پنج شنبه, 09 فروردين 1403

 



موضوع: پرورش قارچ صدفی

پرورش قارچ صدفی 10 سال 10 ماه ago #6835

دانشگاه علمي كاربردي واحد 13
رشته حسابداري – گرايش مالي ، پودمان 6 - سال1392
پروژه درس کارآفرینی
موضوع تحقيق : پرورش قارچ صدفی
استاد : جناب آقای جهانشاهی
دانشجو : مهدي احمدي
شماره دانشجويي 893804952389

فهرست مطالب
عنوان صفحه
طرح مسئله : بحران زیست محیطی پسماندهای کشاورزی....................................................................... 1
فواید پرورش قارچ خوراکی نسبت به دیگر محصولات کشاورزی ........................................................... 4
مزیت کشت قارچ صدفی به دکمه ای ......................................................................................................... 8
چرا قارچ بکاریم ......................................................................................................................................... 9
چطور کشت قارچ را بیاموزیم ................................................................................................................... 10
جه وقت شروع کنیم ................................................................................................................................. 11
ضوابط پرداخت تسهیلات چیست ............................................................................................................ 13
چه چیزهایی نیاز داریم ............................................................................................................................. 15
از کجا می توانیم مواد اولیه و تجهیزات را تهیه کنیم ................................................................................ 16
قیمت قارچ در بازار ................................................................................................................................. 18
مدیریت بازاریابی و فروش قارچ .......... ................................................................................................... 18
انواع قارچ صدفی پرورشی ....................................................................................................................... 29
جزئیات طرح توجیهی تولید قارچ خوراکی ...............................................................................................22
مراحل پرورش قارچ صدفی .................................................................................................................. 22
توجیه اقتصادی طرح تولید قارچ ..................................... ........................................................................ 23

هزینه های جاری طرح تولید قارج ..........................................................................................................26
براورد میزان فروش قارچ ............. ......................................................................................................... 29
پیش بینی مالی طرح .... ........................................................................................................................... 29
محاسبه هزینه های تسهیلات دریافتی .................................................................................................... 30
روشهای مختلف کشت قارچ ................................................................................................................. 31

طرح مسئله : بحران زیست محیطی پسماندهای کشاورزی :
مواد پروتئینی ، یکی از مهم ترین اجزای مواد غذایی مورد استفاده انسانها است. نیاز طبیعی بدن انسان به این مواد ، مبین ضرورت استفاده آنها در سبد غذایی خانواده ها است. از دیرباز انواع گوشت ها، خصوصا گوشت قرمز‌ منبع اصلی تامین پروتئین موردنیاز انسان بوده است.لکن در حال حاضر ، به واسطه تغییر روش زندگی از سنتی به ماشینی و کاهش تحرک افراد در زندگی روزمره ، استفاده از گوشت قرمز بدلیل دارا بودن مقدار زیادی مواد چرب رو به کاهش نهاده و در عوض، استفاده از مواد غذایی ای که با داشتن مقدار کافی پروتئین، برای سلامتی زیان آور نباشند مورد توجه واقع شده است. حبوبات ، سویا و قارچ خوراکی مهم ترین منابع پروتئین غیر حیوانی هستند که امروزه به طور وسیع مصرف می‌شوند. در این میان بازار مصرف قارچ خوراکی به دلیل افزایش سطح آگاهی جامعه نسبت به فواید و روش مصرف آن ، روند رو به رشدی را تجربه می‌کند.
قارچ ، به علت اینکه سرشار از مواد پروتئینی ، گلوسیدی ، ویتامین‌ها و لیپیدها است می‌تواند غذای مناسب و کاملی برای انسان به شمار آید. ضمن اینکه به واسطه سهولت پرورش قارچ های خوراکی می‌توان آنها را به صورت تازه ، خشک ، کنسرو و پودر به بازار عرضه نمود.
نقش فناوری های نوین در توسعه روستایی :
انواع قارچ های صدفی ،می توانند برای فرآوری پسماندهای کشاورزی مورد استفاده قرار گیرند.این قارچ ها می توانند به کمک مواد مغذی ناچیز موجود در کلش کندم ،کلش برنج،پیت و باگاس ،ساقه پنبه ،تفاله زیتون و سایر مواد خشبی کم ارزش،ضمن تامین نیازهای غذایی خود،قارچ را که خوراکی ارزشمند برای انسان هاست،تولید کنند و ماده اولیه خود را نیز به غذایی با ارزش تغذیه ای بالاتر تبدیل سازند.مثلا" با پرورش قارچ روی کاه گندم یا برنج،علاوه بر تولید 800 گرم قارچ به ازاء هر کیلوگرم کاه خشک،می توان مقدار زیادی از لیگنین آن را تجزیه کرده،نیمی از همی سلولز آن را به مصرف قارچ رساند و سلولز را به عنوان یک منبع انرژی برای نشخوارکنندگان تقریبا" به صورت دست نخورده باقی گذاشت .از طرفی دیگر با افزایش میکروارگانیسم ها در بستر قارچ بر میزان پروتئین ضایعات نیز افزود. برای این کار می توان پسماندهای کشاورزی را به روشی که در این جا شرح داده می شود تلقیح کرد و پس از مدتی نگهداری ،علاوه بر تولید قارچ،ماده مغذی مناسبی برای دام ها به دست آورد.زمان بهره برداری برای تولید قارچ حدود 2 ماه است ولی چنانچه هدف به دست آوردن خوراک دام باشد تنها به مدت 15-20د روز زمان نیاز است.برای درک بهتر فواید این روش در تهیه خوراک دام می توان به جداول مربوطه در این گزارش مراجعه نمود که ترکیب پسماندها را قبل و بعد از پرورش قارچ نشان می دهد.با توجه به جداول و مقایسه اعداد و ارقام آن (به ویژه پروتئین و فیبر ) می توان به ارزش این شیوه برای تهیه خوراک دام از موادی کم ارزش پی برد .
جدول1- مشخصات ترکیبات مواد زاید قبل از کشت.

نوع ماده زاید درصد کلش گندم کلش برنج ساقه پنبه پیت و باگاس پوسته آفتابگردان
نیتروژن(N) 0/73 0/69 0/43 0/34 0/73
پروتئین خام(CP) 4/16 3/93 2/45 1/94 4/16
خاکستر(Ash) 13/35 13/90 3/04 5/10 8/32
فیبر خام(CF) 41/44 36/28 48/04 45/68 30/00
اسیدیته(PH) 6/50 5/40 5/30 4/40 5/80






جدول 2- مشخصات ترکیبات مواد زاید پس از کشت .

نوع ماده زاید درصد کلش گندم کلش برنج ساقه پنبه پیت و باگاس پوسته آفتابگردان
نیتروژن(N) 0/86 1/19 0/69 0/42 1/10
پروتئین خام(CP) 4/90 6/79 3/93 2/39 6/27
خاکستر(Ash) 7/80 12/48 3/97 1/90 6/30
فیبر خام(CF) 34/20 25/00 44/56 29/40 22/00
اسیدیته(PH) 6/20 7/70 5/00 5/40 5/10







جدول 3- خصوصیا ت رشد قارچ های خوراکی قابل کشت بر روی کاه غلات و تغییر در قابلیت هضم مواد بستر.
تغییر در قابلیت هضم کاه:
1.هیچ یا کم
2.خوب یا خیلی خوب
مقدار تجزیه لیگنین کاه غلات:
1.هیچ یا کم
2.خوب
3.خیلی خوب تشکیل اندام باردهی و مقدار تولید قارچ سرعت تجزیه کاه:
1.کم
2.متوسط
3.زیاد قدرت ساپروفیتی روی کاه:
1.پائئین
2.خوب
3.خیلی خوب رشد روی کاه پاستوریزه شده:
1.ملایم
2.خوب
3.خیلی خوب عوامل مورد سنجش









