سه شنبه, 15 خرداد 1403

 



موضوع: خلاصه مطالب 1

خلاصه مطالب 1 11 سال 2 هفته ago #8323

1- فرهنگ : بزرگترین نیاز بشری که توانست انسان را از حیوان متمایز کند و عامل اصلی پویایی و تداوم حیات بشری و روح همبستگی یک ملت و سرزمین را احیا کند فرهنگ نام دارد، همه فعالیتهای فرهنگی انسان وجه مشترکی دارند از قبیل سیالیت ، آموختنی بودن ، اکتسابی بودن ، قابل انعطاف بودن و تدریجی بودن که نمونه آن می تواند غلبه انسان بر طبیعت باشد از طریق کشاورزی و دامداری .
2- معنی واژه فرهنگ : به زبان پهلوی = فر یعنی پیش و ریشه باستانی ، ثنگ = کشیدن
فارسی = هنگ یعنی قصد و آهنگ ، هنجیدن و انجیدن => بیرون کشیدن
درکل می شود پیشرفت و حرکت رو به جلو متضاد با سکون و ایستایی
Calture درلاتین می شود کشت و کار و یا پرورش که بعد ها شد پرورش نفس و تربیت روح
در زبانهای رومیک بجای calture شد civilization به معنی شهروندی و پیشرفت اجتماعی
3- خرده فرهنگ : در هر جامعه ای علاوه بر این که فرهنگ مشترک و کلی وجود دارد یکسری هنجارها و ارزشهای متفاوت مخصوص قوم ها و گروه های خاص وجود دارد که به آن خرده فرهنگ می گویند در واقع می توان گفت فرهنگ کلی ترکیبی از این خرده فرهنگ هاست .
4- تاثیر اقلیم و جغرافیا بر فرهنگ : این تاثیر را می توان در سه فاز بیان کرد فاز اول : در شرق ظهور ادیان و پیدایش اندیشه و فرهنگ وتمدن در غرب هنوز به عرصه حیات فرهنگی پا نگذاشته بود
فاز دوم انقلاب صنعتی در غرب بوجود آمد ولی شرق دچار بیماری خفتگی و فراموشی هویت خود بود و می توان گفت که غرب در صنعت پیشرفت کرد و شرق دنباله رو غرب گردید .
فاز سوم : شرق از خواب غفلت بیدار شد و دنبال هویت گم شده خود گشت و به غرب گوشزد کرد که پیشرفت شما حاصل تمدن کهن شرقی ما می باشد.
5- سیستم خویشاوندی اقوام ایرانی : سببی – آرمانی - نسبی -
نسبی = در این سیستم بر پایه پدر و مادر تباری می باشد که از زمین و مرتع و آب به کمک پدر بهره برداری نموده اند و بعد از پدر مسئولیت بر فرزند ارشد ذکور خانواده می بود که از طریق رابطه همخونی در گروه هایی عضویت داشتند .
سببی = در این رابطه ازدواج با غیر خویشاوند بود که باعث تحکیم موقعیت ایل و رفع دشمنی دیرینه قبایل می شد که از دو طریق در بین اینها تبادل دختر می شد یکی خون بس که یک دختر از قبیله جهت اتمام دشمنی با پسر قبیله ی دیگر به اجبار ازدواج می کرد و رسم دیگر گاو گاو بود که بصورت مبادله ای دختر در مقابل دختر می دادند و هر دو از غیر خویشاوندان بودند .
آرمانی = این ازدواج ها در بین عشایر لک و لر بیشتر دیده می شود که نیای مشترک آرمانی دارند مثل حسن وند ، جلیل وند
6- اشکال خانواده : هسته ای – گسترده – هم بسته – هم گسسته – ستاکی
هسته ای = زن +مرد => بچه ها بعد از سن قانونی از خانواده جدا می شوند و در جوامع صنعتی بیشتر دیده می شود .
گسترده = پدر رئیس خانواده به همراه مادر ، فرزند ، نوه زندگی می کنند و بعد از پدر فرزند ارشد پسر رئیس خانواده می شود
هم بسته = به ندرت در خانواده های ایلات و عشایر دیده می شود در این نوع غالبا دو برادر به هم تعهد دارند و تقسیم کار وجود دارد .
هم گسسته = خانواده های طلاق و فوت که از نظر اقتصادی و تربیت کودکان با مشکلات فراوانی مواجه می شوند .
ستاکی = در جوامع سنتی حد فاصل هسته ای که زن و مرد با فرزندان زندگی می کنند که در نهایت بعد از ازدواج همه بجز یکی از فرزندان جدا می شوند ولی رابطه ها قطع نمی شود.
مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.

خلاصه مطالب 1 11 سال 2 هفته ago #8438

در مورد تاثیر اقلیم و جغرافیا بر فرهنگ میتوان در قالب یک مثال توضیح داد که فرهنگ هر منطقه با توجه به اقلیم و جغرافیای حاکم بر منطقه متفاوت میباشد
مثلا در ایران با تنوع اقلیم مواجهیم : کوهستانی، گرم و خشک، معتدل و مرطوب ...
در کل ایران از نظر منابع آبی فقیر میباشد و همین امر باعث شده که از نظر مدیریت منابع آب پیشرفتهای چشمگیریی در طول تاریخ داشته باشد صنعت سد سازی برای اولین بار در تاریخ توسط ایرانیان مطرح شد یزد بعنوان شهر قناتها معروف است
همچنین با توجه به وجود رشته کوههای البرز و زاگرس در ایران و زلزله خیز بودن کشورمان در گذشته مهار زلزله در صنعت ساختمان رایج بوده است مثلا ماسوله و هورامان که هنوز توسط کشورهایی مثل ژاپن در حال تحقیق و بررسی میباشد
( یا هر مثال دیگری که به ذهنتان میرسد )
در مورد اقلیم مدیترانه هم توضیح دهید
متشکرم
مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.
كاربر(ان) زير تشكر كردند: فریدون حکمتی