رزین حیوانی است. این رزین محصول ترشح یک حشره هندی به نام "لاک" است که به سرعت خشک می شود، کاربرد آن آسان است و فیلم کشسان محکمی بر روی چوب، فلز، شیشه، چوب پنبه و چرم به وجود می آورد. شلاک در زیر نور قوی آفتاب بی رنگ می شود و آب های حاوی قلیا سبب سفید شدن و نرم شدن آن می گردند

 - لاک ها
 هدف از تولید لاک ها جانشینی آن با جلا برای پوشش های شفاف است.  امروزه گروه وسیعی از لاک های شفاف و رنگی که خواص متنوعی دارند برای کاربرد های مختلف تولید می شوند .
 - فیلرها
 فیلرها موادی هستند که در قشر نهایی سطح چوب ( به ویژه چوب هایی که دارای رگه های باز هستند) به منظور پر کردن حفره ها و آماده کردن سطح صاف و یک نواخت برای جلا دادن یا لاک زدن و نیز برای رساندن رنگ به حفره های چوب و وضوح رگه ها به کار می روند. فیلرها به دو صورت خمیری برای چوب های رگه باز و فیلرهای مایع برای چوب های رگه بسته به مصرف می رسند .
 - سیلرها
 سیلرها با هدف پر کردن منافذ چوب به منظور جلوگیری از جذب مواد قشر بعدی به آن، به کار می رود. سیلر ممکن است روی چوب سخت که صاف و سمباده خورده است و یا روی چوبی که مواد رنگرزی و یا فیلر خورده به کار رود .
 سیلر در فیلر نفوذ می کند. با مواد رنگرزی مخلوط می شود، رگه های چوب را محکم می کند، بنابراین سمباده زدنی را آسان تر می نماید و بالاخره بین چوب و لایه های رنگ چسبندگی ایجاد می کند .
 انتخاب نوع سیلر بستگی به نوع سطح کار نهایی خواهد داشت. شلاک به عنوان سیلرمصرف می شود ولی امکان بروز ترک خوردگی در لایه های ضخیم نهایی وجود دارد، سیلر لاکی معمول ترین مصرف در زیر روکاری با لاک را دارد .کیلر و سیلرجزء وارنيشها بوده و در دسته لاكهاي نيترو سلولوزي قرار دارند. اجزاي اساسي رنگها و لاكهاي نيتر و سلولزي عبارتند از خود رنگ پايه سلولوزي كه قدرت و سختي به آن مي دهد و يك رزين سخت كه معمولاً صمغ استر يا رزين طبيعي است و درصد برق فيلم و مقدار چسبندگي را افزايش داده اما استحكام كششي و دوام خارجي آن را كم مي‌كند. از مواد نرم كننده نيز براي افزايش برق، دوام و كشساني استفاده مي‌شود.
براي ساخت لاكهاي نيتروسلولزي سه نوع حلال استفاده مي‌شود اول حلالهاي فعال مانند استرها و كتونها و دوم حلالهاي پنهان مانند الكلها و سوم رقيق كننده‌ها مانند هيدروكربن‌هاي آروماتيك. سليتر به رنگ كرم مي‌باشد و جهت پر كردن منافذ و خلل و فرج چوب قبل از رنگ نهايي استفاده مي‌شود پيش از خشك شدن سيلر قابليت جذب رنگ نهايي كم شده و باعث استحكام و سختي بيشتر رنگهاي نهايي مي‌شود. حدوداً 15 دقيقه تا دو ساعت طول مي‌كشد تا خشك شود و با تينر فوري رقيق مي‌شود و نبايد در كنار حرارت مستقيم يا زير نور مستقيم خورشيد استفاده شود چون باعث طبله زدن مي‌شود سيلر را با پيستوله، پارچه بدون پرز، قلم مو، كاردك وليسه مي‌توان استفاده نمود يا در صورت كوچك بودن كار مورد نظر مي‌توان از روش غوطه وري استفاده نمود سيلر پس از خشك شدن مات مي‌شود از استئارات روي به عنوان ماده مات كننده در سيلر كه خاصيت سنباده خوري دارند استفاده مي‌شود، كيلر فوري نيز همانند سيلر مي‌باشد. ولي پس از خشك شدن براق مي‌شود به عنوان رنگ رويه يا نهايي از آن استفاده مي‌شود. رنگ آن شفاف مي‌باشد و در صورت ماندن بيش از حد رنگ آن به قهوه‌اي شفاف تمايل پيدا مي‌كند كه از براقيت آن كاسته مي‌شود.