نام گونه
کشت در سطح تجاری (1) یا آزمایشگاهی
(2) مقدار تولید اندام باردهی:
1.کم
2.خوب
3.خیلی خوب مناسب برای کشت در نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری باردهی زیر 18 درجه(1) یا بالاتر از 18 درجه (2) برای تولید خوب نیاز به مکمل دارد(1) یا ندارد(2)
1 1 1 1 - 1 , 2 1 1 1 1 Agaricus arvesis
1 1 1 3 - 1 1 1 1 1 Agaricus bisporus
1 2 1 3 - 2 1 1 1 1 Agaricus bitorquis
1 1 2 2 - 2 1 2 2 3 Aglocybe aegerita
1 1 2 1 - 1,2 1 2 2 2 Auricularia judea
1 2 1 1 - 1 1 1,2 2 2 Coprinus comatus
- - 1 1 - - 1 1,2 2 2 Coprinus fimentarus
1 1 1 1 - 1 1 1,2 2 3 Flammulina velutipes
1 2 2 1 - 1 1 1,2 2 3 Kuchneromyces mutabilis
2 2 2 1,2 - 2 1 1,2 1 2 Lentinula edodes
- - 2 1 - 1 1 1 2 1 Lepista nuda
- 2 2 1 1 1 1 1 2 1 Macrolepiota Procera
- - 2 1 1 1 1 1 2 1 Macrolepiota rhacodes
2 3 1 2,3 1 2 - 3 3 3 Pleurotus abalone
2 3 1 3 1 2 - 3 3 3 Pleurotos comucopieae
2 3 1 3 2 2 2 2 2 3 Pleurotus eryngii
2 3 1 3 1 2 2 3 3 3 Pleurotus florida
2 3 1 2 1 2 2 3 3 3 Pleurotus flabellatus
2 3 1 3 - 1 2 3 3 3 Pleeurotus ostreatus
2 3 1 3 1 2 2 3 3 3 Pleurotus sapidus
2 3 1 2,3 1 2 1 3 3 3 Pleurotus sajor-caju
1 1 2 1,2 - 2 1 2 2 2 Pholiota nameko
2 3 1 1,2 - 1 2 2 3 3 Stropharia rugosoannulata
1 1 1 1,2 1 2 1 2 3 3 Volvariella volvacea
فواید پرورش قارچ خوراکی نسبت به دیگر محصولات کشاورزی :
یکی از مشکلات عمده کار کشاورزی ،فصلی بودن آن است.در حالیکه امکان تولید قارچ در تمام طول سال و با تراکم بالا وجود دارد.به لحاظ تولید قارچ در فضاهای بسته با کشت چند طبقه ای و شرایط تحت کنترل ،نیازی به زمین های زراعی کود وسموم شیمیایی وجود ندارد.بنابراین از اتلاف زمان و سرمایه جلوگیری می شود.تولید قارچ می تواند ضمن افزایش سرانه پروتئین در سبد مصرف خانواده روستایی ،به بالا رفتن درآمد زنان نیز کمک کند.گسترش این کار تولیدی در مناطق روستایی با حذف بیکاری های فصلی ،اشتغال زایی بیشتر را نیز دنبال دارد.
قارچ ها به طور متوسط ،دارای 15-5 درصد ماده خشک هستند که این میزان در قارچ صدفی به 26 درصد هم می رسد.قسمت عمده ماده خشک قارچ را پروتئین (تقریبا" 60-35 درصد) تشکیل می دهد.این امر یکی از دلایل برتری قارچ نسبت به دیگر موادغذایی گیاهی است و می تواند مقرون به صرفه بودن آن را توجیه کند.مطلب دیگری که می تواند درباره پروتئین های قارچ در خور توجه باشد،قابلیت گوارش بالای آن نسبت به دیگر پروتئین های گیاهی است که ارزش آن را دو چندان می سازد.قارچ 28-3 درصد کربوهیدرات ،20-2 درصد لیپیدو 12-4 درصد عناصر معدنی در ماده خشک دارند.نسبت پروتئین به کربوهیدرات در قارچ بالاست،به گونه ای که پروتئین به عنوان مهمترین عامل تامین کننده اسیدهای آمینه ضروری بدن در آن به فراوانی یافت می شود.قارچ ها را از نظر تامین انرژی برای بدن می توان با سیب (500-150 کالری در کیلوگرم) در یک رده دانست.برای مثال در هر کیلوگرم قارچ آگاریکوس،390 کالری انرژی وجود دارد.
املاح و ویتامین ها که بخش عمده ی طعم مواد غذایی از وجود آن ها منشاء می گیرد،در قارچ ها به فراوانی یافت می شوند.آهن،کلسیم،پتاسیم،فسفر و اندکی مس، موادمعدنی قارچ را می سازند که اهمیت آن ها در خون سازی و فعالیت های متابولیک،برکسی پوشیده نیست.وجود ویتامین های C,B و D به قارچ ها ارزش غذایی بالایی می دهد اما از نظر ویتامین A فقیر هستند.لواستاتین و کیتین موجود در قارچ خواص پیشگیرانه برای بعضی بیماری ها دارند.لواستاتین ،مانع از افزایش کلسترول خون می شود و کیتین به علت دیر هضمی ،گوارش سایر مواد غذایی را آسان می سازد.در نتیجه ،برای کسانی که مشاغل کم تحرک دارند،سودمند است لواستاتین موجود در گونه P.ostreatus و گونه های مشابه ،قارچ ها را به داروئی موثر برای کنترل کلسترول خون تبدیل کرده که در سال 1987 به تائید [3]FDA نیز رسیده است.همچنین نبود نشاسته در قارچ ها آن را به غذایی مطلوب و کم خطر برای بیماران دیابتی و مبتلایان به چاقی مفرط مبدل ساخته است.اسید فولیک موجود در قارچ ها نیز کمک موثری برای درمان مبتلایان به کم خونی می باشد.


جدول 4- میزان تولید ماده خشک،پروتئین خام و انرژی خام توسط غلات و حیوانات در مقایسه با قارچ خوراکی.
موارد سنجش شده

گونه ها ماده خشک
(کیلوگرم در هکتار) پروتئین خام(درصد) انرژی خام
(مگاژول در کیلوگرم) پروتئین خام
(کیلوگرم در هکتار) انرژی خام
(مگاژول در هکتار)
علف چند ساله 12000 17/5 18/5 2100 222000
نخود فرنگی 2159 26/1 18/9 566 40805
سیب زمینی(غده) 5800 9/0 17/6 522 102080
گندم (زمستانه) 3779 12/4 18/4 469 69534
ذرت 3995 9/8 19/0 329 75905
برنج 4876 7/7 18 375 87768
گاو گوشتی 360 14/8 10/9 53 3924
گاو شیری 3386 3/5 2/6 118 8770
گوسفند 462 14 16/2 65 7486
خوک 875 12 16/5 105 14438
مرغ تخم گذار 624 11/9 6/6 74 4118
قارچ پلوروتوس ساجرکاجو 24888 22/5 12/5 5599 312344
قارچ پلوروتوس فلاباتوس 13333 21/6 11/3 2880 151196
قارچ آگاریکوس بیسپوروس 18900 26/3 13/7 4970 259308












