چهارشنبه, 02 خرداد 1403

 



موضوع: اقتصاد گردشگری؛ اقتصادی استخوان دار و مستمر

اقتصاد گردشگری؛ اقتصادی استخوان دار و مستمر 9 سال 9 ماه ago #97629

آنچه مسلم است، امروزه صنعت گردشگری یا توریسم، به یک صنعت پررونق برای کشورهایی که دارای جاذبه‌های سیاحتی هستند ، تبدیل شده است و به گواه آمار سازمان جهانی جهانگردی سالانه بیش از 600 میلیون نفر از نقاط دیدنی کشورهای مختلف بازدید می‌کنند. ایران به دلیل دارا بودن شرایط جغرافیایی خاص و پیشینة تاریخی چند هزار ساله که آن را بنا به آمار سازمان جهای جهانگردی در ردیف 10کشور اول دنیا به لحاظ جاذبه‌های تاریخی، قرار داده است، می‌تواند در بُعد صنعت گردشگری به پیشرفت‌های چشمگیری نایل شود، لکن کشورمان با این وجود، علی رغم قرارگرفتن در ردیف 10 کشور اول دنیا به لحاظ جاذبه‌های گردشگری، رتبه 91 را در خصوص جذب جهانگرد و رتبه 96 را در خصوص درآمد حاصل از جهانگردی دارا می‌باشد ؛ بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده در جهان ، آمار گردشگران جهانی سالانه 800 میلیون نفر است که سهم ایران از این تعداد گردشگر تنها دو هزارم درصد است.
در حال حاضر ایران از لحاظ توزیع نسبی اقتصادی در گردشگری رتبه 94 را در بین 176 کشور جهان کسب کرده است و با توجه به هدف چشم انداز 20 ساله ایران در خصوص ارتقای وضعیت گردشگری ایران پیش بینی شده تا سال 2024 میلادی رتبه ایران به 77 ارتقا یابد.
جهانگردی دارای آثار و تبعات مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. ورود ارز به کشور، گسترش اشتغال ملّی و به تبع آن کاهش بحرانهای اجتماعی و غیره، از پیامدهای انکارناپذیر جهانگردی هستند. هم اکنون براساس برآوردهای سازمان جهانی جهانگردی ورود هر گردشگر به‌طور متوسط منجر به ایجاد 6 شغل به‌طور مستقیم و غیرمستقیم می‌گردد.
در حال حاضر صنعت گردشگری به عنوان بزرگترین سازمان یا نهادی است که نیروی انسانی به کار می‌گیرد و در بسیاری از کشورها به عنوان بزرگترین کارفرما مطرح است به‌طور مثال در کشوری مثل اسپانیا ارزش صنعت توریسم و اشتغال ناشی از آن همان ارزشی را دارد که نفت برای عربستان.
به همین دلیل مردم و مسئولان این کشور با سرعت تمام پیش می‌روند تا بتوانند از این صنعت بهره کافی را ببرند. امری که در کشورهای شرق آسیا مانند چین، مالزی، سنگاپور تایلند و... نیز در حال گسترش است.
این موضوع نقش مهمی را در ارزیابی‌های اقتصادی و برنامه‌ریزی‌های مربوط به آن ایفا نموده و پیوسته یکی از فاکتورهای مهم در سنجش توسعه یافتگی یا عدم توسعه یافتگی یک کشور محسوب می‌گردد.
طبق آمار در سه دهه اخیر صنعت جهانگردی در سطح جهانی رشد چشمگیری داشته به گونه‌ای که در سال 2004 تعداد گردشگران از مرز 800 میلیون نفر گذشت و درآمد ناشی از آن به حدود 800 میلیارد ریال رسید و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا سال 2010 به بیش از یک تریلیارد دلار برسد این صنعت علاوه بر اثرات فرهنگی و اجتماعی با ایجاد اشتغال برای بیش از 200 میلیون نفر حدود 12 درصد از کل اشتغال جهانی را به خود اختصاص داده است و نقش مهمی را در اقتصاد کشورها ایفا می‌نماید و این در حالی است که براساس پیش‌بینی شورای جهانی جهانگردی تا سال 2015 صنعت گردشگری حدود 100 میلیون شغل جدید ایجاد خواهد نمود.
به هرحال ما چه بخواهیم و چه نخواهیم جهانگردی تا چند سال آینده بالاتر از صنعت نفت و خودروسازی به عنوان اولین صنعت جهان مطرح خواهد شد و در این بین امید است متولیان امر فارغ از هیاهوهای تبلیغاتی و وعده‌های بی حاصل به‌طور جدی به این بخش توجه و اطمینان نمایند و در برنامه‌ریزی‌های خود سهم شایسته‌ای برای آن در جهت توسعه کشور به ویژه در مسأله اشتغال در نظر بگیرند.
مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.
مدیران انجمن: فوزیه خالدی