مدت زمان خشك شدن آن 15 دقيقه تا 2 ساعت و با تينر فوري رقيق مي‌شود و قابل استفاده از پيستوله، پارچه بدون پرز، قلم مو و يا به روش غوطه وري مي‌باشد نبايد در كنار حرارت مستقيم يا زير نور خورشيد استفاده شود چون باعث طبله شدن مي‌شود. كيلر و

انتخاب رنگ و پوشش محافظتی:
  همان گونه که پیداست پوشش های محافظتی دارای تنوع بسیار زیادی هستند که بر اساس نوع مصرف، زیر ساخت و شرایط محیطی و نمای نهایی مورد انتظار، انتخاب و به کار می روند. در هنگام مصرف هر نوع پوششی باید به شیوه مصرف آن به دقت عمل شود .
 .
 توصیه هایی برای انتخاب مصالح هماهنگ با طراحی پایدار
  
* برای کارهای عمومی داخل و خارج ساختمان، از رنگ های آبی، بدون یا با میزان اندک مواد آلی فرار) لاتکس برای زیر سازی و نقاشی استفاده کنید. رنگ های آبی عمومأ حاوی مقدار اندکی حلال مانند ضدیخ (گلایکول) و الکل هستند. مواد الی فرار در رنگ های لاتکس کمتر از سایر رنگ ها می باشد .

رنگ هایی را که هیچ گونه ماده مضر ندارند انتخاب کنید.
 * در صورت امکان در داخل ساختمان رنگ های طبیعی را جانشین رنگ های متداول کنید
 * از رنگ های با پایه حلال (الکیدی) فقط در صورت لزوم استفاده کنید، مثلأ در مکان هایی که مقاومت زیاد در برابر شرایط محیطی مورد نظر است.. همچنین قید کنید که رنگ های با پایه حلال نباید بیش از یک درصد وزنی هیدروکربن های خوشبو کننده به همراه داشته باشند .
* از انواع مرغوب رنگ های اکریلیک که مواد آلی فرار کمتری دارند استفاده کنید. کیفیت آنها معمولأ از رنگ های الکیدی از نظر دوام و مقاومت در برابر سایش برتری دارد . آنها از رنگ های الکیدی گران ترند، گرچه ارزش دوره عمر آنها کمتر است .
 * رنگ از اهمیت زیادی برخوردار نیست با زیرسازی و روسازیی های که با پنجاه تا صد درصد بازیابی شده اند نقاشی کنید. انتخاب این نوع رنگ ها باید با احتیاط صورت پذیرد چرا که معمولأ آنها از نوع با پایه حلال هستند و مقدار زیاد مواد آلی فرار به همراه دارند .

رنگ چوب و وارنیش ها :
  * از رنگ های چوب آبی با مواد آلی فرار اندک در انواع شفاف و غیر شفاف استفاده کنید. گذشته از کمتر سمی بودن آنها در زمان کمتری خشک می شوند بنابراین جریان کار را سرعت می بخشد .
 * از رنگ ها و وارنیش هایی که بدون استفاده از مواد پتروشیمیایی تهیه شده اند، استفاده کنید. بسیاری از این مواد از روغن های طبیعی حاصل از مرکبات تهیه می شوند .
 
 
مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.
مدیران انجمن: زهرا خزانه