جدول 5- ترکیب قارچ زراعی و برخی از گیاهان متداول در 100 گرم از آن ها.
اجزا(درصد)
موادغذایی انرژی(کالری) رطوبت چربی کربوهیدرات پروتئین(براساس وزن خشک)
ریشه چغندر 42 87/6 0/1 9/6 12/9
کلم 24 92/4 0/2 5/3 18/4
گل کلم 25 91/7 0/2 3/7 20/6
کرفس 18 93/4 0/2 3/7 20/6
لوبیا سبز 35 88/9 0/2 7/7 21/6
نخود سبز 98 74/3 0/4 17/7 26/1
لوبیای لیما 128 66/5 0/8 23/5 22/2
قارچ 16 91/1 0/3 4/4 26/9
سیب زمینی 83 73/8 0/1 19/1 7/6
جدول 6- میزان جذب مواد پروتئینی قارچ دکمه ای در بدن نسبت به مواد دیگر.
نام ماده غذایی درصدکل پروتئین درصد پروتئین قابل جذب
گوشت 83/7 82/8
قارچ دکمه ای 52 46
اسفناج 34/5 25
نان گندم 10/7 9
غلات 26/3 23/4
سیب زمینی 8 7/3
جدول 7- آنالیز تقریبی وزن تر قارچ خوراکی بر حسب درصد
فیبر خام چربی پروتئین خاکتر رطوبت اجزا(درصد) قارچ ها
1/09 0/19 3/94 1/25 89/5 Agaricus bisporus
0/86 0/18 3/30 1/09 91 Lepiota sp.
1/08 0/65 2/78 0/97 90 Pleurotus spp.
- - 2/15 - 92/5 Pleurotus ostreatus
1/13 0/22 4/10 0/81 91/3 Termitimyces sp.
1/67 0/25 3/90 1/10 90/4 Volvariella diplasia
1/38 0/74 9/98 1/46 88/4 Volvariella volvacea
جدول 8- ترکیب شیمیایی قارچ تازه حاصل از چند نمونه بستر کشت مختلف

نمونه اجزا(درصد) تفاله زیتون کلش برنج کلش گندم ضایعات پنبه باگاس
پروتئین (N×6/25) 5/55 4/64 3/5 3/41 4/65
خاکستر 0/88 0/81 0/60 0/9 0/60
رطوبت 86 87 86 87 84
چربی 0/35 0/33 0/42 0/49 0/38
ماده خشک 13 12 11 13 12/5
نشاسته 2/95 3/65 3/85 3/80 3/60
فیبر 1/30 1/47 1/60 1/56 1/52

جدول 9- ترکیب شیمیایی قارچ خشک شده حاصل از چند نمونه بستر کشت مختلف.

نمونه اجزا(درصد) کلش گندم کلش برنج ساقه پنبه تفاله زیتون پیت و باگاس ضایعات چای
پروتئین 34/20 34/54 17/04 43/66 32/03 37/79
خاکستر 10/37 7 7/51 8/45 4/6 7/2
نشاسته 32/79 34/55 37/66 31/17 38/60 34
چربی 2/24 2/48 3/36 2/39 2/18 3
فیبر 13/72 10/7 10/78 9/78 10/90 9/98
باقی مانده 6/68 10/73 23/65 4/55 11/69 8/03

جدول 10- درصد برخی از عناصر معدنی و ویتامین ها در بعضی از گونه های قارچ.

نیاسین آهن ریبوفلاوین تیامین کلسیم اجزا(درصد)
قارچ ها
7/72 3/40 0/22 0/20 3/14 Pleurotus pulminarius
8/30 1/70 0/17 0/10 3 Volvariella volvacea
5/85 - - 0/10 2/40 Agaricus brunnrscens
7/60 1/90 - - 3 Lentinula edodes
4 3/60 0/19 0/08 3/15 Auricularia polytricha

مزیت کشت قارچ صدفی به دکمه ای :
قارچ های صدفی از جمله قارچ های تجزیه کننده اولیه است که به طور مستقیم روی بستر کشت حاوی مواد لیگنینی و لیگنوسلولزی قادر به رشد بوده و نیازی به تخمیر شده مواد اولیه با انجام عمل کمپوست سازی ندارند.آمار جهانی تولید قارچ های خوراکی نشان می دهدکه در دهه اخیر،تولید قارچ به دلیل آسانی کشت و بازده بیولوژیکی بالا 400 برابر شده است.در طول 32 سال،یعنی از 1965 تا 1997 تولید قارچ از 350000 تن به 6160800 تن افزایش یافته که عمده این افزایش تولید در 15 سال اخیر صورت گرفته است .
در سال 1979،تولید قارچ دکمه ای (بیشتر از گونه Agaricus bisporus ) حدود 70 درصد کل تولید جهانی قارچ را شامل می شد،اما در سال 1997،تولید قارچ دکمه ای به 32 در صد کل تولید جهانی قارچ کاهش پیدا کرد.چین یکی از عمده ترین تولیدکنندگان قارچ در سطح جهان است.این کشور در حدود 3918300 تن قارچ در سال تولید می کند که 64 در صد کل تولید قارچ جهان را در بر می گیرد.همچنین این کشور 85 درصد از کل تولید قارچ صدفی را در سطح جهان به خود اختصاص داده است.بر اساس آمارهای موجود،قارچ صدفی 2/14 درصد(875600 تن) از کل تولید قارچ در سطح جهان (6161000 تن) را در سال 1997 شامل می شود.
جدول 11 - تولید جهانی قارچ های خوراکی زراعی در سال های 1986 و 1997.
افزایش
(درصد) 1986 1997 گونه های قارچ
نسبتش از کل(درصد) وزن تازه (هزار تن) نسبتش از کل (درصد) وزن تازه (هزار تن)
59/4 31/8 1956 56/2 1227 Agaricus bisporus
398/1 25/4 1564 14/4 314 Lentinula edodes
418/3 14/2 876 7/7 169 Pleurotus spp.
307/6 7/9 485 5/5 119 Auricularia spp.
1/7 3 181 8/2 178 Volvariella volvacea
13 4/6 285 4/6 100 Flammulina velutipes
225 2/1 130 1/8 40 Tremella fuciformis
- 1/2 74 - - Hypsizygus mamoreus
124 0/9 56 1/1 25 Pholiota nameko
- 0/5 33 - - Grifola frondosa
5080/0 8/4 518 0/5 10 باقی قارچ ها
182/2 100 6158 100 2182 کل
جدول 12- تولید تقریبی (وزن تازه) قارچ ها ی صدفی در برخی از کشور ها و مناطق طی سال 1997.

کشور میزان تولید
هزار تن 1000 پوند نسبتش از کل(درصد)
چین 760 1675496 86/8
ژاپن 13/3 29321 1/5
سایر کشورهای آسیایی 88/4 194887 10/1
آمریکای شمالی 1/5 3307 0/2
آمریکای لاتین 0/2 441 -
اتحادیه اروپا 6/2 13665 0/7
سایر کشور های اروپایی 5/8 12787 0/7
افریقا 0/2 441 -
کل 875/6 1930384 100


 پر در آمد ترین رشته کشاورزی در ایجاد شغل و توسعه روستائی
 امکان بهره مندی از تسهیلات کسب و کار کوچک و تعاونی های تولید
 تولید دائمی در طول سال (عدم وابستگی به تناوب فصلی و زمین زراعی)
 عملکرد مطلوب بدون تحمیل بار غیر ضرور بر دوش زمین(کشت در طبقات عمودی)
 بالاترین میزان تولید در واحد حجم(100برابر تولیدات کشاورزی و دامداری متعارف )
 غذای تندرستی Health food (نامگذاری از سوی FDA)
 بی نیازی از سموم و کود شیمیایی برای پرورش (محصول ارگانیک)
 عدم ایجاد پسماند تولید (کمپوست برگشتی)به عنوان کود طبیعی باغات
 کمک به برقراری کشاورزی پایدار از طریق تکمیل چرخه زیستی(بازیابی بقایای کشاورزی)
ایران به عنوان کشور عمدتا" کشاورزی، با میزان فعلی تولید محصولات غذایی، سالانه حدود 1/2 میلیون تن بقایای کشاورزی تولید می کند که هم اکنون حجم عظیمی محسوب می شود و در آینده نیز به لحاظ افزایش تولیدات غله کشور افزون تر خواهد شد.مقدار قابل توجهی از این بقایای کشاورزی به نحو مطلوبی بهره برداری نمی شوند،یا به حال خود رها و پوسیده می شوند و یا سوزانده می شوند.پرورش قارچ خوراکی یکی از کارآمدترین روش ها به منظور تولید محصولات غذایی با استفاده از چنین مواد به ظاهر دور ریختنی است.تولید تجاری قارچ های خوراکی شیوه ای منحصر بفرد از کاربرد تکنیک های میکروبیولوژی در تولید مواد غذایی از طریق فرآوری بقایای کشاورزی ،صنعتی، منابع طبیعی و خانگی است.تولید قارچ در فضای بسته و در طبقات عمودی به عنوان بالاترین میزان تولید پروتئین در واحد حجم محسوب شده به طوریکه این میزان تا 100 برابر تولیدات کشاورزی و دامداری متعارف می باشد.این فناوری پیشرفته در کشاورزی نوید بخش دور نمایی از حل معضل کمبود غذا بدون تحمیل کردن بار غیر ضرور بر دوش زمین است.این اقدام همچنین به قصد تکمیل چرخه زیستی مواد باقیماندهء کشاورزی ،طراحی و سمت گیری شده است یعنی برای تولید غذا(قارچ)،تغذیه (خوراک دام) سوخت زیستی(بیو گاز)،تقویت خاک (کود طبیعی )و کاهش آلودگی محیط زیست می باشد.در عین حال برای ایجاد اشتغال و توسعه روستایی به منظور زدودن فقر اقتصادی و از بین بردن سوء تغذیه روستائیان که غدای عمده شان غلات است موثر می باشد.


workshop
کارگاه آموزشی یکروزه تولید قارچ صدفی و دکمه ای
1- بازدید از کارخانه 400تنی دکمه ای
2- کارورزی در سالن کشت پرورش صدفی
همراه با برآورد اقتصادی تولید و شیوه های بازاریابی محصول
بسترکشت : کاه و کلش برنج با گندم
شرایط ویژه : از هفته سوم روشنایی ملایم تاثیر مفید دارد
چین اول : حدود 4 هفته پس از شروع کشت
برداشت : 4 الی 5 چین طی یک دوره 2 ماهه
میزان تولید : 100 درصد وزن کاه خشک
بازاریابی : برای خود مصرفی یا عرضه تجاری در بازار

بسترکشت : کمپوست قارچ
شرایط ویژه : یک هفته پس از خاک دهی به شوک سرمادهی نیاز دارد
چین اول : حدود 2 هفته پس از خاک دهی
برداشت : 4 الی 5 چین طی یک دوره 3 ماهه
میزان تولید : 20-35 درصد وزن کمپوست
بازاریابی : عرضه تجاری نیاز به مجوز دارد


وقتی کسب و کاری کوچک داشته باشید
چرا همه تخم مرغ ها یتان را در یک سبد نگذارید؟
1. بدون سرمایه اولیه،در فضایی هر اندازه کوچک کارتان را پایه گذاری کنید.
2. چون اصول تولید قارچ های موجود در بازار (دکمه ای و صدفی)یکسان است ا بتدا با صدفی که کم هزینه تر است شروع کنید.
3. خواهید دید طی 2 ماه چگونه در آمدی پنج برابر تولید خواهید داشت.
4. حالا می توانید سالن بزنید و بتدریج در دوره هاِی بعد تعداد سالن ها را افزایش دهید.
5. اگر برای کاستن هزینه تولید ،سیستم مرکزی (تاسیسات):هواساز- رطوبت ساز- گرماساز و سرماساز بنا کنید دیگر یک کارخانه دار هستید.
6. می بینید؟ هیچ هراسی از شکست فعالیت اقتصادی نخواهید داشت چون گام به گام و از روی حساب پیش رفته اید.
7. بهرحال مادامی که روی صدفی کار می کنید به هیچ گونه مجوز برای تولید یا بسته بندی نیِاز ندارید.

اهداف اصلی و عمده مرکز آموزش و خدمات مشاوره ای تولید کشت قارچ های خوراکی دارویی عبارتند از:
 برگزاری کارگاههای آموزشی و دوره های آموزشی تخصصی - کاربردی
 ارائه تک درس شاخه کار و دانش
 مشاوره فنی احداث و مدیریت فرایند تولید
 تشخیص آفات و عوامل بیماری زا و نظارت بر روش های مناسب بیماری های گیاهی
 مدیریت بازاریابی و فروش
 تهیه و تدوین طرح های توجیهی



پرورش قارچ به کلی متفاوت از رویاندن گیاه سبز است به دانش بیشتر،پیگیری مداوم و رسیدگی برنامه ریزی شده شرایط محیطی نیاز دارد.انتخاب نوع قارچ برای پرورش به دو عامل اساسی بستگی دارد:
1- فراهم بودن مواد اولیه کشت
2- شناخت بازار مصرف
برای مبتدی ها کشت قارچ صدفی آسان تر است چون بازدهی آن بیشتر است.در مقیاس کوچک قابل اجراست و به تجهیزات فنی احتیاجی نیست. در خانه نیز می توان تولید قارچ دکمه ای و صدفی را تجربه کرداین کار برای بازنشسته ها یا افرادی که به پرورش سبزیجات علاقمند هستند علاوه بر صرفه اقتصادی ،بسیار جالب توجه است برای این منظور نیاز به یک فضای مسقف دارند تا شرایط مورد نیاز تولید را کنترل کنند.این فضا می تواند گوشه ای از پارکینک ،انباری،حمام و یا اتاقکی بدون استفاده باشد.

شرایط لازم برای متقا ضیان اخذ مجوز کسب و کار خانگی :
1- شرایط عمومی شامل: تابعیت جمهوری اسلامی ایران،حداقل سن بیست سال برای اشخاص پشتیبان ،نداشتن سلبقه کیفری موثر به تایید مراجع ذیصلاح (برای اشخاص پشتیبان)،داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی برای متقاضیان مرد و اقامت در محل اجرای طرح(برای افراد مستقل)می شود
2- شرایط اختصاصی شامل: حداقل 5 سال سابقه کاری مرتبط برای اشخاص پشتیبان،ارایه گواهی آموزش و مهارت در رشته مورد نظر(دارای تاریخ اعتبار)،ارایه گواهی سلامت برای متقاضیان رشته های مرتبط با مواد غذایی و بهداشتی،تامین سهم آورده متقاضی حداقل به میزان 20 درصد سرمایه مورد نیاز ایجاد رشته شغلی (برای اشخاص پشتیبان)،داشتن ایده برای شروع فعالیت،داشتن توانایی مدیریت برای اداره کسبو کار می شود.همچنین از دیگر مدارک مورد نیاز برای صدور مجوز کسب و کار خانگی که به تصویب اعضای کمیته مشاغل خانگی رسیده است شامل:تصویر شناسنامه و کارت ملی ،تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت برای متقاضیان مرد،گواهی عدم سوء پیشینه برای پشتیبان،تصویر گواهی آخرین مدرک تحصیلی و اصل و تصویر کارت مهارت مرتبط با رشته شغلی مورد تقاضا است.
به گزارش فارس ،مراحل صدور مجوز در دستگاه های اجرای مرتبط با طرح های مشاغل خانگی به شرح زیر است:
1- داشتن شرایط عمومی و اختصاصی
2- ارایه درخواست توسط متقاضی به دستگاه اجرایی ذیربط
3- تکمیل فرم های مربوطه و ارایه طرح توجیهی توسط متقاضی
4- ارایه مستندات مربوط به سهم آورده متقاضی-برای اشخاص پشتیبان
5- بررسی درخواست و طرح متقاضی توسط دستگاه اجرایی ظرف حداکثر یک هفته
6- صدور مجوز توسط دستگاه اجرایی با تایید اداره کل کار و امور اجتماعی ظرف 48 ساعت
بر این اساس وزیر کار و امو اجتماعی هفته گذشته در گغت و گو با اصحاب رسانه عنوان کرده بود ما منتظر ارائه طرح مشاغل خانگی از سوی مردم هستیم.
شرایط پرداخت تسهیلات بانکی مشاغل خانگی :
شیوه نظارت قبل از پرداخت تسهیلات شامل بررسی و اطمینان از داشتن مهارت،تجربه لازم ،اهلیت فرد توسط دستگاه اجرایی،بررسی دقیق طرح پیشنهادی توسط دستگاه اجرایی و نظارت بر تنظیم قراردادمیان پشتیبان و شاغلین تحت پوشش است. همچنین نظارت حین پرداخت تسهیلات شامل بررسی توجیه فنی و اقتصادی طرح توسط بانک است..بر اساس این گزارش نظارت پس از پرداخت تسهیلات شامل:نظارت بر نحوه هزینه کرد تسهیلات توسط بانک ،نظارت دستگاه اجرایی بر جذب افراد تحت پوشش در طرح از سوی پشتیبان ،نظارت های ادواری بر طرح ها توسط دستگاه اجرایی (دریافت گزارش از پشتیبان در فواصل زمانی معین)،بازدید از منازل مسکونی محل اجرای طرح و همچنین توسط پشتیبان و دستگاه اجرایی به صورت موردی و حداکثر 3 بار در طول دوره تولید و متناسب با نوع محصول است و نیز موارد فوق نافی وظایف ذاتی و نظارتی دستگاه های اجرایی ذیربط نخواهد بود.
ضوابط پرداخت تسهیلات به متقاضیان :
شرایط عمومی پرداخت تسهیلات بر این اساس است که تمامی متقاضیان دارای مجوز کسب و کار خانگی برای 214 رشته شغلی که مورد تایید دستگاه اجرایی ذیربط هستند.می توانند از این تسهیلات بهره مند شوند.صندوق مهر امام رضا (ع)و بانک های عامل ترتیبی اتخاذ می نمایند که متقاضیان به سهولت و با رعایت قانون مشاغل خانگی و دستورالعمل های مربوطه و ضوابط فوق الذکر بتوانند از تسهیلات بهره مند شوند.همچنین تسهیلات قرض الحسنه اختصاصی به متقاضیان مستقل نباید از 35 درصد سهم تعیین شده در بانک بیشتر باشد.
شرایط صندوق مهر امام رضا(ع) برای پرداخت تسهیلات :
بدین ترتیب حداکثر تسهیلات قرض الحسنه پرداختی به متقاضیا نمستقل 50 میلیون ریال ،حداکثر تسهیلات قرض الحسنه به متقاضیان پشتیبان یک میلیارد ریال ریال ،میزان تسهیلات قرض الحسنه پرداخت به متقاضیانمتناسب با طرح توجیهی کسب و کار است و ضمنا طرح هایی که اشتغالزایی بیشتری دارند،در اولویت قرار خواهن گرفت.همچنین حداکثر دوره باز پرداخت تسهیلات قرض الحسنه با احتساب دوره تنفس 5 سال و پرداخت تسهیلات به متقاضیان پشتیبان به عنوان سرمایه ثابت و سرمایه در گردش در مقابل تهیه تجهیزات مورد لزوم شغل مربوطه است.
شرایط بانک های عامل برای پرداخت تسهیلات به مشاغل خانگی :
لازم به ذکر است که حداکثر تسهیلات قرض الحسنه پرداختی به متقاضیان مستقل 30 میلیون ریال،حداکثر مدت باز پرداخت تسهیلات برای متقلضیان مستقل 3 سال،حداکثر تسهیلات پرداختی به نتقاضیا پشتیبان 10 میلیارد ریال است و نیز تسهیلات اختصای یافته بیش از 30 میلیون ریال به صاحبان کسب و کار خانگی (پشتیبان و مستقل)مشمول آئین نامه پرداخت یارانه تسهیلات صاحبان بنگاه های اقتصادی زود بازده و کارآفرین می شود.

بذر (دکمه ای و صدفی) :
اصولا" اسپان ،بذر اولیه تولید قارچ محسوب می شود.پس از اینکه میسلیوم قارچ خوراکی بر روی یک ماده زمینه ای مغذی رشد کرد و از آن برای رشد رویشی خود استفاده نمود به این مخلوط ماده غذایی و اندام های رویشی قارچ اسپان گفته می شود که معادل بذر در مورد گیاهان عالی در نظر گرفته می شود. در هر صورت اسپان خالص در آزمایشگاه و به وسیله موسسات تخصصی و تولید کنندگان تجاری فراهم می گردد.
کمپوست پاستوریزه بذر زده(بلوک آماده) :
برای قارچ صدفی خودتان می توانید کمپوست سازی (تهیه بستر کشت) را انجام دهید که فقط به کاه و کلش نیاز دارید.احتیاجات عمده دیگر شما کیسه پلاستیکی و بذر است که باید خریداری نمائید اما در مورد قارچ دکمه ای کمپوست سازی فرایند پیچیده و زمان بر است خوشبختانه امروزه در ایران کارخانجات تمام مکانیزه کمپوست سازی اقدام به تولید کمپوست بذر زده (بلوک آماده) می نمایند که پس از بذر پاشی کمپوست توسط دستگاه قالب بندی کمپوست به صورت بلوک های با ابعاد 40 در 60 سانت و با وزن 18 تا 25 کیلوگرم در می آید و سپس در پلاستیک پیچیده می شود در روش بلوکی ، کنترل دمائی بستر صورت می گیرد و به علت فشرده شدن کمپوست،مقدار بیشتری از آن در واحد سطح جا می گیرد.
خاک پوششی(داخلی و خارجی) :
در مرحله ای از پرورش قارچ سطح کمپوست با لایه ای از خاک با ساختار ویژه که قابلیت نگهداری آب را داشته و محرک رشد قارچ می باشد پوشانده می شود که به این جهت خاک پوششی نامیده می شود.خاک پوششی نامناسب می تواند کیفیت خوب کمپوست را بی اثر سازد و عملکرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.خاک پوششی از منابع داخل کشور تهیه می شود.اما خاک پوششی به صورت خشک نیز وجود دارد که خارجی است و طی فرایند آماده سازی می شود.

بسته بندی های بذر:1 و 2 کیلوئی
بسته بندی کمپوست: 18 تا 22 کیلو
بسته بندی خاک پوششی: 20 تا 22 کیلو




خرید جزئی بستر کشت دکمه ای :
اگر در نظر داشته باشید با حداقل مقدار کمپوست پرورش دکمه ای را تجربه کنید دشواری هایی در پیش رو خواهید داشت،زیرا کارخانجات کمپوست سازی با مقیاس « تن» کمپوست را عرضه می کنند و خاک پوششی هم با مقیاس « مترمکعب» فروخته می شود.در واقع این منابع برای تولید کنندگان صنعتی است و بسیار متعدد و گوناگون می باشد.برای دسترسی آسان شما به مواد اولیه تولید قارچ دکمه ای بهر اندازه که مایل باشید مجموعه ای تحت عنوان پکیج آماده رشد قارچ دکمه ای شامل پنج بسته (بلوک)کمپوست بذر زده و یک بسته خاک پوششی تدارک دیده ایم .این مجموعه در طی یک دوره پرورش بین 25 تا 35 کیلو قارچ به شما می دهد.برای تحویل این پکیج ها می توانید حضوری مراجعه کنید و یا با وسیله عمومی برای شما ارسال خواهد شد.
محصول جدید صدفی :
پرورش قارچ صدفی برای تولید کنندگان خانگی دارای مزایای فراوانی است:مواد اولیه آن (کاه و کلش گندم،جو و برنج- سبوس گندم ،جو و برنج – خاک اره و تراشه چوب- کنجاله پنبه دانه- تفاله نیشکر و چغندر و ...)در دسترس همه است.در مقابل بیماری ها مقاوم است و آسیب پذیری آن به نوسانات شرایط محیطی کمتر است.
هر چند ارزش تغذیه ای و خاصیت قارچ های صدفی و دکمه ای یکسان است اما اغلب مصرف کنندگان به لحاظ سلیقه ای قارچ دکمه ای را بیشتر می پسندند اگر می شد نوعی قارچ صدفی پرورش داد که طعم و سفتی دکمه ای را داشته باشد و بدون معایب آن باشد یعنی در پختن تغییر رنگ ندهد دیگر نور علی نور بودخوشبختانه چنین قارچی یافت می شود.در صورت تمایل می توانید کشت آنرا تجربه کنید.برای سفارش کافی است بگوئید ارینجی (شاه صدف)بدنیست بدانید آن قارچ صدفی که می شناسید اسمش فلوریداست.
برای تولید قارچ علاوه بر مواد اولیه به لوازم و تجهیزاتی از فبیل دستگاههای تولید گرما و سرما - رطوبت ساز و هواساز- لوله انتقال هوا- سامانه کنترل رطوبت- سامانه هم زمان دما،رطوبت و تهویه احتیاج دارید.در مورد اسپان(بذر قارچ)شرکت گیلان بذر آور تولید کننده مجاز بذر قارچ های خوراکی (انواع صدفی و دکمه ای).اما در خصوص دیگر احتیاجات اولیه و تجهیزات این شرکت آماده ارائه هر گونه مشاوره در مورد جزئیات فنی و اجرائی تجهیزات مورد نیاز و حتی پشتیبانی در تهیه آن ها از مراکز معتبر می باشد و گواهی شده:دارای نام و نشان و تاریخ تولید باشد.

















قیمت قارچ در سازمان میادین میوه و تره بار تهران در روز شنبه 20 آبان 1391
ردیف نام محصول قیمت مصوب هر کیلو (ریال)
درجه 1 درجه 2
1 قارچ دکمه ای فله 41000 35000
2 قارچ دکمه ای فله 31500 28000
3 قارچ دکمه ای قهوه ای 41000 35000
4 قارچ بسته بندی 200 گرمی 1100 -
5 قارچ بسته بندی 400 گرمی 20700 -
6 قارچ بسته بندی 1000گرمی 42000 -
7 قارچ بسته بندی صدفی 350 گرمی 14500 -
8 قارچ بسته بندی صدفی 500 گرمی 19800 -
9 قارچ بسته بندی اسلایس شده 250 گرمی 13500 -
10 قارچ بسته بندی اسلایس شده 500 گرمی 26000 -
11 قارچ بسته بندی اسلایس شده 1000 گرمی 39000 -


مدیریت بازاریابی و فروش :
صنعت پرورش قارچ خوراکی از دهه 1370 شکل جدی تری به خود گرفته است .در حال حاضر بیش از 200 واحد تولیدی فعال در سراسر کشور به پرورش قارچ اشتغال دارند.تولید کل قارچ های خوراکی در حدود 29/5 هزار تن است سرانه مصرف قارچ در کشور ،حدود 300 گرم است در حالیکه متوسط سرانه جهانی 3 کیلوگرم است.



نام قارچ نیازمندی های کشت گنجایش سالن توللید سالیانه فروش سالیانه
صدفی کاه و کلش برنج و بذر قارچ مساحت 100 متر مربع ارتفاع 4 متر 7/5 – 6 تن 16/5 – 13/2 میلیون تومان
دکمه ای کمپوست بذر زده و خاک پوششی مساحت 100 متر مربع ارتفاع 4 متر 14 – 10 تن 36 – 24 میلیون تومان

بسته بندی قارچ بهترین راه برای عرضه بهداشتی آن به مصرف کننده است قارچ های صدفی را می توان به صورت دستی بسته بندی نمود و نیازی به پروانه بهداشتی ندارد.برای بسته بندی مطلوب باید قارچ های هم درجه را در ظروف بسته بندی چید و سلوفان را به طور کامل به دور آن پیچید تا از تماس مستقیم قارچ با محیط جلوگیری شود .در مورد درجه بندی قارچ دکمه ای قوانین مشخصی وجود دارد که با توجه به شرایط کشور های مختلف تا حدودی متفاوت است .ب اساس استاندارد انگلیسی قارچ دکمه ای به سه دسته دکمه ای ها (Buttons) ، فنجانی (Cups) و چتری ها (Opens) تقسیم می شوند که به ترتیب دارای قطر کلاهک حدود 6تا 5/2 ،7تا 5/2 و 7 تا 5 سانتیمتر و طول پایه 2تا 5/2 و 3تا 5/2 سانتی متر هستند. خوشبختانه قارچ در بازارهای جهانی خریداران خوبی دارد و بهای آن تقریبا سه تا چهار برابر قیمت داخلی است.تنها مشکل اساسی در این میان چگونگی صادرات این محصول است.برای حل این معضل لازم است که با انجام هماهنگی های مورد نیاز توسط مسولان مربوط دولتی ،زمینه به نحوی فراهم گردد که صادر کنندگان برای صدور این فرآورده به کشور های دیگر وارد عمل شوند.ایجاد فرآوری قارچ هم می تواند بر قدرت صادر کنندگان بیفزاید و میزان صادرات و کیفیت کار آن ها را افزایش دهد.تولیدکنندگان نیز می توانند با ایجاد تعاونی های صادراتی و همکاری نزدیک با یکدیگر،صادرات محصول خود و دیگران را تسهیل کنند.

به این ترتیب اگر مشکل فروش قارچ با صادرات آن حل شود،هم زمینه برای ادامه فعالیت تولیدکنندگان فراهم می شودو هم شاهد ظهور تولیدکنندگان جدید خواهیم بود.این امر اشتغال زایی و درآمد ارزی سرشاری را برای ایران به همراه دارد و می تواند راهگشای سایر کارهای تولیدی هم باشد.درجمع بندی مطالب فوق به این نتیجه می رسیم که با توجه به فراهم بودن شرایط تولید هرچه بیشتر قارچ در ایران می توان با تولید فراوان و ایجاد زمینه مطلوب صادراتی،دورنمای روشنی را برای این رشته تولیدی سازگار با محیط زیست پیش بینی کرد.
یکی از راه های مناسب برای صادرات قارچ،گسترش روش های مناسب فرآوری است که باید به شدت مورد توجه قرار گیرد.میانگین قیمت هر پوند قارچ تولیدی به وسیله پرورش دهندگان امریکایی در سال 2002 به 77/2 دلار می رسید که 27/0 دلار کمتر از قیمت آن در سال قبل بود.بر اساس آمارها،میانگین قیمت هر پوند قارچ صدفی در سال 2002 به دو دلار و میانگین قیمت هر پوند قارچ دکمه ای در همین سال به 70/1 دلار رسیده بود.از سال 1984 ،همراه با افزایش تولید قارچ ،قیمت آن کاهش یافت.در سال های تولیدی 1996و1997،هر کیلو قارچ صدفی 7/5 دلار به ازای هر کیلوگرم (59/2 دلار در هر پوند)*خرید و فروش می شد.از سال 1997 تا سال 2002 قیمت قارچ 22/0 دلار به ازای هر کیلوگرم (1/0 دلار در هر پوند)کاهش یافت و به 4/4 دلار در هر کیلوگرم (2 دلار در هر پوند) رسید.


انواع قارچ صدفی پرورشی

1- پلوروتوس استراتوس Pleurotus ostreatus
با نام صدف درخت و رنگ کلاهک از کرم تا خاکستری رنگ یکی از بهترین گونه های قارچ صدفی است و در سطح تجاری روی کاه و کلش غلات،چوب و بقایای گیاهی کشت داده می شود.باردهی این قارچ در طبیعت در کشورهای معتل در فصول پائیز و بهار که حرارت زیر 16 درجه سانتیگراد دارند صورت می گیرد.

2- پلوروتوس فلوریدا Pleurotus florida
با نام فارسی صدف درخت فلوریدا با رنگ کلاهک سفید اولین بار در مناطق نیمه گرمسیری فلوریدای آمریکا گزارش شده،از لحاظ شکل ظاهری مثل گونه صدف درخت ولی کمی کوچکتر است.این قارچ نسبت به گونه صدف درخت محصول بیشتری داشته و قادر است شرایط حرارتی بالائی را تحمل کند.

3-پلوروتوس ارینجی Pleurotus eryngii
با نام فارسی شاه صدف و رنگ کلاهک کرم تا قهوه ای روشن به طور طبیعی در جنوب اروپا و مناطق مرکز آسیا و افریقای جنوبی رشد می کند یکی از بزرگترین اندام باردهی در بین گونه های پلوروتوس را به خود اختصاص می دهد.بوی دلپذیر و کیفیت پخت مناسب ؛آن را در ردیف مرغوب ترین گونه های پلوروتوس قرار داده است.
4- پلوروتوس سیستیدیوسوس Pleurotus cystidiosus
با نام فارسی آبالون و رنگ کلاهک سفید تا قهوه ای روشن در تایوان به فراوانی کشت شده و به صدف تابستانی مشهور است و دارای بوی تندی می باشد.



5- پلوروتوس فلاباتوس Pleurotus djamor
با نام فارسی صدف صورتی با رنگ کلاهک صورتی کمرنگ می باشد.روش کشت آن اولین بار از هند گزارش شده بیشتر بومی مناطق گرمسیری است.این قارچ قدرت ساپروفیتی بالایی دارد.



6- پلوروتوس ساجرکاجو Pleurotus sajor-kaju
با نام فارسی دینگری و رنگ کلاهک خاکستری تا قهوهای از هند جمع آوری شد و سپس روش های کشت موفقیت آمیز آن در بخش قارچ شناسی و بیماری های گیاهی انستیتو تحقیقات کشاورزی هندوستان در دهلی نو مورد بررسی قرار گرفت و به علت رشد آسان و باردهی عالی و شکل و مزه خوب مناسب تشخیص داده شد.



7- پلوروتوس سیترینوپیل آتوس Pleurotus citrinopileatus
اندازه کلاهک این قارچ 2-5 سانتیمتر و به رنگ زرد طلائی مایل به زرد روشن لیموئی است.این قارچ به صورت خوشه های بزرگ و روی یک پایه رشد می کند.این گونه صورتی بسیار ترد و شکننده بوده ،حمل و نقل و جابه جایی آن پس از برداشت برای نواحی دور بسیار مشکل است.بر روی بستر کشت کاه پاستوریزه و خاک اره استریلیزه به سرعت رشد می کند و در دمای بال از رشد خوبی برخوردار است .قارچ صدفی طلائی بومی نواحی گرمسیری چین،جنوب ژاپن و مناطق نزدیک آن است.





جزئیات طرح توجیه فنی ، مالی و اقتصادی پرورش قارچ خوراکی با ظرفیت
جزئیات طرح توجیه فنی ، مالی و اقتصادی پرورش قارچ خوراکی
با ظرفیت 50 تن در سال
وزارت تعاون
معاونت طـرح و برنامه
طرح توجیه فنی ، مالی و اقتصادی
پرورش قـارچ خوراکـی
با ظرفیت 50 تن در سال
خـلاصــه طــرح
موضوع طرح : پرورش قارچ خوراکی به ظرفیت 50 تن در سال
محل اجرای طرح : قابل اجرا در سراسر کشور
سرمایه گذاری کـل: 8/889 میلیون ریال
سهم آوردة متقاضی: 8/89 میلیون ریال
سهم تسهیلات: 800 میلیون ریال
دورة بازگشـت سرمایه: 26 ماه
مراحل پرورش قارچ خوراکی عبارتند از:
الف- تهیه بذر : برای تهیه بذر ، دانه های گندم را بعد از جوشاندن در کیسه های کوچک پلاستیکی ریخته و جهت جلوگیری از هجوم میکروب های هوازی به آن ، دهانه آن را با پنبه مسدود نموده و به مدت دو ساعت در اتوکلاو استریل می‌کنند. سپس بسته‌های فوق‌الذکر را با ماده تلقیحی با هاگ و اسپور واریته قارچ مورد نظر تلقیح می‌کنند و سپس کیسه ها را در محوطه با حرارت حدود 25 درجه سانتی گراد به مدت سه هفته نگهداری می‌نمایند که در این مدت، میسیلیوم بر روی دانه های گندم رشد نموده و آماده کشت می‌باشند و این عمل را تهیه مایه می‌نامند.
ب- تهیه کمپوست : کمپوست از اختلاط کاه ، کود مرغی، گچ، اوره و آب به نسبت 10، 5، 7 ، 4/0 و 25 حاصل می‌شود.
پ- کشت بذر : در این مرحله کمپوست تهیه شده در جعبه های چوبی ریخته شده و دانه های گندم حاوی میسیلیوم قارچ روی آن کشت شده و پس از فشرده سازی آن را در دمای 25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد نگهداری می‌کنیم.
ث- رشد ریشه های قارچ : ریشه های قارچ میسیلیوم پس از حدود دو تا سه هفته تمام محیط کشت را فرا می‌گیرند. در این مرحله نوبت به خاکریزی می‌رسد.
ت- خاک ریزی : در این مرحله، سطح تمام جعبه های حاوی کشت با خاک استریل که قبلا آماده شده به ضخامت 3 الی 5 سانتی‌متر پوشانده می‌شود. pH این خاک باید حدود 5/7 باشد . سپس دمای محیط را به 18 درجه سانتی گراد تقلیل می‌دهند.
ج- برداشت : پس از دو تا سه هفته قارچ ها با شکل گرفتن خود ، شروع به رشد کرده و پس از چند روز تمام سطح کشت را می‌پوشانند . برداشت قارچ در این زمان آغاز می‌گردد. در هر دوره کشت معمولا بین پنج تا شش نوبت برداشت وجود دارد که هر نوبت حدود یک هفته به طول می‌انجامد. بعد از پایان دوره کشت کمپوست باقیمانده مستقیما قابل فروش است.
توجیه اقتصادی طرح :
الف – سرمایه گذاری ثابت :
متـراژ ( متر مربع ) هزینه واحد ( هزارریال ) هزینه کل ( میلیون ریال )
2500 25 5/62
الف – 1 ) زمیـن :




الف – 2) محوطه سازی :
ردیف شــرح مقدار هزینه واحد ( هزارریال) هزینه کل (میلیون ریال )
1
2
3 تسطیح و خاکبرداری
دیوارکشی
خیابان کشی و آسفالت 1000مترمربع
500مترمربع
500مترمربع 5
6
10 5
3
5
جـــمـــع 13

الف – 3 ) ساختمانها:
ردیف شــرح زیربنا(m2) هزینه واحد ( هزارریال) هزینه کل (میلیون ریال )
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 سالن پرورش قارچ
سالن پاستوریزاسیون خاک
سالن تاسیسات
سردخانه و انبار
سالن بسته بندی
سرویس بهداشتی
راهروی بین سالن ها
سوله تهیه کمپوست
ساختمان اداری
موتورخانه
ساختمان نگهبانی و سرایداری
انبار لوازم و قطعات 360
45
90
20
24
18
54
150
30
24
50
24 350
300
300
900
300
400
350
300
320
250
300
250 126
5/13
27
18
2/7
2/7
9/18
45
6/9
6
15
6
جــــــمـــع 4/299
ردیف شــرح تعداد هزینه واحد هزینه کل
1
2
3
4
5
6
7
8 پمپ شناور
تراکتور
تریلر
میکسر
دیگ بخار
هواساز
تسمه نقاله
موتور ژنراتور 50 کیلووات 1
1
1
1
1
1
1
1 5
62
2
20
40
15
10
20 5
62
2
20
40
15
10
20
جـــمـــع 174
الف – 4 ) ماشین‌آلات : ارقام به میلیون ریال











الف – 5 ) تاسیسات :
ردیف شــرح تعداد هزینه واحد(هزارریال) هزینه کل(میلیون ریال)
1
2
3
4
5
6 حق انشعاب برق
کابل کشی ونصب تابلوها و ترانس‌ها
لوله کشی
تاسیسات آبراسانی
حفر و تجهیز چاه آب
طبقه بندی فضای سالنها -
-
300متر
-
1حلقه
m22000 -
-
70
-
50
8 18
10
21
10
50
16
جـــمـــع 125
الف – 6 ) وسایل نقلیه :
ردیف شــرح تعداد هزینه واحد هزینه کل
1 وانت نیـــسان یخچال دار 1 90 90
جــــــمـــع 90
ارقام به میلیون ریال




ردیف شـــرح هزینه کل
1
2
3
4 تلفـن
میز و صندلی اداری
وسایل آشپزخانه
وسایل رفاهی کارکنان 2
2
1
2
جــــــمـــــع 7
الف – 7 ) تاسیسات اداری:
ارقام به میلیون ریال










الف – 8 ) هزینه‌های قبل از بهره‌برداری : ارقام به میلیون ریال
ردیف شـــرح هزینه کل
1
2 هزینه تهیه طرح، مشاوره، اخذ مجوزها و ثبت تسهیلات
آمــوزش 16
15
جــــــمـــــع 31

جمع کل سرمایه گذاری ثابت :
شـــرح هزینه ( میلیون ریال )
زمـین
محوطه سازی و ساختمان ها
ماشین آلات
وسایل نقلیه
تاسیسات
تاسیسات اداری
هزینه های قبل از بهره‌برداری 5/62
4/312
174
90
125
7
31
جــــمــــع 802
پیش بینی نشــده ( معادل 5 % اقلام فوق ) 40
جمـــــع کل 842
ب- هزینه های جاری :
ب – 1 ) مواد اولیه و نهاده های تولید :
ردیف شـرح مصرف سالانه هزینه واحد (هزارریال) هزینه کل(میلیون‌ریال)
1
2
3
4
5
6
7
8 بذر
کلش گندم و جو
کود مرغی
کود اوره
گچ و آهک
خاک
سموم ضد عفونی کننده
ظروف‌بسته‌بندی نیم‌کیلویی Kg2500
125تن
60تن
2/4 تن
20تن
m3125
500لیتر
100000عدد 30
200
75
650
75
50
15
4/0 75
25
5/4
73/2
5/1
25/6
5/7
40
جــــمــــع 48/162


ب – 2 ) حقوق و دستمزد : ارقام به میلیون ریال
ردیف شــرح تعداد - نفر حقوق ماهانه حقوق کل
1
2
3
4
5
6 مدیر طرح
کارمند اداری و حسابدار
تکنیسین
کارگر ساده
راننده
نگهبان و سرایدار 1
1
1
4
1
1 2/1
8/0
9/0
7/0
7/0
7/0 8/16
2/11
6/12
2/39
8/9
8/9
23% سهم حـق بـیمه کارفرما 6/19
جـــمــــع کل 9 - 119
ب – 3 )هزینه نگهداری و تعمیرات : ارقام به میلیون ریال
ردیف شـــرح ارزش دارایی نرخ هزینه کل
1
2
3
4
5 ساختمان و محوطه سازی
تاسیسات
ماشین‌آلات
وسایل نقلیه
تاسیسات اداری 4/312
125
174
90
7 2%
4%
4%
10%
10% 25/6
5
7
9
7/0
جــــــمـــــــع 95/27
ب- 4 ) هزینه استهلاک : ارقام به میلیون ریال
ردیف شـــرح ارزش دارایی نرخ هزینه کل
1
2
3
4
5 ساختمان و محوطه سازی
تاسیسات
ماشین‌آلات
وسایل نقلیه
تاسیسات اداری 4/312
125
174
90
7 10%
12%
10%
20%
10% 24/31
15
4/17
18
7/0
جــــــمـــــــع 34/82
ب- 5 ) سوخت و انرژی :
شـــرح واحد مصرف سالانه هزینه واحد (ریال) هزینه کل(میلیون ریال)
برق
بنزیـن
گازوئیل کیلووات ساعت
لیتر
لیتر 10000
3000
4000 250
650
160 5/2
95/1
64/0
جــــــمـــــــع 09/5
جمـع هزینه های جاری طرح :
شـــرح هزینه ( میلیون ریال )
مواد اولیه و نهاده های تولید
حقوق و دستمزد
نگهداری و تعمیرات
استهلاک
سوخت و انرژی 48/162
119
95/27
34/82
09/5
جــــمــــع 86/396
پیش بینی نشــده ( معادل 5 % اقلام فوق ) 84/19
جمـــــع کل 7/416
شـــرح هزینه ( میلیون ریال )
مواد اولیه
حقوق و دستمزد
سوخت و انرژی 1/27
8/19
9/0
جمـــــع کل 8/47
سرمایه در گردش ( دوره دو ماهه ) :




شـــرح هزینه ( میلیون ریال )
سرمایه ثابت
سرمایه در گردش 842
8/47
جمـــــع کل 8/889
جمع کل سرمایه گذاری طرح :



ج – فروش :
ردیف شرح ارزش واحد (هزارریال) میزان تولید ارزش کل(میلیون ریال)
1
2 قارچ خوراکی بسته بندی شده
کمپوست 5/13
90 50000 Kg
200 تن 675
18
جــــــــمـــــــــع 693
برآورد هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی :
ردیف شــرح هزینه ( میلیون ریال )
1
2 استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری ( 4 ساله )
هزینه فروش و اداری ( معادل 2% فروش سالانه) 75/7
86/13
جــمـــع 61/20
پیش بینی مالی طرح
شــرح میلیون ریال
درآمد ( فروش ) 693
کسر می شود : قیمت تمام شده 7/416
سود ناویژه 3/276
کسر می شود : هزینه های اداری و فروش 86/13
سود عملیاتی 44/262
کسر می‌شود : استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری 75/7
سود ویژه قبل از کسر مالیات 69/254

محاسبه دوره برگشت سرمایه:
دوره بازگشت سرمایه = 16/2 ( تقریبا 26 ماه )







محاسبه نقطه سر به سر ( در 100% تولید ) :
( ارقام به میلیون ریال )
شــرح هزینة متغیر هزینة ثابت هزینة کــل
مبلغ درصد مبلغ درصد
مواداولیه 48/162 100 0 - 48/162
حقوق و دستمزد 35/77 35 65/41 65 119
سوخت و انرژی 07/4 80 02/1 20 09/5
تعمیر و نگهداری 36/22 80 59/5 20 9
مدير دسترسي عمومي براي نوشتن را غيرفعال كرده.
مدیران انجمن: شاهرخ جهانشاهی